Δύο βιολογικά ρολόγια στον εγκέφαλο


Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα αποκάλυψε ότι το βιολογικό ρολόι που ρυθμίζεται από τις εναλλαγές φωτός/ σκοταδιού δεν είναι το μόνο που υπάρχει στον εγκέφαλο των θηλαστικών. Οι ερευνητές εντόπισαν και δεύτερο μηχανισμό ελέγχου των βιολογικών ρυθμών, χωρίς ωστόσο να κατανοήσουν σε τι χρησιμεύει και πώς ρυθμίζεται.

Οι επιστήμονες πιστέυουν ότι προβλήματα όπως το τζετ λαγκ εμφανίζονται όταν τα δύο ρολόγια πάψουν να «χτυπούν» συγχρονισμένα, δίνοντας αντικρουόμενες εντολές για τον ύπνο, τη λήψη φαγητού και άλλες λειτουργίες.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Nature, από παλαιότερες έρευνες είναι γνωστό ότι στον εγκέφαλο του ανθρώπου υπάρχει ένα σύστημα χρονομέτρησης το οποίο εδράζεται σε μια περιοχή που ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας. Ο πυρήνας αυτός περιλαμβάνει κύτταρα στα οποία ορισμένα γονίδια ακολουθούν έναν κύκλο δραστηριότητας 24 ωρών. Τα κύτταρα αυτά λειτουργούν έτσι ως «βηματοδότες» για το υπόλοιπο σώμα.

Προκειμένου να διαπιστώσει πώς είναι οργανωμένα τα κύτταρα αυτά, ο Δρ Οράσιο ντε λα Ιγκλέσια του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον τοποθέτησε αρουραίους σε κλουβιά στα οποία ο κύκλος φωτός/ σκοταδιού διαρκούσε 22 αντί για 24 ώρες.

Παραδόξως, η δραστηριότητα των γονιδίων στον υπερχιασματικό πυρήνα είχε αλλάξει σε ορισμένα κύτταρα, ώστε να ακολουθεί τον κύκλο των 22 ωρών, ενώ σε άλλα είχε μείνει αδιατάρακτη.

Το γεγονός αυτό, αναφέρει ο Ντε λα Ιγκλέσια στην επιθεώρηση Current Biology, υποδεικνύει ότι στον υπερχιασματικό πυρήνα υπάρχουν τουλάχιστον δύο βιολογικά ρολόγια.

Το ένα ρολόι είναι γνωστό ότι ρυθμίζεται με βάση το φως, από σήματα που φτάνουν στον πυρήνα απευθείας από τους αμφιβληστροειδείς των ματιών. Φαίνεται ότι έπειτα από υπερατλαντικά ταξίδια το ρολόι αυτό επαναρυθμίζεται πιο γρήγορα από το δεύτερο, και η ασυμφωνία αυτή προκαλεί τα συμπτώματα του τζετ λαγκ.

Οι ερευνητές προς το παρόν αδυνατούν να εξηγήσουν τη χρησιμότητα και τους παράγοντες ρύθμισης του δεύτερου ρολογιού. Άγνωστος, εξάλλου παραμένει ο ρόλος ορισμένων από τα βιολογικά ρολόγια που είναι γνωστό ότι υπάρχουν σε άλλα όργανα του σώματος.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013