Καπνιστά πτώματα

 Ένας αυστραλός παραγωγός ντοκιμαντέρ, ο rick anderton, ταξίδεψε με την κάμερά του στην παπούα νέα γουϊνέα για να τραβήξει ένα φιλμ με θέμα τα καπνιστά σώματα, που βρίσκονται στο χωριό aseki.



Το χωριό αυτό, που κατοικείται από μια παράξενη φυλή ιθαγενών, βρίσκεται σε υψόμετρο 3500 μέτρων στα βόρεια του νησιού, σχεδόν τρεις ώρες δρόμο από την πλησιέστερη πόλη (bulolo). Για εκατοντάδες χρόνια οι άνθρωποι της φυλής kukukuku συνήθιζαν να τοποθετούν τους νεκρούς τους πάνω σε κλουβιά φτιαγμένα από μπαμπού και στη συνέχεια να ανάβουν φωτιές και να τους καπνίζουν.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καπνίσματος, που κρατούσε δύο εβδομάδες, τα σώματα καλύπτονταν τελικά από ένα στρώμα κόκκινης ώχρας, που σύμφωνα με τους ιθαγενείς κρατάει μακριά τα κακά πνεύματα. Τα καπνιστά σώματα των νεκρών θεωρούνται από τους ιθαγενείς προστάτες των ζωντανών από τα διαβολικά πνεύματα.

Μερικά από αυτά τα σώματα έχουν πάνω από έναν αιώνα που βρίσκονται στη θέση τους. Η πρακτική των καπνιστών πτωμάτων έλαβε τέλος στη δεκαετία του 1960, όταν την απαγόρευσαν οι χριστιανοί ιεραπόστολοι. Ωστόσο όμως συνεχίζεται ακόμη σποραδικά σε κάποια απομακρυσμένα μέρη….


alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013