Περίεργος δορυφόρος

Θυμάστε τη σέντνα, ένα μυστηριώδες πλανητοειδές αντικείμενο, το οποίο ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες στις 14 νοεμβρίου του 2003 και είχε προκαλέσει διαφωνίες στους επιστημονικούς κύκλους, για το αν είναι πλανήτης ή διαστημικό αντικείμενο;

αυτή τη φορά, βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν, πως ανακάλυψαν, ότι η σέντνα έχει το δικό της δορυφόρο, το δικό της "φεγγάρι". μάλιστα, τονίζουν, πως πιθανότατα ανήκει σε μία τελείως διαφορετική κατηγορία ουράνιου αντικειμένου και αποτελεί το πιο σκοτεινό αντικείμενο στο Ηλιακό μας Σύστημα.

"περίεργος" δορυφόρος

οταν ανακαλύφθηκε ο πλανήτης, που πήρε το όνομά του από μία θαλάσσια θεότητα των εσκιμώων, "μπέρδεψε" τους επιστήμονες με την "τεμπέλικη" περιστροφή της, καθώς περιστρέφεται κάθε 20 ημέρες. αυτή η αργή περιστροφή υποδεικνύει την ύπαρξη δορυφόρου, ο οποίος επιβραδύνει την περιστροφή του πλανετοειδή, καθώς ασκεί παλιρροιακές δυνάμεις. ομως, τα τηλεσκόπια της NASA δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν το μυστηριώδες αντικείμενο κοντά στη σέντνα. Ορισμένοι αστρονόμοι, δε, θεωρούν ότι η Σεντνα είχε κάποτε ένα φεγγάρι, που επιβράδυνε την περιστροφή της, αλλά μία σύγκρουση με ένα κομμάτι διαπλανητικού πάγου το έβγαλε εκτός τροχιάς.

τώρα μία ομάδα Βρετανών αστρονόμων, δηλώνει, πως αν η σέντνα έχει ένα φεγγάρι, τότε αυτό πρέπει να είναι κάτι σαν ένας γιγαντιαίος κομήτης παρά πλανητικό σώμα. πάντως, σύμφωνα με τον Chandra Wickramasinghe από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ότι αν υπάρχει φεγγάρι, τότε είναι το πιο σκοτεινό αντικείμενο του ηλιακού συστήματος.

μέχρι τώρα, θεωρείται, πως η μόνη επιφάνεια, που είναι τόσο σκοτεινή δημιουργείται μόνο πάνω σε κομήτη καθώς τα αντανακλώμενα κομμάτια του πάγου εξατμίζονται στο διάστημα αφήνοντας πίσω τους ένα "κατακάθι" άνθρακα και πίσσας. Η αιτία της σκοτεινότητας, επαφίεται στο γεγονός, ότι αυτές οι επιφάνειες δεν είναι σταθερές, αλλά κάτι σαν παγωμένος καπνός, με κενό το οποίο αποτελεί περισσότερο από 85% του όγκου του. Έτσι, "παγιδεύουν" περισσότερα από το 99% των φωτονίων, που πέφτουν πάνω στο εξωτερικό στρώμα.

ομως, για να μπορέσει αυτός ο κομήτης να επιβραδύνει την περιστροφή της σέντνα, θα πρέπει να είναι 100 φορές μεγαλύτερος από κάθε γνωστό κομήτη, γεγονός, που τον κάνει μοναδικό στο είδος του. αν είναι αλήθεια, το φεγγάρι της Σέντνα δείχνει, ότι πρέπει εκεί να υπάρχει άγνωστος αριθμός σκοτεινών αντικειμένων του ηλιακού συστήματος" επισημαίνει ο κ. Wickramasinghe.

η λύση στο μυστήριο

πάντως, ο άνθρωπος, που ανακάλυψε τη σέντνα, ο μάικλ μπράουν από το ινστιτούτο τεχνολογίας στην πασαντίνα της καλιφόρνιας, τονίζει, ότι πρέπει οι επιστήμονες να είναι επιφυλακτικοί με τις ανακαλύψεις, χωρίς να ισχυρίζεται, ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους είναι λανθασμένα. επισημαίνει, μάλιστα, ότι αν οι έρευνες από το τηλεσκόπιο στο Cerro Tololo στη χιλή, δεν ήταν συνεχείς, αλλά διακόπτονταν, τότε θα ήταν πολύ πιθανό να διεξάγουν λάθος συμπεράσματα, για την ταχύτητα περιστροφής της σέντνα. "Θα είναι σαν να κοιτάς ένα ρολόι κάθε 25 ώρες και να νομίζεις, ότι οι δείκτες πήγαν μόνο μία ώρα μπροστά", υπογραμμίσει. στο μεταξύ, ο κ. μπράουν υπόσχεται να δώσει "φως" στο μυστήριο, καθώς με την ομάδα του θα μεταβεί εκ νέου στο τηλεσκόπιο Hubble Space και θα χρησιμοποιήσουν ένα νέο αναβαθμισμένο σχέδιο παρατήρησης για να ανακαλύψουν το δορυφόρο. "αν όντως υπάρχει "φεγγάρι", αυτή τη φορά θα το δούμε", δηλώνει ο κ. μπράουν
alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013