Samuel Liddel Mc Gregor Mathers ~ Ο τελευταίος ρομαντικός μάγος

Λόγω του εσωστρεφούς και γοητευτικά εκκεντρικού χαρακτήρα του, λίγες είναι οι πληροφορίες για τη συναρπαστική ζωή του.

Ήταν γιος ενός εμποροϋπαλλήλου, του W. M. Mathers, που πέθανε ενώ ο Macgregor ήταν ακόμη μικρό παιδί, αναγκάζοντας τη μητέρα του να μετακομίσει στο Bournemouth και να αντιμετωπίσει το σκληρό πρόσωπο της φτώχιας. Σύμφωνα με την μετέπειτα σύζυγό του Moina, από αρκετά νεαρή ηλικία έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία στο μυστικισμό και τον κέλτικο συμβολισμό. Μάλιστα, αργότερα, δήλωνε ότι κάποιος πρόγονος του ήταν Ιακωβίτης Σκωτσέζος, κόμης του Glenstrae, ονόματι Ian McGregor, ο οποίος πολέμησε στο Pondicherry, γεγονός που οδήγησε και τον ίδιο τον Mathers να υιοθετήσει τους παραπάνω τίτλους. Βέβαια πολλοί δικαιολογημένα αμφισβήτησαν την καταγωγή του αυτή, καθώς και τον τίτλο του κόμη. Έλαβε τετραετή μόρφωση στο BedfordGrammarSchool, άλλα λόγω δυσεπίλυτων οικονομικών προβλημάτων δεν κατάφερε να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο. Υπήρξε ένθερμος μποξέρ και ξιφομάχος, ενώ η τέχνη του πολέμου και οτιδήποτε σχετιζόταν με στρατιωτικά θέματα ασκούσε μια ιδιαίτερη έλξη πάνω του, με αποτέλεσμα στην ηλικία των 20 χρόνων να καταταχτεί στο στρατό και να γίνει αξιωματικός. Εντούτοις πολλοί ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν ήταν κάτι παραπάνω από απλός στρατιώτης, θεωρώντας ως απάτη τις φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται σαν υψηλόβαθμός στρατιωτικός. Μάλιστα, αργότερα (το 1884), κατάφερε να εκδώσει και ένα «Εγχειρίδιο Εκστρατείας του Πεζικού», για τον βρετανικό στρατό.

Το έτος 1877 εισέρχεται στην «Τεκτονική Στοά του HengestNo. 195», και παράλληλα σχετίζεται με τον λόγιο μυστικιστή της καβαλιστικής κοσμοθεώρησης και κρυσταλλοσκόπο Frederick Holland, ο οποίος θα τον βοηθήσει στις εσωτερικές του μελέτες. Αργότερα γίνεται η εισδοχή του στο ροδοσταυρικό τάγμα του S.R.I.A (Societa Rosicrucianain Anglia), όπου γνωρίζεται με τους μετέπειτα συν-ιδρυτές της Χρυσής Αυγής (*), DrW.Wynn.Westcott και Dr.Woodman. Εκείνη την περίοδο λέγεται πως υιοθέτησε και το γκαελικό του μότο S.R.M.D. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Wescott, το "S' Rioghail Mo Dhream", που σημαίνει: «Βασιλική Είναι η Φυλή Μου», υιοθετήθηκε αρκετά αργότερα, κατά την περίοδο της διαμονής του στο Παρίσι. Το 1885 η μητέρα του πεθαίνει και του αφήνει ένα πενιχρό χρηματικό ποσό, το οποίο πολύ γρήγορα εξανεμίζεται, πιθανότατα για να δημοσιεύσει το ποίημα «Η Πτώση της Γρανάδας». Ο Mathers μετακομίζει στο Λονδίνο και βοηθούμενος από τον Wescott, εργάζεται για ένα διάστημα ως βιβλιοθηκάριος στο μουσείο Horniman, που είχε ιδρυθεί από τον πατέρα του μέλους της Χρυσής Αυγής, Annie Horniman. Την ίδια περίπου περίοδο συναναστρέφεται με την AnnaKingsford, υψηλόβαθμό μέλος της Θεοσοφικής Εταιρείας και ιδρύτρια της Ερμητικής Εταιρείας, η οποία τον φέρνει σε επαφή με την H.P.Blavatsky, που του ζητάει να την βοηθήσει στην προσπάθεια της για τη διάδοση της θεοσοφικής διδασκαλίας.

