Τρωκτικά «σούμο» ίσως αποκαλύψουν το μυστικό της παχυσαρκίας

Μια αποικία 500 παχύσαρκων αρουραίων μελετάται από Ινδούς ερευνητές που ελπίζουν να ανακαλύψουν ένα ακόμα γονίδιο που σχετίζεται με το αυξημένο σωματικό βάρος.

Οι «αρουραίοι σούμο», όπως βαφτίστηκαν, ζυγίζουν από 900 γραμμάρια έως ένα κιλό, ενώ ο πρωταθλητής του εργαστηρίου έφτασε τα 1, 4 κιλά.

Ο μέσος φυσιολογικός αρουραίος ζυγίζει περίπου 350 γραμμάρια.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στο Δελχί, το ινδικό Εθνικό Ινστιτούτο Διαιτητικής αναζητά τώρα στα παχύσαρκα τρωκτικά το γονίδιο που τα κάνει τα καταναλώνουν τέσσερις φορές περισσότερη τροφή από το κανονικό.

Η έρευνα για την ταυτοποίηση και την κλωνοποίηση του γονιδίου χρηματοδοτείται με 500.000 ευρώ.

Τα τρωκτικά σούμο παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία πιθανώς προκαλούνται από το ίδιο γονίδιο.

Ενώ οι συνήθεις αρουραίοι εργαστηρίου ζουν περίπου τρία χρόνια, οι παχουλοί συγγενείς τους δεν ζουν περισσότερο από 18 μήνες.

Επίσης, οι ινδικοί αρουραίοι είναι όλοι στείροι, παρουσιάζουν ανωμαλίες στους νεφρούς, πάσχουν από καταρράκτη σε ποσοστό 20% και από καρκίνο του μαστού σε ποσοστό 60%.

Το πρώτο γονίδιο που σχετίζεται με την παχυσαρκία, το γονίδιο της πρωτεΐνης λεπτίνη, ανακαλύφθηκε το 1994 από τον Τζέφρι Φρίμαν του Πανεπιστημίου Rockefeller στη Νέα Υόρκη.

Η αδυναμία παραγωγής λεπτίνης σε ποντίκια προκαλεί πασυχαρκία.

Η πρωτεΐνη εκκρίνεται από τα λιποκύτταρα και ρυθμίζει την όρεξη.

Όμως παρόλο που η λεπτίνη κυκλοφορεί στις ΗΠΑ ως φάρμακο κατά της παχυσαρκίας, η αποτελεσματικότητά της δεν είναι πάντα ικανοποιητική.

Τα τρωκτικά εργαστηρίου ακολουθούν πρότυπη δίαιτα με δημητριακά, αποβουτυρωμένο γάλα και την πρωτεΐνη γάλακτος καζεΐνη.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013