Οι πρώτες πληροφορίες από τον Τιτάνα, που "μεταδίδει" το ερευνητικό σκάφος Huygens, άρχισαν να αποκρυπτογραφούνται, περίπου μια εβδομάδα μετά την προσεδάφισή του σκάφους στον δορυφόρο του Κρόνου.
Σύμφωνα με πρώτα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής αποστολής, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, σημαντικά τμήματα της επιφάνειας του Τιτάνα καλύπτονται από μεθάνιο σε υγρή μορφή, ενώ βροχές μεθανίου είχαν σημειωθεί λίγο πριν την προσεδάφιση του Huygens.
"Υπάρχει υγρό στον Τιτάνα, υγρό μεθάνιο", επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του προγράμματος, Ζαν-Πιέρ Λεμπρετό, τονίζοντας, πως το στοιχείο αυτό διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για τον Τιτάνα, "όπως το νερό στη Γη". Οι επιστήμονες έχουν σαφές ενδείξεις, πως στον δορυφόρο του Κρόνου εκδηλώνονται πολλά από τα γήινα φαινόμενα, όπως βροχές και διαβρώσεις, αλλά "με πολύ ασυνήθιστα υλικά".
Αποκαλύπτονται τα πρώτα "μυστικά"
Ο Τιτάνας, με μέση θερμοκρασία 179 βαθμούς Κελσίου, είναι ο μόνος δορυφόρος του Ηλιακού Συστήματος με πυκνή, αδιαφανή ατμόσφαιρα, η οποία αποτελείται από άζωτο, μεθάνιο και άλλους απλούς υδρογονάνθρακες και ίσως μοιάζει με τη Γη, όπως αυτή ήταν πριν υπάρξει ζωή, δηλαδή πριν από περίπου 3, 8 δισεκατομμύρια χρόνια.
Οι επιστήμονες, που προσπαθούν να διεισδύσουν στα μυστικά του Τιτάνα, εντυπωσιάστηκαν από τη μεγάλη έκταση των υγρών επιφανειών στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. "Πρόκειται για ένα πλανήτη όπου τα υγρά είναι εκεί, όχι θαμμένα σε βάθος κι αυτό είναι πολύ συναρπαστικό", δήλωσε ο Τόμπι Όουεν, του πανεπιστήμιου της Χονολουλού, που ειδικεύεται σε θέματα ατμόσφαιρας.
Το μεθάνιο μπορεί να υπάρχει σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του δορυφόρου λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Ωστόσο, αντίθετα με τη Γη, από την ατμόσφαιρα του Τιτάνα λείπει το οξυγόνο, που είναι απαραίτητο για τη φωτιά. "Δεν υπάρχει καμιά διαθέσιμη πηγή οξυγόνου, πράγμα που είναι καλό, γιατί αλλιώς ο Τιτάνας θα είχε εκραγεί από καιρό", δήλωσε ο κ. Όουεν.
Υπενθυμίζεται, πως το Huygens κατάφερε να προσεδαφιστεί την περασμένη Παρασκευή στον Τιτάνα, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 1, 5 δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη, έπειτα από ένα διαπλανητικό ταξίδι που διήρκεσε περισσότερο από επτά χρόνια.