Είναι από εκείνα τα μέρη στον κόσμο που λες πως και δεν το ήξερα παλιότερα, γιατί δεν είναι στα top ten των οδηγών; Η απάντηση είναι απλή. Η λίμνη Roopkund, η λίμνη με τα ανθρώπινα οστά στην Ινδία, είναι μια λίμνη παγετώνα, βρίσκεται στην καρδιά των Ιμαλαίων και σε κάτι περισσότερο από τα 5 χιλιάδες μέτρα υψόμετρο.
Μόνο έμπειροι ορειβάτες και πεζοπόροι μπορούν να την προσεγγίσουν. Ακόμη, όμως, και αυτό είναι δύσκολο γιατί, μη όντας τουριστικός προορισμός, δεν υπάρχει υποδομή και προμήθειες καθ’ οδόν και πρέπει τα πάντα να μεταφερθούν με ζώα ή στην πλάτη των εξερευνητών. Η προφανής ερώτηση είναι που βρέθηκαν τα οστά; Για πολλά χρόνια ήταν μυστήριο.
Από την εποχή που ανακαλύφθηκε η λίμνη το 1942, έγιναν διάφορες υποθέσεις με επικρατέστερη αυτή που έλεγε ότι άνηκαν σε Ιάπωνες στρατιώτες του Β’ ΠΠ. Εισβάλλοντας στην Κίνα, υπήρχε έστω και κάποια πιθανότητα, κάποιοι στρατιώτες να έφτασαν μέχρι εκεί. Πρόσφατες μελέτες, όμως, έδειξαν ότι τα οστά είναι ανθρώπων που έζησαν περίπου το 850 μ.Χ. πολύ παλιότερα δηλαδή από τον Β’ ΠΠ.
Ερευνητές που προσπαθούσαν να λύσουν το μυστήριο του ποιοι θα μπορούσαν να ζήσουν εκείνη την εποχή, ταξίδεψαν στην περιοχή και έμαθαν για έναν τοπικό μύθο, μιας οργισμένης θεάς που πετούσε πέτρες στα κεφάλια των επισκεπτών.
Αυτό σε συνδυασμό με τις τρύπες στα κρανία και τα οστά των σκελετών τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για χαλαζόπτωση ή λιθόπτωση από τον τοπικό παγετώνα που πιθανότατα χτύπησε κάποια ομάδα εξερευνητών και όχι κατοίκων. Όταν λιώνουν οι παγετώνες προκαλούνται λιθοπτώσεις από το θρυμματισμό βράχων, ένας κίνδυνος υπαρκτός ακόμα και για τους σημερινούς ορειβάτες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η λίμνη σήμερα, είναι αυτό της κλοπής των οστών αφού όλοι, ειδικά όσοι κάνουν το δύσκολο ταξίδι στην περιοχή, θέλουν ένα σουβενίρ από την λίμνη.