Τα απόλυτα βιολογικά όπλα



ο Nicolai Ustinov γεννήθηκε το 1944 στη ρωσία. ηταν ένας από τους καλύτερους επιστήμονες που διέθετε η ΕΣΣΔ στον τομέα της ιολογίας. το 1988, ο Ustinov δούλευε στο Vector (vectors στη διεθνή ορολογία είναι οι ιοί-φορείς ξένων, πρόσθετων γονιδίων) .



ως υπεύθυνος οπλοποίησης του ιού Marburg. Οταν δουλεύει κανείς με θανατηφόρους ιούς, παίρνει μια σειρά από μέτρα προστασίας, μέρος των οποίων είναι και τα διπλά ή τριπλά χοντρά λαστιχένια γάντια και η ειδική στολή, όμως ο Ustinov λόγω φόρτου εργασίας είχε παραλείψει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Μια στιγμή απροσεξίας ήταν αρκετή για να βρεθεί η βελόνα της σύριγγας καρφωμένη στο χέρι του. Αμέσως τον απομόνωσαν σε ένα ειδικό θάλαμο (οι Αμερικανοί αποκαλούν το δικό τους θάλαμο απομόνωσης ''''υποβρύχιο'''', επειδή η πόρτα του μοιάζει με αυτήν των υποβρυχίων), προκειμένου να μη μολύνει και άλλους. Ο Ustinov ήταν πρώτιστα επιστήμονας. Αν και η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, ήξερε ότι ο θάνατός του ήταν πιθανός και βάλθηκε να καταγράφει ο ίδιος την εμπειρία του.

Πρόκειται για το ημερολόγιο ενός μελλοθάνατου. Την τέταρτη μέρα ο Ustinov αισθάνθηκε τον πρώτο πονοκέφαλο και τα μάτια του κοκκίνισαν. Το βράδυ άρχισαν οι πρώτες αιμορραγίες. Κατά τις επόμενες δύο ημέρες οι αιμορραγίες εντάθηκαν τόσο, που χρειαζόταν ολική μετάγγιση αίματος. Τίποτε δεν ωφέλησε. Λίγο πριν το τέλος και ενώ το μαρτύριο του Ustinov είχε ήδη κρατήσει δύο εβδομάδες, παρατηρήθηκε γενικευμένη αιμορραγία από τους πόρους, το στόμα, τον πρωκτό, τα γεννητικά όργανα και τις θηλές του στήθους. Ο Ustinov έκλαψε αίμα λίγο πριν πεθάνει, ενώ λέγεται ότι το ημερολόγιό του έχει ακόμη τις κηλίδες του αίματός του. Οι γιατροί δεν πίστευαν σ΄ αυτό που έβλεπαν. Το σώμα του Ustinov φαινόταν να χάνει τη συνοχή του μπρος στα μάτια τους, ενώ τα ζωτικά όργανα υγροποιούνταν.

Οι Σοβιετικοί είχαν αποκτήσει το στέλεχος του ιού από τη μικροεπιδημία που ξέσπασε το 1967 σε ένα εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων στην πόλη Marburg της Γερμανίας. Ο ιός σκότωσε το 25% των ανθρώπων που προσέβαλε μέσα σε μια εβδομάδα, παρά τις εντατικές προσπάθειες των γιατρών. Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα είχε συγκλονιστεί από την αγριότητα των συμπτωμάτων. Το στέλεχος που σκότωσε τον Ustinov, είχε ήδη μεταλλαχθεί και είχε γίνει πιο μολυσματικό κι έτσι δείγματα από το υγροποιημένο συκώτι του άτυχου γιατρού πάρθηκαν με βελόνα και αναπαράχθηκαν. Τα υπολείμματα του σώματός του υπέστησαν ειδική αποστείρωση και ενταφιάστηκαν σε ένα ανοξείδωτο μεταλλικό κιβώτιο. Από το 1989 το στέλεχος U (από το αρχικό γράμμα του ονόματός του) άρχισε να ερευνάται ως βασικό στρατηγικό όπλο.