Ο Samuel, αν και έτρεφε υπέρμετρο θαυμασμό για την εξαίρετη αυτή γυναίκα, ύστερα από πολλή σκέψη αρνείται, γιατί οι ιδέες του δεν ήταν ακριβώς οι ίδιες με τις δικές της. Ο χριστιανικός μυστικισμός της Kingsford έδειχνε να τον θέλγει περισσότερο και, γενικότερα, ήταν αξιοσημείωτη η επιρροή που η εν λόγω γυναίκα άσκησε στις ιδέες και στον τρόπο ζωής του. Ο Mathers (όπως και η Kingsford) ήταν ακρεοφάγος και αντιτιθόταν στη θανάτωση των ζώων και σε μια εποχή που η περισσότεροι άνδρες στην Αγγλία ήταν καπνιστές, αυτός δεν διανοούνταν να κάνει χρήση καπνού. Ακόμη, η συγκεκριμένη αποκρυφίστρια τού ενέπνευσε την ιδέα της προάσπισης των δικαιωμάτων της γυναίκας και της ισότητάς της με τους άνδρες. Μάλιστα, όταν το 1888 επιμελήθηκε και μετέφρασε από τα λατινικά την Kabbalah Denudata (Καμπάλα Αποκαλυμμένη), από την έκδοση του 17ου αιώνα τού KnorVonRosenroth, δεν δίστασε να αφιερώσει το έργο του αυτό στην Α. Kingsford. Tην ίδια χρονιά (κατά άλλους το 1887), η φοιτήτρια της σχολής καλών τεχνών Slade, Mina Bergson, αδελφή του γνωστού φιλοσόφου HenriBergson, σε μια επίσκεψη της στο βρετανικό μουσείο με σκοπό να σχεδιάσει κάποια αντικείμενα αιγυπτιακής τέχνης, συναντάει τον άνθρωπο που έμελλε να αλλάξει τη ζωή της.

Ο Mathers την είχε στην κυριολεξία ακινητοποιήσει με το βλέμμα του, φέρνοντάς την σε μια ιδιότυπη κατάσταση ύπνωσης, από την οποία όταν συνήλθε, άκουσε έκπληκτη τον εαυτό της να ξεστομίζει πως δεν πρόκειται να παντρευτεί ποτέ της αυτόν τον άνδρα, που τελικά νυμφεύεται στις 16 Ιουνίου του 1890. Η Mina αλλάζει το όνομα της σε Moina και θρυλείται πως συμφωνεί με το σύντροφό της να μην έχουν ποτέ ερωτική επαφή στο φυσικό πεδίο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσουν αμόλυντη την ιερότητα και την πνευματικότητα της σχέσης τους. Συν τοις άλλοις, δήλωναν πως οι δύο τους αποτελούσαν μια μοναδική ψυχή, της οποίας καθένας κατείχε το μισό μέρος και καθ' όλη τη διάρκεια της πολύμοχθης και φτωχικής ζωής τους ήταν αχώριστοι, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον σε όλες τις αντιξοότητες που συνάντησαν στο δρόμο τους. Επιπλέον, είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως η Moina πολύ συχνά τον φώναζε με το χαϊδευτικό όνομα Zan. Αυτό συνέβαινε γιατί ο Mathers είχε γοητευτεί τόσο πολύ από τον κεντρικό χαρακτήρα του αποκρυφιστικού έργου, του ροδόσταυρου συγγραφέα Bulwer Lytton, "Zanoni", ώστε είχε υιοθετήσει αρκετά στοιχεία στον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς του από τον συγκεκριμένο ήρωα.

