Απολιθωμένο κρανίο προκαλεί σύγχυση στους παλαιοανθρωπολόγους

 Το απολιθωμένο κρανίο ενός ανθρωποειδούς πλάσματος που ανακαλύφθηκε στην Κένυα το 1999, ηλικίας 3, 5 εκατ. ετών, προκαλεί τώρα νέα σύγχυση στις τάξεις των παλαιοανθρωπολόγων.

Το άγνωστο έως τώρα είδος δεν αποκλείεται να αντικαταστήσει στο εξελικτικό δέντρο του σύγχρονου ανθρώπου τη Λούσι, τον αυστραλοπίθηκο που έζησε στην Αφρική περίπου την ίδια περίοδο.

Σε δημοσίευσή του στο περιοδικό Nature, ο Μιβ Λίκι των Εθνικών Μουσείων της Κένυας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το νέο είδος ενδέχεται να ήταν πρόγονος του ανθρώπου, ενώ ο Australopithicus afarensis, το είδος στο οποίο ανήκε η Λούσι, ίσως δεν σχετίζεται εξελικτικά με το σύγχρονο άνθρωπο.

Ο ίδιος, μάλιστα, κατατάσσει το πλάσμα σε διαφορετικό γένος και το ονομάζει Kenyanthropus platyops, ισχυριζόμενος ότι τα δύο είδη δεν σχετίζονταν μεταξύ τους. Θεωρεί ότι ο αυστραλοπίθηκος και ο Ανθρωπος της Κένυας έχουν τις ίδιες πιθανότητες να είναι πρόγονοι του Homo sapiens.

Μάλιστα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να βρεθεί στο μέλλον και τρίτος πιθανός πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο Αντριου Χιλ του Πανεπιστημίου Yale, ο Kenyanthropus είχε πλατύ και επίπεδο πρόσωπο και μικρά δόντια, χαρακτηριστικά που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι διαφορετικό είδος από αυτό στο οποίο ανήκε η Λούσι.

Οι διαφορές στη δομή του κρανίου και των σιαγώνων οφείλονται, σύμφωνα με τον Χιλ, στο διαφορετικό περιβάλλον στο οποίο έζησαν τα δύο είδη και στις διαφορετικές διατροφικές τους συνήθειες.

Ο απολιθωμένος σκελετός της Λούσι βρέθηκε το 1975 στην Αιθιοπία.

Ανήκει όμως, πράγματι, σε διαφορετικό γένος ο Ανθρωπος της Κένυας;

Ο Τιμ Γουάιτ, ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, αναφέρει ότι είναι δύσκολο να αποσαφηνιστεί αν το κρανίο που βρέθηκε ανήκει στο γένος Australopithicus, όπως η Λούσι, ή σε διαφορετικό.

«Νομίζω ότι ο ισχυρισμός ότι ανήκει σε διαφορετικό γένος είναι το πιο αμφιλεγόμενο τμήμα της δημοσίευσης» αναφέρει. «Αν φανταστείτε την εξελικτική πορεία ενός είδους ως ένα δέντρο, τότε μιλάμε για δύο κορμούς, αν έχουν δίκιο» συμπληρώνει.

Ο Λίκι, πάντως, θεωρεί ότι το γεγονός ότι τα ανθρωποειδή πλάσματα διαχωρίστηκαν σε διαφορετικά εξελικτικά δέντρα δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη.

«Το γεγονός ότι δεν το έχουμε δει παλαιότερα οφείλεται περισσότερο στην έλλειψη ευρημάτων» εξηγεί.

Σε σχόλιο που δημοσιεύεται στο ίδιο τεύχος του Nature, o ανθρωπολόγος Ντάνιελ Λίμπερμαν του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον αναφέρει ότι το νέο εύρημα συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι υπήρχαν πολλά ανθρωποειδή είδη πριν από 3, 5 έως 2 εκατ. χρόνια που είχαν προσαρμοστεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Συμπληρώνει ότι το κρανίο που βρέθηκε ανήκει σε μια ομάδα ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια, με την υποστήριξη του National Geographic Society, και έχουν διπλασιάσει τον αριθμό των ανθρωποειδών που έχουν αναγνωριστεί.

«Για όσους από εμάς ασχολούνται με την ανακατασκευή της εξελικτικής ιστορίας του είδους μας, οι ανακαλύψεις αυτές ήταν συναρπαστικές, αλλά ταυτόχρονα προκάλεσαν μεγάλη σύγχυση» συμπληρώνει.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013