Το αφρικανικό δάσος καταστρέφεται συστηματικά εδώ και σαράντα χρόνια. Στην πορεία τους μέσα στη ζούγκλα οι άνθρωποι ανακάλυψαν νέα, άγνωστα είδη οργανισμών, τα οποία μετέφεραν και στις πόλεις τους. Στην κεντρική Αφρική υπάρχει ένας αυτοκινητόδρομος που χαράχτηκε μέσα από τη ζούγκλα, ο οποίος είναι επίσημα γνωστός ως ο ''''αυτοκινητόδρομος της Κινσάσα'''', επειδή καταλήγει στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Ονομάζεται επίσης και ''''λεωφόρος του AIDS'''' γιατί αποτέλεσε το βασικό μονοπάτι για την εξάπλωση του HIV από τη ζούγκλα σε όλο τον κόσμο. Περνάει κοντά από τον ποταμό Ebola, που έδωσε το όνομά του σε ένα από τα αληθινά τέρατα της φύσης. Ο Marburg, ο Ebola του Ζαΐρ, ο Reston και ο Ebola του Σουδάν είναι αδελφοί ιοί που προέρχονται από κάποιο άγνωστο σημείο της Κεντρικής Αφρικής. Αποτελούνται από επτά μόνο πρωτεΐνες, στο μέσο των οποίων υπάρχει μια έλικα RNA.

Στο μικροσκόπιο μοιάζουν με σκουλήκια που συστρέφονται ή με μακαρόνια. Το γεγονός ότι δεν έχουν ούτε καν DNA, συμβάλλει στο να θεωρούνται μια από τις πιο αρχαίες μορφές ζωής στη Γη, ίσως μάλιστα ανάμεσα στις πρώτες. Είναι άγνωστο ποιο είδος είναι φυσικός ξενιστής του Ebola. Ο ιός είναι θανατηφόρος για όλα τα ανώτερα θηλαστικά αδιακρίτως, προκαλώντας τόσο όμοια συμπτώματα που μοιάζει σαν να μην ''''καταλαβαίνει'''' ότι μεταπήδησε από το ένα είδος στο άλλο.

Προσβάλλει όλους τους ανθρώπινους ιστούς εκτός από τους σκελετικούς μυς και τα οστά. Τείνει να μεταβάλλει όλους τους υπόλοιπους ιστούς σε αντίγραφά του, με αποτέλεσμα να προκαλεί θρόμβους στο αίμα, μόνο και μόνο από τους τεράστιους αριθμούς σωματιδίων που συγκεντρώνονται εκεί. ''''Μπροστά σε αυτό το πράγμα το AIDS είναι κρυολόγημα'''' είχε πει σε Αμερικανό δημοσιογράφο μια έμπειρη (και έντρομη) νοσοκόμα σε ιεραποστολή στην κεντρική Αφρική. Κύριο σύμπτωμα είναι η γενικευμένη και ακατάσχετη αιμορραγία από κάθε άνοιγμα του σώματος και η απότομη καταστροφή των ζωτικών οργάνων.


Οταν οι Σοβιετικοί πήραν στα χέρια τους τον Ebola, ήξεραν ότι, αν μπορέσουν να τον κάνουν να μεταδίδεται με τον αέρα, θα είχαν στα χέρια τους ένα πρώτης τάξης στρατηγικό όπλο. Είναι άγνωστο πόσα χρόνια διήρκεσε η έρευνα, όμως ο Marburg και ο Ebola του Ζαΐρ, πρέπει να οπλοποιήθηκαν μέχρι το 1993. Ο Alibek στο βιβλίο του γράφει πως τα στελέχη που δημιουργήθηκαν, είναι εξαιρετικά μεταδοτικά, ενώ διατηρούν την υψηλή θνησιμότητα που προκαλεί ο κλασικός Ebola.