Όμως το γεγονός που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία του Mathers και του δυτικού εσωτερισμού εν γένει, ήταν αυτό της ιδρύσεως του Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής, την 1η Μαρτίου του 1888, από τον ίδιο και τους William Wynn Wescott και William Woodman. Λέγεται πως ο McGregor, επέμεινε και πέτυχε στο θέμα της εισδοχής των γυναικών στο Τάγμα (σε μια περίοδο που η θέση των γυναικών σε τέτοιου είδους οργανώσεις ήταν υποτιμημένη και σχεδόν απαγορευτική), αντιτιθέμενος στην αρχική άρνηση των Woodman και Wescott. Έκανε την αρχή με την μύηση της Moina ως της πρώτης γυναίκας που εισήλθε στη Χρυσή Αυγή. Εκείνη την εποχή εικάζεται πως υιοθέτησε και το δεύτερο του motto "Deo Duce Comite Ferro" (Ο Θεός σαν Οδηγός μου, ο Σύντροφος μου ένα Σπαθί). Είναι σχεδόν σίγουρο πως τα περισσότερα από τα τυπικά της Χρυσής Αυγής δημιουργήθηκαν εξολοκλήρου από την αποκρυφιστική ιδιοφυΐα του Mathers, που κατάφερε, με αριστοτεχνικό τρόπο, να συνδυάσει και να επεκτείνει το καβαλιστικό σύστημα του Eliphas Levi, τον αιγυπτιακό μυστικισμό, τα ενωχιανά συγγράμματα του JohnDee, τον εσωτερικό χριστιανισμό της Α.Kingsford και τις αρκάνες των καρτών ταρώ, σε ένα σύστημα που ουσιαστικά αποτελούσε ένα αποκρυφιστικό πανεπιστήμιο, το οποίο διαμόρφωσε και επηρέασε οτιδήποτε έχει εμφανιστεί στο χώρο της τελετουργικής μαγείας και του ερμητισμού ως τις μέρες μας (ειδικά μετά τη δημιουργία των τυπικών και της διδασκαλίας, του Εσώτερου 2ου Τάγματος του Ερυθρού Ρόδου και του Χρυσού Σταυρού το 1891).

Την άνοιξη του 1892, το ζεύγος Mathers αναχωρεί για το Παρίσι, υποστηρίζοντας ότι προέβησαν σε αυτή την ενέργεια κατόπιν παροτρύνσεως από τους Μυστικούς Αρχηγούς. Εκεί, μετά από δυο χρόνια, ιδρύουν το «Ναό του Ahathoor» και περνάνε περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας, με μόνο τους στήριγμα την οικονομική στήριξη της AnnieHorniman. Στη Γαλλία ο McGregorκάνει μερικές αποτυχημένες προσπάθειες να ασχοληθεί με την πολιτική των ιακωβιτών, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται πάνω στη μετάφραση και το σχολιασμό του θρυλικού πλέον, «Βιβλίου της Ιερής Μαγείας του Αμπραμελίν του Μάγου», ενός μεσαιωνικού χειρογράφου, το οποίο ισχυριζόταν ότι ήταν στοιχειωμένο από ένα είδος μεταφυσικής οντότητας και που τελικά εκδόθηκε το 1898. Παράλληλα καταφέρνει να δημιουργήσει, μαζί με τη Moina, τις «Τελετές της Ίσιδος», οι οποίες τελούνταν δημόσια με αξιοθαύμαστη επιτυχία. Ωστόσο, το 1896, επέρχεται ρήξη στις σχέσεις των Mathers και της Horniman που υποστήριζε ότι ο Samuel είχε παραμελήσει τα καθήκοντα στο Τάγμα του Λονδίνου, ασχολούμενος με την πολιτική. Ο McGregor ισχυρίστηκε πως η Horniman προσπαθούσε να αποδυναμώσει την ηγετική του θέση στην οργάνωση και περήφανος, όπως πάντα, προτίμησε να την αφήσει να προχωρήσει στην απόσυρση της οικονομικής ενίσχυσης την οποία παρείχε ως τότε στον ίδιο και το Τάγμα, που έκτοτε συνέχισε με τις εισφορές άλλων μελών.

