(Πίστωση εικόνας: Bill Perry/Shutterstock.com)
Ένας σεισμός πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια μπορεί να είναι ο ένοχος για τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός από τους αρχαίους πολιτισμούς της Κίνας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ο τεράστιος σεισμός μπορεί να προκάλεσε καταστροφικές κατολισθήσεις , προκαλώντας φράγματα στην κύρια πηγή νερού του πολιτισμού Sanxingdui και εκτρέποντάς τον σε μια νέα τοποθεσία.
Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να ώθησε τον αρχαίο κινεζικό πολιτισμό να πλησιάσει πιο κοντά στη νέα ροή του ποταμού, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Niannian Fan, ερευνητής επιστημών ποταμών στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Chengdu της Κίνας, στις 18 Δεκεμβρίου στην 47η ετήσια συνάντηση του η Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση στο Σαν Φρανσίσκο.
ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το 1929, ένας αγρότης στην επαρχία Σιτσουάν ανακάλυψε αντικείμενα από νεφρίτη και πέτρες ενώ επισκεύαζε μια τάφρο λυμάτων που βρισκόταν περίπου 24 μίλια (40 χιλιόμετρα) από το Τσενγκντού. Αλλά η σημασία τους δεν έγινε κατανοητή μέχρι το 1986, όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο λάκκους θησαυρών της Εποχής του Χαλκού , όπως νεφρίτες, περίπου 100 χαυλιόδοντες ελέφαντα και εκπληκτικά χάλκινα γλυπτά ύψους 2,4 μέτρων που υποδηλώνουν μια εντυπωσιακή τεχνική πουθενά αλλού στον κόσμο εκείνη την εποχή, είπε ο Πίτερ Κέλερ, γεωλόγος και πρόεδρος του Μουσείου Μπόουερς στη Σάντα Άνα της Καλιφόρνια, το οποίο φιλοξενεί επί του παρόντος μια έκθεση μερικών από αυτούς τους θησαυρούς.
Οι θησαυροί, που είχαν σπάσει και θαφτεί σαν να είχαν θυσιαστεί, προέρχονταν από έναν χαμένο πολιτισμό, τώρα γνωστό ως Sanxingdui, μια περιτειχισμένη πόλη στις όχθες του ποταμού Minjiang.
«Είναι ένα μεγάλο μυστήριο», είπε ο Κέλερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην τρέχουσα μελέτη.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν τώρα ότι ο πολιτισμός αυτοεξαρθρώθηκε ηθελημένα κάπου μεταξύ 3.000 και 2.800 ετών πριν, είπε ο Φαν.
«Οι τρέχουσες εξηγήσεις για το γιατί εξαφανίστηκε είναι πόλεμος και πλημμύρα, αλλά και οι δύο δεν είναι πολύ πειστικές», είπε ο Fan στο Live Science.
Αλλά πριν από περίπου 14 χρόνια, οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα ερείπια μιας άλλης αρχαίας πόλης που ονομάζεται Jinsha κοντά στο Chengdu. Η τοποθεσία Jinsha, αν και δεν περιείχε κανένα από τους εντυπωσιακούς μπρούτζους του Sanxingdui, είχε ένα χρυσό στέμμα με παρόμοιο χαραγμένο μοτίβο ψαριών, βελών και πουλιών με ένα χρυσό ραβδί που βρέθηκε στο Sanxingdui, είπε ο Keller. Αυτό οδήγησε ορισμένους μελετητές να πιστέψουν ότι οι άνθρωποι από το Sanxingdui μπορεί να μετεγκαταστάθηκαν στη Jinsha.
Το γιατί όμως παραμένει μυστήριο.
Γεωλογικές και ιστορικές ενδείξεις
Ο Φαν και οι συνάδελφοί του αναρωτήθηκαν εάν ένας σεισμός μπορεί να προκάλεσε κατολισθήσεις που έριξαν φράγματα στον ποταμό ψηλά στα βουνά και τον μετέφεραν στο Jinsha. Αυτή η καταστροφή μπορεί να μείωσε την παροχή νερού του Sanxingdui, ωθώντας τους κατοίκους του να μετακινηθούν.