Οι επιδημιολογικές έρευνες δίνουν στον Ebola του Ζαΐρ 90% θνησιμότητα, στον Ebola του Σουδάν 50-75%, στον Marburg 25%, ενώ ο Reston είναι ακόμη ακίνδυνος και ειδικεύεται στους πιθήκους τους οποίους και αφανίζει σε ποσοστό 100%. Ισως αυτό το τελευταίο στέλεχος που ακόμη είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο, να είναι μακροπρόθεσμα πιο επικίνδυνο. Τα συμπτώματα διαφοροποιούνται λίγο και μοιάζουν στην αρχή με πολύ βαριά γρίπη, πράγμα που θα δυσκόλευε τη διάγνωσή του, αν κάποια μετάλλαξή του περνούσε στο ανθρώπινο είδος. Γονίδια αυτού του τόσο θανατηφόρου οργανισμού εμφύτευσαν στο Variola οι ειδικοί πλέον Σοβιετικοί.


Χίμαιρες
Ως ιοί-χίμαιρες χαρακτηρίζονται οι τεχνητοί ιοί που δημιουργούνται από το συνδυασμό γονιδίων διαφορετικών ιών. Η πρακτική να τοποθετούνται ξένα γονίδια σε ιούς είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της γενετικής έρευνας σήμερα. Συγκεκριμένοι ιοί (συνήθως ιοί που προκαλούν κρυολόγημα ή συγγενείς με την ευλογιά ιοί όπως ο Vaccinia) χρησιμοποιούνται ως ''''οχήματα'''', στα οποία ενσωματώνονται ξένα γονίδια. Οι ιοί εισέρχονται στην κυκλοφορία, μπαίνουν στο κύτταρο και αποδεσμεύουν το γονιδιακό υλικό στον πυρήνα του κυττάρου. Συνήθως, αυτό αρκεί για να προστεθεί ένα ακόμα γονίδιο στο DNA του κύτταρου-στόχου. Το ίδιο έκαναν οι Ρώσοι -πλέον- ερευνητές (η ΕΣΣΔ είχε καταρρεύσει) με τον Variola και τον Ebola. Δεν χρειάζεται ολόκληρος ο Ebola για να σκοτώσει. Ενα μόνο τμήμα του είναι υπεύθυνο για την πρόκληση των αιμορραγιών. Αυτό το συγκεκριμένο γονίδιο φαίνεται ότι ενσωμάτωσαν οι ''''επιστήμονες'''' αυτοί στον ιό της ευλογιάς. Το αποτέλεσμα είναι εγγυημένη μαύρη ευλογιά με αιμορραγίες τύπου Ebola.

 Κορυφαίοι δυτικοί ιολόγοι έχουν κατ΄ επανάληψη αρνηθεί ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό ή δυνατό. Κάποιοι λένε ότι ίσως είναι δυνατό (μια εργασία που θα άξιζε Νόμπελ το 1993), αλλά είναι άχρηστο. Η ευλογιά από μόνη της είναι αρκετή. Αλλοι, στηριζόμενοι σε έρευνες, υποστηρίζουν ότι η εισαγωγή γονιδίων μειώνει τη μολυσματικότητα. Κάποιοι αμφισβητούν την ικανότητα των Ρώσων να το κάνουν. Κατά τη γνώμη του γράφοντος, οι Ρώσοι είχαν και το λόγο και τα μέσα και τον τρόπο. Ηταν κορυφαίοι στη διαχείριση των ιών, είχαν όλη την τεχνολογία (και τη δυτική) και την τεχνογνωσία και πίστευαν ότι το κάνουν και οι Αμερικανοί.

Ο αποσκιρτήσας Alibek, πάντως, είναι κατηγορηματικός: Η έρευνα έχει γίνει. Από στρατιωτικής άποψης είναι το απόλυτο όπλο. (Εδώ η λέξη ''''απόλυτο'''' έχει την κυριολεκτική και όχι την εμφατική διάσταση). Οταν όλα θα έχουν παιχτεί και χαθεί, τότε και μόνο τότε θα χρησιμοποιηθούν τα βλήματα που μεταφέρουν τέτοιον ιό. Είναι κάπως περίεργο, ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι εκατό χιλιάδες σωματίδια του ιού θα χωρούσαν στην τελεία στο τέλος της πρότασης, πόση ζημιά μπορούν να κάνουν αυτοί οι μικροοργανισμοί. Πέντε ή έξι αρκούν για να μολυνθεί ένας άνθρωπος.

alito team

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013