Μολαταύτα, από εκείνη τη χρονική στιγμή, οι πρώτοι τριγμοί είχαν ήδη αρχίσει και τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα με την είσοδο του Crowley στη Χρυσή Αυγή, το 1898, και τις μετέπειτα προσπάθειές του να μυηθεί στο 2ο Τάγμα, λίγο καιρό αργότερα. Βέβαια, η αρχή του τέλους επήλθε όταν ο Mathers εξαπατήθηκε από το δίδυμο των απατεώνων Horos, που κατάφεραν να του αποσπάσουν τυπικά της Χρυσής Αυγής, στη συνέχεια να κατηγορηθούν για μια περίπτωση βιασμού και να επιτύχουν τελικά να εμπλέξουν και να σπιλώσουν τη φήμη και το κύρος της οργάνωσης. Δυστυχώς, και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, υπαίτιος είναι ο McGregor που, με την καλή του προαίρεση και τη λανθασμένη του κρίση για τους συγκεκριμένους ανθρώπους, οδήγησε το Τάγμα στη διαίρεση. Από το 1902 και ύστερα διατήρησε το «Ναό του Ahathoor», συμμετέχοντας παράλληλα στην ίδρυση του Τάγματος «Άλφα και Ωμέγα», συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο που ο ίδιος άνοιξε πάνω στα πρότυπα της Χρυσής Αυγής. Από τότε είναι πολύ λίγες οι πληροφορίες που έχουμε για την υπόλοιπη ζωή του, που πιθανότατα την έζησε μέσα σε φτώχεια και στερήσεις.

Λέγεται πως περίπου το 1910, ξαναγύρισε στο Λονδίνο όπου παρέμεινε δύο χρόνια ασχολούμενος με εσωτερικές έρευνες. Ως αυτοδίδακτος γνώστης γλωσσών, όπως η εβραϊκή, η λατινική, η κέλτικη, η κοπτική, η ελληνική και η γαλλική, άφησε πίσω του αξιέπαινες μεταφράσεις βιβλίων, όπως το «Αλμαδήλ», η «Γοητεία του Βασιλιά Σολομώντα» (το οποίο κυκλοφόρησε ο Crowley το 1904, χωρίς να αναφέρει το όνομα του Mathers ως μεταφραστή) και μια μικρή πραγματεία για το Ταρώ. Συχνά του αποδίδονται, από διάφορους μελετητές, μαγικές και ιδιαίτερες δυνάμεις, μια υπόθεση που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα βάσιμη. Χαρακτηριστική είναι η εξιστόρηση ενός σχετικού περιστατικού που αναφέρεται από ένα εκ των πιο αξιοσέβαστων μελών της Χρυσής Αυγής, την FlorenceFarr. Σύμφωνα με την περιγραφή της, κάποια φορά που είχε πάει μια βόλτα με το Samuel σε ένα λιβάδι, εκείνος της είπε πως θα οραματιστεί ότι είναι κριάρι, με αποτέλεσμα να πετύχει να τον ακολουθήσουν όλα τα πρόβατα μπροστά στα έκπληκτα μάτια της Farr.

Για το μυστηριώδες τέλος του, που φαίνεται να επήλθε στις 20 Νοεμβρίου του 1918, η αποκρυφίστρια DionFortune, υποστήριζε πως η σύζυγός του Moina, την είχε πληροφορήσει ότι πέθανε από την Ισπανική Γρίπης Εντούτοις, η σύντροφός του φέρεται να δήλωνε πως απεβίωσε λόγω της εξάντλησής του από την τις συνεχείς επαφές του με τους Μυστικούς Αρχηγούς. Ακόμη πιο ομιχλώδες φαίνεται να γίνεται το πέπλο που καλύπτει τη φυγή του από τον κόσμο μας, αφού λέγεται πως στο πιστοποιητικό θανάτου του δεν αναφερόταν η αιτία που οδήγησε στο μοιραίο γεγονός, καθώς και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί ο τύμβος του. Λίγο καιρό μετά το θάνατο του, ο στενός του φίλος και υψηλόβαθμο μέλος της οργάνωσης StellaMatutina, J. W. BrodieInnes, έγραψε γι' αυτόν: «Αγαπητός, θερμοκέφαλος, καλόκαρδος, ορεσίβιος σκωτσέζος (highlander), είχε όλα τα ελαττώματα και τα προτερήματα της φυλής του, παρεξηγημένος, στηλιτευμένος και τιμημένος, γενναίος και πιστός μέχρι τέλους, δεν έτρεφε κακία για κανέναν. Μόλις που πικραινόταν με τις αβάσιμες ψευδολογίες, οι οποίες ελευθέρα κυκλοφορούσαν γι' αυτόν, είμαι ευχαριστημένος που δράττομαι της ευκαιρίας να προσθέσω αυτό το φυλλαράκι στο στεφάνι που σκεπάζει το μνήμα του αγαπημένου μου φίλου.»

