Στο τεύχος 56 της αγγλικής εφημερίδας EVENING POST που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Άννα της Αγγλίας, και με ημερομηνία έκδοσης 20 - 22 Δεκεμβρίου του 1709, βρίσκουμε μια πολύ περίεργη περιγραφή ενός "ιπτάμενου πλοίου", το οποίο, όπως αναφέρεται, εφευρέθηκε από έναν βραζιλιάνο ιερέα. Το κείμενο είναι μια επιστολή του βασιλιά της Πορτογαλίας, το οποίο, μεταφρασμένο από τα πορτογάλλικα στα αγγλικά, δημοσιεύθηκε στο σύνολό της στην Evening Post.
Η αναφορά ξεκινά ως εξής:
"Ο πάτερ Batholomew λέει ότι έκανε μια εφεύρεση, με τη βοήθεια της οποίας μπορεί κανείς να ταξιδέψει μέσω του αέρα, πιάνοντας τα 200 μίλια σε 24 ώρες..."
Σε μια επεξήγηση του σχεδίου που συνόδευε την επιστολή και η οποία περιλαμβάνει αναφορές σε πανιά και φτερά, διευκρινίζεται πως η κυρίως άτρακτος του σκάφους κατασκευάζεται από πλάκες σιδήρου οι οποίες καλύπτονται από ψάθινο πλέγμα. Το πλήρωμα αποτελείται από 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου.
Δύο σφαίρες που βρίσκονται εκατέρωθεν ενός στυλοβάτη και που αντιπροσωπεύουν η μια τον Ουρανό και η άλλη τη Γη, συνθέτονται από μέταλλο και χρησιμοποιούνται ως επικάλυψη δύο μαγνητικών πετρωμάτων που βρίσκονται στο εσωτερικό τους. Οι σφαίρες περιστρέφονται με ταχύτητα και ανυψώνουν σταθερά το σκάφος στον αέρα.
Επάνω από τον περίεργο σχηματισμό ενός πλέγματος έχουν στηριχθεί μεγάλος αριθμός ηλέκτρινων χαντρών, οι οποίες, σύμφωνα με την περιγραφή, με μια Μυστική Λειτουργία θα βοηθήσουν το σκάφος να κρατιέται ψηλά. Από τη θερμότητα του Ήλιου, το προαναφερθέν ψάθινο πλέγμα που ευθυγραμμίζει το σκάφος, θα συρθεί προς τις ηλέκρινες χάντρες. Όσο περίπλοκη και περίεργη να μας φαίνεται, η ιδέα φαίνεται φάνταζε για την εποχή εφικτή.
Άλλα γνωστά αντικείμενα που βλέπουμε στο σχέδιο είναι μια πυξίδα και ένα τηλεσκόπιο. Για μια απόσταση 200 μιλίων που διανύονται σε 24 ώρες, μπορούμε να υπολογίσουμε την ταχύτητα του εναέριου σκάφους στα οκτώ περίπου μίλια την ώρα. Η - όχι και τόσο εκπληκτική για σκάφος- ταχύτητα ενός δρομέα του 20ού αιώνα!
Ο αρθρογράφος της ιστορίας αυτής κλείνει το δημοσίευμα αναφερόμενος στη δόξα που περιμένει τους "δημιουργούς μιας τόσο αξιοθαύμαστης μηχανής, που τόσα πολλά έθνη έχουν προσπαθήσει μάταια να κατασκευάσουν..."