Η ιστορία των αριθμών είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία της γραφής. Η αριθμολογία έβρισκε εφαρμογές στην αρχαία Ελλάδα, στη Ρώμη, την Αίγυπτο και την Κίνα. Βρίσκουμε επίσης κάποια ίχνη της στα αρχαία βιβλία της σοφίας, όπως εκείνα της εβραϊκής Καββάλας. Γραπτές μαρτυρίες δείχνουν ότι η αριθμολογία εφαρμόζεται εδώ και πάνω από δέκα χιλιάδες χρόνια. Οι ρίζες της πάντως ανάγονται σε μια περίοδο πολύ πιο αρχαία.
Τη χρησιμοποιούσαν οι ιερείς της αρχαίας Αιγύπτου. Το ίδιο και οι μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι. Οι ακριβείς καταβολές της επιστήμης της αριθμολογίας έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών προστριβών και αντιπαραθέσεων, είναι όμως φανερό πως οι αριθμοί, όπως ακριβώς και τα μαθηματικά, είναι τόσο παλιοί όσο και το ίδιο το σύμπαν.
Η Επιστήμη των Αριθμών είναι όπως είπαμε τόσο αρχαία όσο και η Γραφή. Θα τη βρούμε σε όλους τους πολιτισμούς που άφησαν γραπτά ίχνη: Έλληνες, Αιγύπτιοι, Εβραίοι, Ινδοί , Κινέζοι.. Πιστεύεται γενικώς ότι πηγάζει από την εβραϊκή Καββάλα και από τη διδασκαλία του Πυθαγόρα. Ο τελευταίος, δεν πρέπει να το ξεχνάμε, απέκτησε τη σοφία του από τους ιερείς της Μέμφιδας κατά τη μεγάλη του παραμονή στην Αίγυπτο.
Η Αριθμολογία για πολύ μεγάλο διάστημα ανήκε στις απόκρυφες επιστήμες, ήταν ένα είδος προνομίου για μετρημένους στα δάχτυλα ιερείς και σοφούς, ανάμεσα στους οποίους και οι Πατέρες της Χριστιανικής Εκκλησίας, κυρίως ο Άγιος Αυγουστίνος.
Στις αρχές του εικοστού αιώνα επανέρχεται στο προσκήνιο στις αγγλοσαξονικές χώρες όπου και θα κερδίσει πολύ από το χαμένο έδαφος, κυρίως στις Η.Π.Α. Σιγά-σιγά θα βρει τη θέση της και στην Ευρώπη, κυρίως στη Γαλλία.
Η Αριθμολογία θεωρείται η πιο ακριβής από όλες τις επιστήμες που τελειώνουν σε -λογία. Επισημαίνει τις ατέλειες του ανθρώπου και προσπαθεί να δώσει απάντηση στην αιώνια αγωνία του (ποιος είμαι;). Απαντά στο ποιες είναι οι κατευθύνσεις πάνω στις οποίες πρέπει να βαδίσει (που πηγαίνω;) και τον βοηθά να έχει μια καλύτερη προσέγγιση της ζωής. Με δυο λόγια, θέλει να κάνει τον άνθρωπο να καταλάβει λίγο καλύτερα ποιος είναι και να του δείξει τον τρόπο να σταθεί πιο σωστά μέσα στη ζωή. Είναι κάτι σαν την πρόβλεψη του καιρού. Σαν ένα είδος μετεωρολογικού δελτίου της προσωπικής γεωγραφίας κάθε ανθρώπου, ένα δελτίο που προβλέπει τις λιακάδες αλλά και τον άστατο καιρό τα οποία πρέπει να περιμένει.
Έτσι, η γνώση που αποκτά μέσω της αριθμολογίας του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει με πιο ολοκληρωμένο τρόπο τις προσωπικές του ικανότητες, να χειριστεί καλύτερα τη ζωή του με συνέπεια να βρει την ακριβή του θέση μέσα σ'' αυτόν τον κόσμο που τον περιβάλλει. Το όνομα, το επώνυμο και η ημερομηνία γέννησής του είναι αρκετά για να καθορίσουν το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του, και να προβληθούν έτσι τα σημαντικότερα σημεία - σταθμοί της ύπαρξής του.
Το όνομα και το επώνυμο είναι οι βαλίτσες που κουβαλάει ο καθένας μας πάνω του όπου κι'' αν πάει. Εκεί μέσα βρίσκονται οι τάσεις της ύπαρξης του κάθε ανθρώπου, εκεί μέσα βρίσκονται οι δυνάμεις του και εκεί μέσα βρίσκεται το κάρμα του. Είναι δυνατό να φτάσεις σ'' ένα σημείο να αποκαλύψεις το κάρμα σου και, όταν αυτό γίνει, η ζωή γίνεται αμέσως πολύ πιο πλούσια και περιεκτική.
