Ο αρχάνθρωπος των πετραλώνων

Δίπλα στο χωριό πετράλωνα σε απόσταση 800 μέτρων και σε υψόμετρο 250 μέτρα στους πρόποδες του βουνού κατσίκα βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο. Ανακαλύφθηκε το 1959 από κατοίκους του χωριού που έψαχναν για νερό. ονομάστηκε ''''κόκκινες πέτρες'''' από την terra rosa (κόκκινη γη) που χρωματίζει τους σταλακτιτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς του. οι συστηματικές ανασκαφές του σπηλαίου ξεκίνησαν το 1965 από τον ιδρυτή της ανθρωπολογικής Εταιρείας καθηγητή ανθρωπολόγο άρη πουλιανό. οι έρευνες απέδειξαν ότι το κεφάλι του αρχανθρώπου που βρέθηκε και από το οποίο λείπει μόνο η κάτω γνάθος είναι 700.000 ετών περίπου, γεγονός που τον καθιστά τον αρχαιότερο ευρωπαίο. πρόκειται μάλιστα για το κρανίο ενός άνδρα που πέθανε σε ηλικία 32 ετών, ηλικία πολύ μεγάλη για τα δεδομένα της εποχής.


οι αρχάνθρωποι των πετραλώνων έζησαν στο σπήλαιο περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια. πρωτομπήκαν όταν άρχισε να αλλάζει το κλίμα της γης και να γίνεται ψυχρότερο, στην αρχή της πλειστοκαίνου, πριν από 1.700.000 χρόνια. Το σπήλαιο τους πρόσφερε τη δυνατότητα να προφυλάσσονται από το κρύο, καθώς όπως μας τόνισε και η ίδια η ξεναγός, μέσα σε όλη τη σπηλιά υπάρχει σταθερή θερμοκρασία η οποία δεν επηρεάζεται από τις εξωτερικές κλιματολογικές συνθήκες.Παρέμειναν στη σπηλιά μέχρι πριν από 600.000 περίπου χρόνια, όταν αυτή θα γεμίσει, με το πέρασμα του χρόνου, από μπάζα. Η αρχική της είσοδος σφραγίστηκε πριν από 5.000 χρόνια περίπου από την πτώση βράχων, ενώ τα απολιθωμένα οστά των ζώων καθώς και το κρανίο του ανθρώπου, έμειναν απείραχτα στη θέση τους μέχρι σήμερα.

αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη στο σπήλαιο των πετραλώνων της χαλκιδικής του ανθρώπινου κρανίου, ανατρέπει τα δεδομένα περί αφρικανικής καταγωγής του ανθρώπου και περί της εξόδου του από την Αφρική και της έλευσής του στην ευρώπη πριν από 200 - 300.000 χρόνια. Απορρίπτεται έτσι ότι ο Αυστραλοπίθηκος μπορούσε να είναι η προγονική μορφή του ανθρώπου.

ο αρχάνθρωπος που ανακαλύφθηκε έχει ύψος 1,5 μέτρο, σκελετό όρθιο, όγκο εγκεφάλου 1220 κ.εκ. και είναι ορθογναθικός, δηλαδή λευκός, ενώ ο αυστραλοπίθηκος είναι 1,2 μ. ύψος , είναι ημιόρθιος και έχει όγκο εγκεφάλου 600 - 800 κ.εκ.

στην ίδια σπηλιά βρέθηκαν απολιθωμένα ίχνη της παλαιότερης φωτιάς που άναψε ποτέ ανθρώπινο χέρι και τα οποία χρονολογούνται στα 1.000.000 χρόνια περίπου.

το σπήλαιο των πετραλώνων έχει μήκος περίπου 2 χιλιομέτρων. Ο επισκέπτης, αφού διανύσει μία σήραγγα μήκους 100 μέτρων η οποία ανοίχθηκε με δυναμίτη, εισέρχεται στο χώρο του σπηλαίου. Η απόσταση που διανύει ο επισκέπτης είναι 800 μέτρα περίπου, ενώ συγχρόνως μπορεί να θαυμάσει πολλούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες ποικίλων μορφών και μεγεθών. Για να δημιουργηθεί ένα εκατοστό μιας σταλαγμιτικής κολώνας χρειάζονται από 10 έως 100 χρόνια.

Ανάμεσα στις μεγάλες αίθουσες του σπηλαίου, οι οποίες έχουν πάρει το όνομα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων (Αριστοτέλης, Σωκράτης, Ηράκλειτος), υπάρχουν αναπαραστάσεις της καθημερινής ζωής των αρχανθρώπων καθώς και προϊστορικών ζώων.
alito team

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013