Ο πρώτος ιπτάμενος δίσκος που κατασκευάστηκε από ανθρώπους

To 1953 η CIA διαπιστώνει ότι η αεροναυπηγική εταιρεία Avro-Canada, Βρετανοκαναδικών συμφερόντων προσπαθεί να κατασκευάσει έναν ιπτάμενο δίσκο. Οι Αμερικάνοι φοβούμενοι ότι η ΕΣΣΔ έχει κατασκευάσει ένα ανάλογο οπλικό σύστημα, εισέρχονται το 1953 στην Βρετανοκαναδική εταιρεία προσφέροντας σημαντικό ποσό για αυτή την έρευνα. Ήδη το 1953 μία έκρηξη της μηχανής είχε καθηλώσει τα σχέδια.

Το 1955 ο ιπτάμενος δίσκος παίρνει το κωδικό όνομα "606Α" και ένα λευκό αστέρι των αμερικάνικων ενόπλων δυνάμεων ζωγραφίζεται στην άτρακτο του πρωτοτύπου. Το 1959 γίνονται δοκιμές από το αμερικάνικο Ναυτικό. Η κατασκευή είναι σχετικά απλή: τρεις μικρές μηχανές τζετ γύρω από έναν κεντρικό έλικα που απορροφά τον αέρα μέσω ενός κεντρικού σωλήνα αναρρόφησης στο κέντρο του δίσκου. Στις δοκιμές καταγράφονται σοβαρά προβλήματα αστάθειας του "606Α". Το 1960 γίνεται προσπάθεια για δοκιμαστική πτήση αλλά ο ιπτάμενος δίσκος παρουσιάζει επικίνδυνη αστάθεια σε ύψος 2.5 μέτρων. Προσπάθειες βελτίωσης καταλήγουν άκαρπες και σταματά η χρηματοδότηση του σχεδίου το 1961, μετά τη δαπάνη 7.5 εκατομμυρίων δολλαρίων.

Ο ιπτάμενος δίσκος αποτελεί πια, ένα από τα πολλά άχρηστα αποκτήματα του Εθνικού Μουσείου Αεροδιαστημικής. Το μυστικό όπλο "606Α" ή Avrocar έμεινε στην ιστορία ως ο μοναδικός ιπτάμενος δίσκος που προσπάθησε να πετάξει. Ή μήπως δεν είναι ο μοναδικός;alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013