Από την άλλη, η ημερομηνία γέννησης επιτρέπει τον καθορισμό των κύκλων της ύπαρξης, την επιρροή τους σε κάθε τομέα της ζωής, καθώς και τη διάρκειά τους.
Η επιστήμη της Αριθμολογίας στηρίζεται σ'' αυτά τα δυο δεδομένα. Κανένα άλλο στοιχείο δεν είναι απαραίτητο. Μ'' αυτά τα δυο, μπορούν να καθοριστούν αυτό που ο κάθε άνθρωπος είναι, οι ικανότητές του, εκείνο στο οποίο μπορούν να εξελιχθούν τα προσωπικά κρυφά όνειρα και φιλοδοξίες του, η φύση των προβλημάτων του, καθώς και η κατανόηση αυτών των προβλημάτων, αλλά και ο τρόπος επίλυσής τους.
Η Αριθμολογία, αποκαλύπτοντας σε έναν άνθρωπο τα νούμερά του, ρίχνει φως στα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του χαρακτήρα του. Μετά απ'' αυτό, ο άνθρωπος αυτός μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτά τα δεδομένα που βρίσκονται πια στην κατοχή του. Με τον ίδιο τρόπο, όταν γνωρίζει τα εμπόδια που παραμονεύουν στην πορεία της ζωής του, μπορεί να τα αποφύγει, να τα διαλύσει ή να τα αντιμετωπίσει πιο εύκολα.
Ποια είναι τότε η θέση της ελεύθερης βούλησης μέσα στον κόσμο της αριθμολογίας; Απ'' ότι φαίνεται παραμένει σημαντική. Κάθε αριθμός περικλείει ένα νόημα, πότε θετικό πότε αρνητικό, δηλαδή εκπέμπει δονήσεις θετικές αλλά και αρνητικές. Εάν όλοι οι αριθμοί που αντιστοιχούν σε κάποιον, του έχουν, κατά κάποιο τρόπο, επιβληθεί μέσα από το ονοματεπώνυμο και την ημερομηνία γέννησής του, εκείνος είναι ελεύθερος να τους "ζήσει" με τρόπο θετικό ή αρνητικό. Οι αριθμοί προκαταβάλουν, δεν επιβάλουν.
Σύμφωνα με την αριθμολογία, οι αριθμοί επιτρέπουν να καταλάβουμε καλύτερα τους νόμους της εξέλιξής μας (ατομικής ή συλλογικής) και έτσι να μην αισθανόμαστε ότι η ζωή μας είναι ένας λαβύρινθος. Το να γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου σημαίνει ότι τον δέχεσαι όπως ακριβώς είναι, πράγμα που σε βοηθά να γνωρίσεις καλύτερα τους άλλους.
Οι αριθμοί βρίσκονται παντού. Είναι εργαλεία υπολογισμού, μέτρησης και οργάνωσης. Γνωρίζουμε ασφαλώς όλοι μας το ενδιαφέρον που θα δείξουμε στο νούμερο που δηλώνει τα χρήματα πάνω σε μια τραπεζική επιταγή.. Ο αριθμός είναι κυρίαρχος σε όλες τις υποθέσεις του ανθρώπου. Στην οικονομία, την πολιτική, την επιστήμη, την τεχνολογία, τις στατιστικές, το διάστημα.. Παντού, πάντα, σκεφθείτε το, δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να μετράμε.
Οι εφαρμογές της Αριθμολογίας είναι πολλές. Στις Η.Π.Α. τη χρησιμοποιούν πολύ συχνά στις προσλήψεις προσωπικού στις εταιρίες, στον επαγγελματικό και στον παιδαγωγικό προσανατολισμό. Τη χρησιμοποιούν στο να βρουν ένα όνομα για ένα προϊόν ή για μια φίρμα, όπως επίσης και για την επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη ή βοηθού σε μια δουλειά αναζητώντας εκείνον με την πιθανότερη δυνατή σύγκλιση χαρακτήρα με κάποιον άλλον.
Αρχίζει επίσης να εφαρμόζεται και στο χώρο της υγείας ως συμπλήρωμα της διάγνωσης. Τα αποτελέσματα εκεί δείχνουν να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, όμως παραμένουν ακόμα ανεπαρκώς εκμεταλλευόμενα. Γενικώς η Αριθμολογία αντιμετωπίστηκε στην αρχή σαν μια περαστική μόδα, έχει όμως πλέον αρχίσει να επιβεβαιώνεται σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς ως μια επιστήμη αποτελεσματική, γρήγορη και φερέγγυα