Διαστημικές καλιέργειες


Στο διάστημα ίσως βρίσκεται η λύση του προβλήματος της ύφεσης της γεωργίας και των φτωχών σοδειών. Μην φανταστείτε τρακτέρ και αλωνιστικά μηχανήματα να κάνουν βόλτες σε διαστημικά χωράφια αλλά σπόρους με έναν ..."συμπαντικό αέρα"

 Η Κίνα σκοπεύει να εκτοξεύσει σπόρους στο διάστημα στα πλαίσια ενός πρωτοποριακού προγράμματος για την τόνωση της φυτικής παραγωγής της χώρας.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία και την μικρο-βαρύτητα θα προκαλέσει ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις στους σπόρους που θα βοηθήσουν στη βελτίωση των καλλιεργειών και της απόδοσής τους πίσω στη Γη.


Σύμφωνα με την εφημερίδα China Daily, περίπου 2000 σπόροι θα τεθούν σε τροχιά μέσω του δορυφόρου Shijian-8 στα πλαίσια μιας αποστολής διάρκειας δύο εβδομάδων.

εκτόξευση του δορυφόρου αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αυτή η αποστολή θα βοηθήσει τους επιστήμονες στην προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν υψηλής απόδοσης και ποιότητας καρπούς, όπως αναφέρει ο Sun Laiyan, επικεφαλής της Κινεζικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

"Με την έκθεσή τους στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα, πολλοί καρποί αναμένεται να μεταλλαχθούν σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούν έπειτα να παράγουν περισσότερους και καλύτερους καρπούς, " αναφέρεται στο άρθρο της εφημερίδας.

Εννέα κατηγορίες σπόρων, ανάμεσά τους και σπόροι σιτηρών και φυτικών ζωοτροφών, θα «ταξιδέψουν» στο διάστημα.

Η Κίνα εδώ και μερικά χρόνια έχει αρχίσει να πειραματίζεται με την καλλιέργεια σπόρων στο διάστημα. Πράγματι, και σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της China Daily,   σπόρ& omicron;ι ρυζιού και σιταριού που εκτέθηκαν στις ιδιαίτερες συνθήκες του διαστήματος απέδωσαν πλουσιότερες σοδιές.

Επίσης, σπόροι τομάτας και πράσινης πιπεριάς που εν μέρει καλλιεργήθηκαν στο διάστημα έδωσαν 10-20% μεγαλύτερη συγκομιδή σε σχέση με τους συνηθισμένους σπόρους, ενώ τα λαχανικά που προέκυψαν από «διαστημικούς» σπόρους έχουν περισσότερες βιταμίνες.

Παρά τις προηγούμενες απόπειρες διαστημικών καλλιεργειών, αυτή η αποστολή του δορυφόρου θα είναι η πρώτη που θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε αυτό το σκοπό.

Τα πειράματα της Κίνας για αυτού του είδους τις καλλιέργειες προκύπτουν από τη μεγάλη ανάγκη της χώρας να βρει τρόπους να θρέψει τον 1, 3 δισεκατομμυρίων πληθυσμό της σε μια εποχή που η γεωργία αντιμετωπίζει σημαντική ύφεση.

Για το λόγο αυτό, η Κίνα έχει ακολουθήσει κάποιες μορφές γενετικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών. Ήδη παράγονται γενετικά μεταλλαγμένες τομάτες, σόγια και καλαμπόκι.

Η Κίνα επίσης περιμένει την έγκριση για την παραγωγή γενετικά μεταλλαγμένου ρυζιού.


alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013