Τους «καταράστηκε» η μούμια; Αλυσίδα «παράξενων» θανάτων


Αλυσίδα «παράξενων» θανάτων, ανθρώπων που συνδέθηκαν με τον πολεμιστή του οetzi στον παγωμένο τάφο του στον αλπικό παγετώνα της βόρειας ιταλίας κοιμόταν επί 5.300 χρόνια, ο πολεμιστής της λίθινης εποχής, ο ανθρωπος του οetzi, τυλιγμένος στις γούνες του, φορώντας ακόμα τα πέτσινα υποδήματά του, κρατώντας το τόξο και τα βέλη του. από τη στιγμή που οι επιστήμονες διατάραξαν τον αιώνιο ύπνο του, πέντε άτομα της ερευνητικής ομάδας που βρέθηκαν κοντά στον πρωτόγονο πολεμιστή πέθαναν. μια ερώτηση συνοδεύει πλέον την ανακάλυψη. είναι άραγε και αυτή η μούμια καταραμένη; .



αναπαράσταση του πολεμιστή οetzi

Ο Κόνραντ Σπίντλερ, συντονιστής της ομάδας του Πανεπιστημίου του Ινσμπρουκ, πέθανε τη Δευτέρα εξαιτίας επιπλοκών της σκλήρυνσης κατά πλάκας, νόσου από την οποία έπασχε τα τελευταία χρόνια. Ομως, το όνομα του αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας θανάτων -υπό παράξενες συνθήκες- που συνδέονται με τη μούμια του ανθρώπου του Οetzi.

Ο δρ Σπίντλερ πέρασε αρκετά χρόνια μελετώντας τον Παγωμένο Πολεμιστή, ο οποίος βρέθηκε στον παγετώνα Σίμιλαουν στα σύνορα Ιταλίας - Αυστρίας το 1991. Ο αποβιώσας επιστήμονας γνώριζε τις θεωρίες για την κατάρα της μούμιας, που ήθελαν τον πολεμιστή εξοργισμένο, επειδή τάραξαν τη γαλήνη του μετά από 53 αιώνες. Μάλιστα, αστειευόταν, λέγοντας ότι ίσως «το επόμενο θύμα της κατάρας να είμαι εγώ». Τα υπόλοιπα θύματα της μούμιας ήταν ο ειδικός ιατροδικαστής δρ Ράινερ Εν, που τοποθέτησε το πτώμα στην ειδική πλαστική σακούλα φύλαξης, αγγίζοντάς το μάλιστα με γυμνά χέρια. Ο δρ Εν σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, πηγαίνοντας σε συνέδριο όπου επρόκειτο να μιλήσει για το μοναδικό εύρημα. Ο οδηγός της αποστολής, ορειβάτης Κουρτ Φριτζ, που οργάνωσε τη μεταφορά της μούμιας από τον παγετώνα με ελικόπτερο, έχασε τη ζωή του σε χιονοστιβάδα στα βουνά που λάτρευε και γνώριζε τόσο καλά. Ηταν ο μοναδικός μιας πολυάριθμης ομάδας ορειβατών που σκοτώθηκε σε εκείνο το δυστύχημα. Ο δημοσιογράφος Ράινερ Χερτζ, που κινηματογράφησε την επιχείρηση μεταφοράς του πολεμιστή, πέθανε λίγα χρόνια αργότερα, χτυπημένος από καρκίνο του εγκεφάλου. Τέταρτο θύμα της κατάρας του πρωτόγονου πολεμιστή ήταν ο Γερμανός τουρίστας Χέλμουτ Σάιμον, που εντόπισε τη μούμια μέσα στον πάγο το 1991, ενώ περπατούσε με τη γυναίκα του. Εχει εξοργιστεί επειδή ουδέποτε αποζημιώθηκε για την ανακάλυψή του, ούτε αναγνωρίστηκε η συμβολή του. Τον περασμένο Οκτώβριο, πήγε εκδρομή με το ποδήλατό του και δεν γύρισε ποτέ. Βρέθηκε νεκρός οκτώ ημέρες αργότερα. Είχε πέσει από υψόμετρο χιλίων μέτρων. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, το πτώμα του Χέλμουτ Σάιμον, βρέθηκε καλυμμένο από πάγο στην ίδια περίπου στάση με τον μουμιοποιημένο πολεμιστή. Πιθανολογείται ότι έκτο θύμα της κατάρας είναι ο Ντίτερ Βάρνεκ, ο οποίος βοήθησε στην ανεύρεση της σορού του Σάιμον. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στην κηδεία του Σάιμον.

Περισσότεροι τουρίστες

Οπως και με όλες τις θεωρίες περί της «κατάρας της μούμιας» οι θάνατοι εκ φυσικών αιτίων, από δυστυχήματα ή απλώς από ατυχία αποδίδονται σε μια μοναδική, συνήθως παράδοξη, αιτία που πλανάται ως μαύρο σύννεφο πάνω από τον αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας. Ποιο είναι το θετικό που θα μπορούσε να βγει από την κατάσταση; Οτι οι επισκέπτες του Παγωμένου Πολεμιστή, που εκτίθεται σε ειδική διαφανή σαρκοφάγο-κατάψυξη (στους μείον 6 βαθμούς Κελσίου στο μουσείο του Μπολτσάνο στην Ιταλία) αναμένεται να αυξηθούν.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013