Ο κατα συρροή δολοφόνος Zodiac


Ο Zodiac Killer ανέλαβε την ευθύνη για αρκετούς φόνους στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Δεν πιάστηκε ποτέ.

Ποιος ήταν ο Δολοφόνος του Ζωδιακού;
Ο αυτοαποκαλούμενος Zodiac Killer συνδέθηκε άμεσα με τουλάχιστον πέντε φόνους στη Βόρεια Καλιφόρνια το 1968 και το 1969 και μπορεί να ήταν υπεύθυνος για περισσότερους. Χλεύαζε την αστυνομία και απειλούσε μέσω επιστολών που στάλθηκαν σε εφημερίδες της περιοχής από το 1969 έως το 1974, προτού διακόψει απότομα την επικοινωνία. Παρά τις εντατικές έρευνες, κανείς δεν συνελήφθη ποτέ για τα εγκλήματα και η υπόθεση παραμένει ανοιχτή. Το μυστήριο γύρω από τις δολοφονίες έχει γίνει αντικείμενο πολλών βιβλίων και ταινιών, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας Zodiac του σκηνοθέτη David Fincher το 2007.

Zodiac Killer Γράμματα, Σύμβολο & Κύπρος
Την 1η Αυγούστου 1969, το San Francisco Examiner , το San Francisco Chronicle και το Vallejo Times-Herald έλαβαν το καθένα από μια πανομοιότυπη χειρόγραφη επιστολή σε έναν φάκελο χωρίς διεύθυνση αποστολέα. Ξεκινώντας, «Αγαπητέ συντάκτη: Είμαι ο δολοφόνος των 2 εφήβων τα περασμένα Χριστούγεννα στη λίμνη Χέρμαν», οι επιστολές περιείχαν λεπτομέρειες από τις δολοφονίες του Zodiac Killer που μόνο ο δολοφόνος θα μπορούσε να γνωρίζει. Ο δολοφόνος συνέχισε να απειλεί με περαιτέρω επιθέσεις εάν τα γράμματα δεν τυπώνονταν στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων.

Κάθε γράμμα έκλεινε με ένα σύμβολο που αποτελείται από έναν κύκλο με έναν σταυρό μέσα από αυτό, σε αυτό που θα γινόταν γνωστό ως σύμβολο του Zodiac Killer. Τα γράμματα συνοδεύονταν επίσης από ένα μέρος ενός κρυπτογράφου τριών μερών που ισχυρίστηκε ότι περιείχε την ταυτότητά του.

Ενώ τα αστυνομικά τμήματα της Bay Area, με την υποστήριξη του FBI, εργάζονταν πυρετωδώς για να εντοπίσουν τον δολοφόνο, μια άλλη επιστολή έφτασε σύντομα στο San Francisco Examiner . Ξεκινώντας, «Αγαπητέ συντάκτη: Εδώ μιλάει ο Ζωδιακός», περιέγραφε επίσης τις δολοφονίες λεπτομερώς και χλεύαζε την αστυνομία επειδή δεν μπόρεσε να σπάσει τον κωδικό του ή να τον πιάσει.
Αρκετές μέρες αργότερα, ο δάσκαλος του γυμνασίου Ντόναλντ Χάρντεν και η σύζυγός του, Μπέτυ, κατάφεραν να λύσουν τον κρυπτογράφηση. «Μου αρέσει να σκοτώνω ανθρώπους γιατί είναι τόσο διασκεδαστικό», έγραφε. «Είναι πιο διασκεδαστικό από το να σκοτώνεις άγρια ​​θηράματα στο δάσος γιατί ο άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο ζώο από όλα».

Τρεις ημέρες μετά την τέταρτη γνωστή δολοφονία του Zodiac, τη δολοφονία του ταξιτζή Paul Stine το 1969, η San Francisco Chronicle έλαβε μια επιστολή που ομολογούσε το έγκλημα. Γραμμένο με την ίδια ακανόνιστη εκτύπωση με τα προηγούμενα γράμματα του Zodiac, έδινε τις λεπτομέρειες της δολοφονίας του Stine και συνοδευόταν από ένα ματωμένο κομμάτι από το πουκάμισο του Stine. Στο τέλος της επιστολής, ο δολοφόνος σκέφτηκε ότι στη συνέχεια θα πυροβολούσε το ελαστικό ενός σχολικού λεωφορείου και «θα έπαιρνε τα παιδιά καθώς έβγαιναν έξω».

