Jacques Fesch: Δολοφόνος και Άγιος – III

 
Της Νίνας Κουλετάκη

Αγιοσύνη
Μετά τον θάνατο του Fesch δημοσιεύτηκαν οι επιστολές και το ημερολόγιό του, προκαλώντας το ενδιαφέρον και την συγκίνηση του αναγνωστικού κοινού και, ιδιαιτέρως, των νέων.  Ήδη, από τότε, ξεκίνησε μια συζήτηση περί αγιοποίησής του, από τους φανατικούς καθολικούς, οι οποίοι τον θεωρούσαν φωτεινό παράδειγμα προσωπικής λύτρωσης μέσα από την θρησκεία.


Επιστολή του Jacques Fesch στην μητέρα του.

Για πολλά χρόνια, η χήρα και η κόρη του, με αξιοπρέπεια και διακριτικότητα, σέβονταν και υπερασπίζονταν την μνήμη του.  Και το έκαναν από την πρώτη στιγμή, από την εποχή ακόμη που η εικόνα του γέμιζε την οικογένειά του με ντροπή και κανείς δεν μιλούσε για εκείνον με σεβασμό.

 

Χάρη στην επιμονή τους και στην αποτελεσματική εργασία μιας καρμελίτισσας μοναχής, της Αδελφής Véronique, μπόρεσαν να εκδοθούν τα γραπτά του, τα οποία έφεραν ανακούφιση και υποστήριξη, ηθική ή πνευματική, σε πολλούς αναγνώστες τους.

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1987, άρχισε επίσημα η εξέταση της πιθανής αγιοποίησης του Jacques Fesch, μέσω της ενδελεχούς εξέτασης των γεγονότων των σχετικών με τη ζωή του και την ανάκτηση της πίστης του.  Τον Δεκέμβριο του 1993, ο Καρδινάλιος Jean-Marie Lustiger, Αρχιεπίσκοπος Παρισίων, άρχισε την προκαταρκτική έρευνα για την αγιοποίηση του Fesch.  «Ελπίζω», είπε «πως κάποια ημέρα θα τιμηθεί ως άγιος».  Ήδη, από το 2007, γίνονται στις Βερσαλλίες επίσημες λειτουργίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Όσοι είναι υπέρ αυτής της πρότασης, επικαλούνται την μυστικιστική του εμπειρία, την πάλη που έδωσε με τον ίδιον του τον εαυτό και την κραταιά νίκη του επί των δαιμόνων της μνησικακίας και της απελπισίας.  Εννοείται, βέβαια, πως υπάρχει και η άλλη άποψη.

«Πού θα οδηγηθούμε, αν αρχίσουμε ν’ αγιοποιούμε εγκληματίες;», αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της ομοσπονδίας των αστυνομικών.  Κάποιος άλλος, αν και αποδέχεται την ειλικρίνεια της μεταμέλειας του Fesch, προειδοποίησε ότι η ενδεχόμενη αγιοποίησή του θα ενθάρρυνε τους εγκληματίες να χρησιμοποιήσουν την μετάνοια και την προσήλωση στην θρησκεία ως μέσον για να απαλλαγούν από βαρειές καταδίκες.  Ένα δημοσίευμα εφημερίδας  ανέφερε ειρωνικά πως ο Fesch θα μπορούσε να γίνει ο προστάτης-άγιος των δολοφόνων και πως αυτοί θα μπορούσαν να φοράνε ένα φυλαχτό του «Άγιου Ζακ», μαζί με τη θήκη του Magnum 357 τους.

 

Το πρόβλημα είναι ότι δεν γίνεται πουθενά λόγος για το θύμα: τον άτυχο αστυνομικό που σκοτώθηκε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.  Η Εκκλησία, από μεριάς της, έκανε κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας να μεγαλώσει και να σπουδάσει την μοναχοκόρη του Jean Vergne.  Εξάλλου, ο ίδιος ο Jacques Fesch αναγνώρισε πως έπρεπε να εξιλεωθεί για την πράξη του και μετανόησε ειλικρινά για την δολοφονία του αστυνομικού.

Η κόρη του αστυνομικού, η οποία σήμερα είναι δικηγόρος, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο δημόσια, αναφορικά με την αγιοποίηση του Jacques Fesch, αλλά συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Καρδινάλιο Lustiger.

Συχνά ο Fesch παρομοιάζεται, από τους υποστηρικτές της αγιοποίησής τους, με τον καλό ληστή της σταύρωσης.  «Κανείς ποτέ δεν χάνεται στα μάτια του Θεού, ακόμη κι αν έχει καταδικαστεί από την κοινωνία», είπε ο Lustiger.  Κι ελπίζει να δει τον Jacques Fesch ν’ ανακηρύσσεται Άγιος «ώστε να χαρίσει την ελπίδα σ’ αυτούς που απεχθάνονται τον εαυτό τους, που τον θεωρούν οριστικά χαμένο».

Ο Καρδινάλιος Lustiger συνταξιοδοτήθηκε το 2005 και πέθανε το 2007.  Η υπόθεση της αγιοποίησης του Jacques Fesch παραμένει υπό εξέταση.

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013