Πέντε Γεγονότα για τον Άγιο Ανδρέα




Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ημέρα του Αγίου Ανδρέα είναι μια άλλη δικαιολογία για γιορτές και διασκέδαση. Γιορτάζεται στη Σκωτία με αργία κάθε χρόνο στις 30 Νοεμβρίου, η ημέρα του Αγίου Ανδρέα έχει γίνει μια ημέρα εορτασμών που γιορτάζουν και αναγνωρίζουν όλα τα σπουδαία πράγματα που κάνουν τη Σκωτία τόσο πολύ Σκωτσέζικη.

Ο Άγιος Ανδρέας έγινε επίσημα προστάτης άγιος της Σκωτίας το 1320 μετά την υπογραφή της Διακήρυξης του Arbroath - Διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από την Αγγλία. Ωστόσο, η ιστορία του εορτασμού του Αγίου Ανδρέα στη Σκωτία ξεκινάει πάνω από 1.000 χρόνια. Οι παραδοσιακοί τρόποι τιμής του Αγίου Ανδρέα περιλαμβάνουν μουσικά και χορευτικά φεστιβάλ, ρεσιτάλ ποίησης και αφήγηση, και καλλιτεχνικές συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της κληρονομιάς και του πολιτισμού της Σκωτίας.

Αλλά πίσω από τις γκάιντες και τα πάρτι, ποιος ήταν ο Άγιος Ανδρέας και γιατί γιορτάζουμε ακόμα τη σταύρωση του σχεδόν 2.000 χρόνια μετά; Εδώ είναι πέντε εκπληκτικά γεγονότα για τον Άγιο Ανδρέα που ίσως δεν γνωρίζατε.


1. Δεν ήταν Σκωτσέζος
Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι ο προστάτης άγιος της Σκωτίας, θα ήταν σκωτσέζος πολίτης με τοπική καταγωγή, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Άγιος Ανδρέας ήρθε από πολύ πιο μακριά. Γεννήθηκε πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες μίλια μακριά στην πόλη Βηθσαΐδα, στις όχθες της θάλασσας της Γαλιλαίας - του σημερινού Ισραήλ.

Παρά τα εκτεταμένα ταξίδια στη Βαλτική και τη Μεσόγειο, ο Άγιος Ανδρέας δεν ταξίδεψε ποτέ στη Σκωτία στη διάρκεια της ζωής του και πέθανε σχεδόν 1.300 χρόνια πριν γίνει επίσημα προστάτης άγιος της χώρας.

Μετά τον θάνατό του, τα λείψανα του (μικρά μέρη του σώματος, συνήθως οστά) έφτασαν στη Σκωτία και έγιναν σημαντικοί προορισμοί προσκυνήματος για τους Σκωτσέζους Καθολικούς. Αυτά φέρεται να καταστράφηκαν, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της Αναμόρφωσης.

2. Το όνομά του είναι ελληνικό
Ο Ανδρέας είναι όνομα ελληνικής καταγωγής και σημαίνει «γενναίος». Παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε σε μια εβραϊκή περιοχή, δεν ήταν ασυνήθιστο για τους γονείς να χρησιμοποιούν ονόματα που δεν ήταν παραδοσιακά εβραϊκής προέλευσης για τα παιδιά τους - ειδικά σε περιοχές όπως η Γαλιλαία, όπου ο ελληνικός πολιτισμός και η γλώσσα ήταν έντονα παρούσες.

3. Ήταν ο πρώτος μαθητής του Ιησού.
Ο Ανδρέας ήταν μεταξύ των πρώτων από τους 12 μαθητές του Ιησού, μαζί με τον αδελφό του Πέτρο. Ήταν ο πρώτος από τους 12 άνδρες που βαφτίστηκε από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και είναι γνωστός στην ελληνορθόδοξη εκκλησία ως Πρωτόκλητος.

4. Σταυρώθηκε σε σταυρό σε σχήμα χ
Ως μαθητής του Ιησού, ο Ανδρέας ταξίδεψε στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, διαδίδοντας τον καλό λόγο. Ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα, ωστόσο, διατάχθηκε να σταματήσει τον προσηλυτισμό από τον κυβερνήτη Αιγέα, καθώς εξακολουθούσαν να λατρεύουν τους Ρωμαίους θεούς.

Ο Ανδρέας αρνήθηκε να σταματήσει να μιλά για τον Ιησού, τα θαύματά του και τον Χριστιανισμό και συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο με σταύρωση. Τα πρώτα αρχεία υποδηλώνουν ότι ο Ανδρέας δέθηκε σε λατινικό σταυρό και σταυρώθηκε παραδοσιακά. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η παράδοση έχει εξελιχθεί για να λέει ότι ο Ανδρέας ζήτησε να σταυρωθεί σε ένα σταυρό σε σχήμα χ, καθώς δεν ένιωθε άξιος να σταυρωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως ο Ιησούς.

Ο θρύλος θα επηρέαζε τη σημαία της Σκωτίας, το saltire, με έναν λευκό σταυρό σε μπλε φόντο για να μιμηθεί τον σταυρό στον οποίο υποτίθεται ότι σταυρώθηκε ο Άγιος Ανδρέας.

5. Δεν είναι απλώς ο προστάτης άγιος της Σκωτίας
Ο Άγιος Ανδρέας είναι επίσης ο προστάτης άγιος της Ρουμανίας, της Ρωσίας, της Πολωνίας, της Ουκρανίας και των Μπαρμπάντος. Κάθε χώρα έχει τις γιορτές και τις τιμές της για τον πολιούχο και γιορτάζει την ημέρα του Αγίου Ανδρέα για διαφορετικούς λόγους.

Στη Ρουμανία πιστεύουν ότι ο Άγιος Ανδρέας έφερε ο ίδιος τον Χριστιανισμό στην περιοχή, ενώ στα Μπαρμπάντος γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Ανδρέα ως την ημέρα της ανεξαρτησίας των Μπαρμπάντος. Αναφέρονται ακόμη και στον Άγιο Ανδρέα στο οικόσημό τους με τη μορφή δύο σταυρωτών ζαχαροκάλαμων.

Εν τω μεταξύ, στην Πολωνία, είναι μέρα γλεντιού και πάρτι όλη τη νύχτα, ενώ στην Ουκρανία, η ημέρα του Αγίου Ανδρέα γιορτάζεται στις 13 Δεκεμβρίου με πάρτι όπου αρτοσκευάσματα και τηγανίτες χρησιμοποιούνται για μαντικά παιχνίδια για να βοηθήσουν τα κορίτσια να βρουν σύζυγο.

Ο Άγιος Ανδρέας είναι επίσης ο προστάτης άγιος των ιχθυοπωλών, των τραγουδιστών και των γυναικών που επιθυμούν να γίνουν μητέρες.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013