Ο Zodiac Killer συνέχισε την χλευαστική αλληλογραφία του με το Bay Area, σην οποία περιλάμβανε περισσότερα κρυπτογραφήματα, ισχυρίστηκε ότι είχε διαπράξει αρκετούς ακόμα φόνους και χλεύαζε την αστυνομία για την αδυναμία της να τον πιάσει.

Το 1974 οι επιστολές σταμάτησαν, αν και η έρευνα δεν τελείωσε. 

Θύματα & Επιθέσεις
Προς το παρόν, τέσσερις ξεχωριστές επιθέσεις έχουν αποδοθεί οριστικά στον Zodiac Killer. Το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό έλαβε χώρα τη νύχτα της 20ης Δεκεμβρίου 1968, όταν ο 17χρονος David Faraday και η 16χρονη φίλη του, Betty Lou Jensen, πυροβολήθηκαν μέχρι θανάτου κοντά στο αυτοκίνητό τους σε ένα απομακρυσμένο σημείο στη λίμνη Herman. Road, στα περίχωρα του Vallejo, Καλιφόρνια. Η αστυνομία ήταν μπερδεμένη, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει το κίνητρο του εγκλήματος ή κάποιον ύποπτο.

Νωρίς το πρωί της 5ης Ιουλίου 1969, η Darlene Ferrin, 22 ετών, και ο φίλος της, Mike Mageau, 19 ετών, κάθονταν σε σταθμευμένο αυτοκίνητο σε μια παρόμοια απομακρυσμένη τοποθεσία Vallejo, όταν τους πλησίασε ένας άνδρας με φακό. Η φιγούρα πυροβόλησε πολλές φορές εναντίον τους, σκοτώνοντας τον Ferrin και τραυματίζοντας σοβαρά τον Mageau.

Μέσα σε μια ώρα από το περιστατικό, ένας άνδρας τηλεφώνησε στο αστυνομικό τμήμα της Βαγιέχο, δίνοντάς τους την τοποθεσία του τόπου του εγκλήματος και αναλαμβάνοντας την ευθύνη τόσο για εκείνη την επίθεση όσο και για τις δολοφονίες του Φάραντεϊ και του Τζένσεν το 1968. 

Παρά τα στοιχεία που περιελάμβαναν δακτυλικά αποτυπώματα, την περιγραφή του Mageau, τον αποκωδικοποιημένο κρυπτογραφητή και ένα σωρό από συμβουλές και οδηγούς, η αστυνομία δεν μπόρεσε να εντοπίσει τον Zodiac Killer.

Το βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου 1969, χτύπησε ξανά, πλησιάζοντας το νεαρό ζευγάρι Cecelia Shepard και Bryan Hartnell καθώς χαλάρωναν σε ένα απομονωμένο μέρος της όχθης της λίμνης Berryessa στην κομητεία Napa. Φορώντας μια κουκούλα και ένα πουκάμισο με σύμβολο κυκλικού σταυρού, τους έδεσε πριν τους μαχαιρώσει βάναυσα, γράφοντας ένα μήνυμα προς την αστυνομία στην πόρτα του αυτοκινήτου τους και εγκατέλειψε τη σκηνή. Στη συνέχεια κάλεσε το αστυνομικό τμήμα της Νάπα για να αναλάβει την ευθύνη. Ο Σέπαρντ και ο Χάρτνελ ήταν και οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση αλλά ζούσαν όταν έφτασαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, αλλά η Σέπαρντ πέθανε από τα τραύματά της λίγο αργότερα.

Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 11 Οκτωβρίου 1969, ο Zodiac αφαίρεσε άλλη μια ζωή, πυροβολώντας τον 29χρονο ταξιτζή Paul Stine στη γειτονιά Presidio Heights του Σαν Φρανσίσκο. Καθώς η δολοφονία δεν φαινόταν να ταιριάζει με το πρότυπο του Zodiac, αρχικά θεωρήθηκε ληστεία μέχρι που η San Francisco Chronicle έλαβε μια επιστολή που ισχυριζόταν το έγκλημα.

Τουλάχιστον πέντε άλλες δολοφονίες έχουν συνδεθεί προσωρινά με τον Zodiac Killer, συμπεριλαμβανομένου του πυροβολισμού του Robert Domingos και της Linda Edwards το 1963 κοντά στη Santa Barbara της Καλιφόρνια και του θανάτου με μαχαίρι το 1966 της φοιτήτριας Cheri Jo Bates στο Riverside της Καλιφόρνια.