Η Χρυσή Αυγή* , ένα αινιγματικό χειρόγραφο και οι Μυστικοί Αρχηγοί

Ας γυρίσουμε όμως πίσω στην περίοδο της μυστηριώδους ιδρύσεως του Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής, για να ρίξουμε φως στις πάμπολλες σκιές των χρόνων εκείνων αλλά και των γεγονότων που ακολούθησαν. Η ιστορία του τάγματος εικάζεται ότι ξεκίνησε, όταν γύρω στα 1887 ο τέκτονας ιερέας ονόματι A.F.AWoodford, ανακάλυψε σε ένα βιβλιοπωλείο και κατόπιν παρέδωσε στον Westcott, αυτό που έμεινε γνωστό στην ιστορία του αποκρυφισμού σαν το χειρόγραφο Cypher (Cypher Manuscript: χειρόγραφο μηδέν ή κρυπτογραφημένο), του οποίου η συγγραφή αποδιδόταν στον JohannTrithemius και στον αλχημικό κώδικα του έργου του Polygraphie. Σε κάποια από τις σελίδες του αναφερόταν και το όνομα της AnnaSprengel, η οποία υποτίθεται πως άνηκε σε μια Γερμανική ροδοσταυρική αδελφότητα επονομαζόμενη Goldene Dammerung, από την οποία λέγεται ότι πήρε το όνομα της η Χρυσή Αυγή. Βέβαια πιθανολογείται ότι δεν υπήρξε ποτέ ούτε Sprengel ούτε αυθεντικό χειρόγραφο, γεγονός που αν ισχύει θυμίζει αρκετά την υπόθεση των ροδοσταυρικών μανιφέστων. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με διάφορους μελετητές, η συγγραφή ή τροποποίηση των χειρογράφων αποδίδεται και σε ανθρώπους όπως ο λόρδος Lytton, ο Kenneth Mackenzie (συγγραφέας της «Βασιλικής Τεκτονικής Εγκυκλοπαίδειας»), ο Eliphas Levi και ο Frederick Holland, που με διάφορους τρόπους σχετίζονταν μεταξύ τους, κυρίως μέσω της S.R.I.A. Βέβαια κατά την ταπεινή μου άποψη που υποστηρίζεται και από αρκετούς άλλους ερευνητές, το πιθανότερο είναι πως το χειρόγραφο στο μεγαλύτερο μέρος του συντάχθηκε από το Mathers, που πιθανότατα συνδύασε ένα μεγάλο αριθμό προγενέστερων έργων για να καταλήξει στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Στο παραπάνω συνηγορεί και η δήλωση που είχε κάνει McGregor προς τα μέλη της οργάνωσης, αρκετό καιρό αργότερα (το 1896 όταν είχε ξεκινήσει η κρίση στην πορεία του τάγματος) και στην οποία τόνιζε πως κάθε γνώση του τάγματος είχε προέλθει από εκείνον, συμπεριλαμβανομένων όλων των βαθμών μύησης, ενώ παράλληλα υποστήριζε πως μόνο αυτός ήταν σε επαφή με τους Μυστικούς Διδασκάλους και γι' αυτό απαιτούσε την υποταγή των υπολοίπων. Εν γένει, θεωρείται πως οι τρεις ιδρυτές της Χρυσής Αυγής, ήταν αντανακλάσεις και εκπρόσωποι των Μυστικών Αρχηγών, που θεωρούνταν ως οι πραγματικοί δημιουργοί του τάγματος, των οποίων η «κατοικία» βρισκόταν στο επίπεδο των τριών Ουράνιων σεφιρόθ του καββαλιστικού Δένδρου της Ζωής και αντιστοιχούσε στους βαθμούς του Ανώτερου Απόκρυφου Τρίτου τάγματος (η Χρυσή Αυγή χωριζόταν σε τρία υπό - τάγματα: το εξωτερικό 1ο, το εσωτερικό 2ο και το Απόκρυφο 3ο, τα οποία είχαν βαθμούς που ήταν απόλυτα συσχετισμένοι με τα δέκα σεφιρόθ).