Η κοιλάδα όπου βρίσκεται το Sanxingdui έχει μια μεγάλη πλημμυρική πεδιάδα, με 4,3 μίλια (7 χιλιόμετρα) ψηλούς τοίχους με αναβαθμίδες που ήταν απίθανο να είχαν κοπεί από το μικρό ποτάμι που τώρα τη διασχίζει, είπε ο Fan.
Και μερικά ιστορικά αρχεία υποστηρίζουν την υπόθεσή τους. Το 1099 π.Χ., αρχαίοι συγγραφείς κατέγραψαν έναν σεισμό στην πρωτεύουσα της δυναστείας Zhou , στην επαρχία Shaanxi, είπε ο Fan. Αν και αυτό το σημείο απέχει περίπου 250 μίλια (400 χιλιόμετρα) από την ιστορική τοποθεσία του Sanxingdui, ο τελευταίος πολιτισμός δεν είχε γραφή εκείνη την εποχή, επομένως είναι πιθανό το επίκεντρο του σεισμού να ήταν στην πραγματικότητα κοντά στο Sanxingdui — αλλά απλώς δεν καταγράφηκε εκεί , είπε ο Φαν. Τα γεωλογικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ένας σεισμός συνέβη στη γενική περιοχή μεταξύ 3.330 και 2.200 ετών πριν, πρόσθεσε.
Περίπου την ίδια εποχή, τα γεωλογικά ιζήματα υποδηλώνουν ότι σημειώθηκαν τεράστιες πλημμύρες και το έγγραφο της μεταγενέστερης δυναστείας Χαν "The Chronicles of the Kings of Shu" καταγράφει αρχαίες πλημμύρες που ξεχύνονται από ένα βουνό σε ένα σημείο που υποδηλώνει την αλλαγή της ροής, είπε ο Fan. (Περίπου 800 χρόνια αργότερα, οι κάτοικοι της Jinsha έχτισαν έναν τοίχο για να αποτρέψουν τις πλημμύρες.)
Αλλαγή της διαδρομής του ποταμού;
Μαζί, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ένας μεγάλος σεισμός προκάλεσε κατολίσθηση που έριξε φράγμα στον ποταμό, αλλάζοντας τη ροή του και μειώνοντας τη ροή του νερού στο Σανξινγκτούι, είπε ο Φαν.
Αλλά αν ναι, πού έγινε η αλλαγή της διαδρομής του ποταμού; Η ομάδα βρήκε ενδείξεις ψηλά στα βουνά στη βαθιά και πλατιά χαράδρα Γιανμέν, σε περίπου 12.460 πόδια (3.800 μέτρα) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ο σύγχρονος ποταμός διασχίζει τη χαράδρα, η οποία λαξεύτηκε από παγετώνες πριν από περίπου 12.000 χρόνια. Ωστόσο, τα ενδεικτικά σημάδια αυτής της διάβρωσης των παγετώνων - λεκάνες σε σχήμα μπολ, γνωστές ως τσίρκες - απουσιάζουν μυστηριωδώς για μια μεγάλη έκταση της χαράδρας. Η ομάδα υποθέτει ότι ένας σεισμός προκάλεσε μια χιονοστιβάδα που στη συνέχεια εξαφάνισε μερικά από τα τσίρκα πριν από περίπου 3.000 χρόνια.
Σε αυτό το σημείο, η θεωρία εξακολουθεί να είναι πολύ εικαστική και χρειάζονται πρόσθετα γεωλογικά δεδομένα για να την υποστηρίξουν, είπε ο Fan.
Και ενώ η γεωλογική ιστορία είναι δυνατή, είπε ο Κέλερ, δεν απαντά στη βασική ερώτηση: "Τι θα παρακινούσε τους ανθρώπους να καταστρέψουν ολόκληρο τον πολιτισμό τους και να τον θάψουν σε δύο λάκκους; Και γιατί ο πολιτισμός δεν εμφανίστηκε ξανά στο Jinsha;"
alitoteam