Σκίτσο του Zodiac Killer
Με περιγραφές από μάρτυρες που είχαν δει έναν άνδρα να φεύγει από τη σκηνή της δολοφονίας του Paul Stine το 1969, η αστυνομία μπόρεσε να δημιουργήσει και να κυκλοφορήσει ένα σύνθετο σκίτσο του δολοφόνου. Όμως, παρά τα αυξανόμενα στοιχεία και την έρευνα πολλών υπόπτων, ο Zodiac παρέμεινε ελεύθερος.

Συνελήφθη ποτέ ο δολοφόνος του Zodiac;
Τόσο για τις γνωστές όσο και για τις εικαζόμενες δολοφονίες του Zodiac, κανένας ύποπτος δεν έχει συλληφθεί ποτέ. Για 60 σχεδόν χρόνια από την πρώτη δολοφονία, δεν έχει ακόμη αποδοθεί δικαιοσύνη.

Zodiac Killer Theories & Suspects
Το μυστήριο γύρω από την υπόθεση Zodiac συνεχίζει επίσης να συναρπάζει το κοινό και έχει εμπνεύσει πολλές θεωρίες σχετικά με την ταυτότητα του δολοφόνου. Από αληθοφανές έως τρακάρισμα, αυτές περιλαμβάνουν τους ισχυρισμούς ότι ήταν ο Unabomber Ted Kacznyski ή ο καταδικασμένος δολοφόνος Charles Manson ή ότι τελικά μετακόμισε στη Σκωτία και διέπραξε περισσότερους φόνους εκεί πριν βρει την ευτυχία και εγκαταλείψει τους κακούς τρόπους του.

Άρθουρ Λι Άλεν
Ο συγγραφέας πραγματικού εγκλήματος και πρώην σκιτσογράφος του San Francisco Chronicle , Robert Graysmith, έγραψε δύο ξεχωριστά έργα για τον δολοφόνο (1986 Zodiac και 2002 Zodiac Unmasked ), προσδιορίζοντας τελικά έναν άνδρα που ονομάζεται Arthur Leigh Allen ως τον πιο πιθανό ύποπτο. Ωστόσο, ο Άλεν πέθανε το 1992 και δεν συνδέθηκε ποτέ οριστικά με καμία από τις δολοφονίες.

Earl Van Best Jr.
Το 2014 ο HarperCollins δημοσίευσε το πιο επικίνδυνο ζώο όλων του Gary Stewart, στο οποίο ισχυρίζεται ότι ο πατέρας του, Earl Van Best Jr. - που μοιάζει πολύ με τον άνδρα στο σκίτσο της αστυνομίας - ήταν ο Zodiac Killer.

Λούι Μάγιερς
Ένας άλλος άνδρας εμφανίστηκε το 2014 για να αποκαλύψει ότι ένας φίλος ονόματι Louie Myers είχε ομολογήσει ότι ήταν ο δολοφόνος πριν από το θάνατό του το 2002. Ορισμένα γεγονότα στην ιστορία του Myers ταιριάζουν με εκείνα που συνδέονται με το Zodiac, αλλά όπως με τον Allen και τον Van Best, εκεί δεν ήταν οριστική απόδειξη. 

Ενημερώσεις υπόθεσης
Το 2020, μετά από περισσότερα από 50 χρόνια, ερασιτέχνες κωδικοθραύστες έλυσαν τον κρυπτογράφηση του Zodiac Killer. Το αποκωδικοποιημένο μήνυμα έγραφε:

«Ελπίζω να διασκεδάζετε πολύ προσπαθώντας να με πιάσετε που δεν ήμουν εγώ στην τηλεοπτική εκπομπή που φέρνει στο φως ένα θέμα για εμένα, δεν φοβάμαι τον θάλαμο αερίων γιατί θα με στείλει στην παράδεισο πολύ νωρίτερα γιατί τώρα έχω αρκετούς σκλάβους να δουλέψουν για μένα, όπου όλοι οι άλλοι δεν έχουν τίποτα όταν φτάσουν στον παράδεισο, γι' αυτό φοβούνται τον θάνατο.

Τον Οκτώβριο του 2021, μια ομάδα 40 πρώην ερευνητών επιβολής του νόμου που ονομάστηκε Case Breakers, ισχυρίστηκε ότι είχε ταυτοποιήσει τον Zodiac Killer. Ωστόσο, το FBI δήλωσε ότι η υπόθεση ήταν ακόμα ανοιχτή.

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013