Ημέρα της Κρίσης 2016: Είμαστε κοντά στο τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε;

 Οι υπεύθυνοι επιστήμονες για το περίφημο "Doomsday Clock", το οποίο χρησιμοποιείται για να δείξει το πόσο κοντά είναι η ανθρωπότητα στην αυτοκαταστροφή της, θα μας πούνε αν πλησιάζει το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε.

Το ρολόι λειτουργεί υπό την αιγίδα του συνδέσμου Ατομικών Επιστημόνων στο Σικάγο, μια ομάδα επιστημόνων που περιλαμβάνει 16 νομπελίστες, και μετρά αντίστροφα το πόσο κοντά είμαστε στα μεσάνυχτα. Ως μεσάνυχτα θεωρείτε η παγκόσμια καταστροφή, και μετρώντας αντίστροφα οι πιθανότητες για το τέλος που έρχεται αυξάνονται. Το ρολόι έχει ρυθμιστεί σε τρία λεπτά ως τα μεσάνυχτα.

Μια εκδήλωση στο National Press Club στην Ουάσινγκτον για να ανακοινώσει τις τελευταίες κινήσεις του ρολογιού θα πραγματοποιηθεί στις 13:30 EST (18:30 GMT) σήμερα (σημ 31-01-2016). Μπορείτε να συντονιστείτε στο Δελτίο της ιστοσελίδας των Ατομικών Επιστημόνων για να παρακολουθήσετε ζωντανά την εκδήλωση.

Σε διάφορες δηλώσεις, οι εντάσεις "μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, που παραμένουν σε επίπεδα που θυμίζουν αυτά του Ψυχρού Πολέμου, τον κίνδυνο που θέτει η κλιματική αλλαγή, καθώς και τις ανησυχίες με την διάδοση των πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας," αναφέρθηκαν ως παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν η απόφαση.

Τον Ιανουάριο του 2015, το ρολόι μεταφέρθηκε από πέντε σε τρία λεπτά για να τα μεσάνυχτα, λόγω της απειλής της κλιματικής αλλαγής και των πυρηνικών όπλων. Είναι ασαφές εάν η τελευταία ρύθμιση θα βάλει τον λεπτοδείκτη πιο κοντά ή πιο μακρυά από τα μεσάνυχτα - αλλά με δεδομένες τις πρόσφατες εξελίξεις, όπως ότι η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται την δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου, θα μπορούσε κανείς να καταλάβει ότι δεν είναι μια καλή είδηση.

Το ρολόι δεν έχει πάντα την τάση να έρχεται πιο κοντά στα μεσάνυχτα. Το 2010, κινήθηκε ένα λεπτό πίσω χάρη στις πυρηνικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, καθώς και τα νέα όρια της κλιματικής αλλαγής. Η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι το περασμένο έτος θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα κινηθεί αντίστροφα το ρολόι την επόμενη φορά.

Ο σύνδεσμος των Ατομικών Επιστημόνων, που ιδρύθηκε το 1945 από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη δημιουργία των πρώτων ατομικών όπλων, ενημερώνει το ρολόι κάθε χρόνο από το 1947. Το πιο κοντινό που έχει έρθει πριν από τα μεσάνυχτα ήταν το 1953, στα δύο λεπτά, μετά από δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση. Το «τέλος» του Ψυχρού Πολέμου, το 1991, εν τω μεταξύ, έφτασε να πέσει έως τα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Άρα λοιπόν είμαστε καταδικασμένοι;

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013