Αλλά εδώ προκύπτει το ερώτημα του τι πραγματικά ήταν αυτοί οι Μυστικοί Αρχηγοί. Είναι σχεδόν σίγουρο πως ο Mathers ασχέτως του αν βρισκόταν σε επαφή μαζί τους, είχε αναμφισβήτητα δεχθεί τη θεοσοφική επιρροή της Α. Kingsford που ήταν βασισμένη πάνω στην ύπαρξη αυτών των Διδασκάλων. Αναμφισβήτητα το όλο θέμα της παρουσίας αυτών των οντοτήτων στους δύο τελευταίους αιώνες της ιστορίας του αποκρυφισμού, ξεκίνησε από την κορυφαία αποκρυφίστρια H.P. Blavatsky και όχι από τον αξιοσέβαστο Saint-Yvesd 'Alveydre όπως λανθασμένα υποστηρίζουν κάποιοι. Έκτοτε δεν υπάρχει αποκρυφιστική οργάνωση, η οποία να μην ισχυρίζεται πως έχει επαφή με διάφορα είδη ανώτερων διανοιών. Σχετικά με το παραπάνω, είναι αρκετοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Mathers άνηκε στη Μεγάλη Λευκή Αδελφότητα και σκοπός του ήταν να καταστήσει ευρύτερα γνωστή τη Δυτική Εσωτερική Παράδοση, αφήνοντας το μέρος του ανατολικού αποκρυφισμού στη Blavatsky. Για το θέμα των Αρχηγών ο συγγραφέας Ellic Howe, στο βιβλίο του «Οι Μάγοι Της Χρυσής Αυγής», αναφέρει πως ο Mathers, έλεγε στα υπόλοιπα μέλη του Τάγματος ότι αν οι Αρχηγοί ήταν έτοιμοι να του προσφέρουν τη Γνώση, τότε αυτός αν και μπορούσε να τους την παρέχει, δεν θα το έκανε παρά μόνο εάν ήταν σίγουρος ότι το Τάγμα ήταν συμμορφωμένο με τη θέληση και τις οδηγίες τους.

Σε συνάρτηση με τα προαναφερόμενα είναι ότι ο Mathers, υποστήριζε πως πηγή της έμπνευσης του για τη δημιουργία των βαθμών και των διδασκαλιών του Εσώτερου 2ου Τάγματος, ήταν ένας αινιγματικός μύστης που τον ονόμαζε Αδελφό «Φως και Σκότος» (Frater Luxe Tenebris) του οποίου η ύπαρξη και το πραγματικό όνομα ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε. Μάλιστα συχνά έλεγε πως αυτή του η επικοινωνία με τις υπερβατικές αυτές παρουσίες, ασκούσε ανυπολόγιστη πίεση πάνω του οδηγώντας τον πολλές φορές και στην απώλεια αίματος, γεγονός που είχε παρατηρηθεί και από τον φίλο του W.B.Yeats. Επίσης, ο Yeats είναι αυτός που αναφέρει και ένα άλλο σχετικό περιστατικό, κατά το οποίο περιέγραφε πως κάποτε συνάντησε τον Mathers και τον ρώτησε για ποιο λόγο ήταν πεπεισμένος ότι η επικοινωνία του με τους Απόκρυφους Αρχηγούς, δεν ήταν αποτέλεσμα παραισθήσεων. Ο Samuel απάντησε στον Yeats, ότι την προηγούμενη μέρα είχε ακολουθήσει έναν από τους Διδασκάλους, δείχνοντας με το χέρι του προς ένα στενό πέρασμα που οδηγούσε από τον κήπο στον δρόμο, αλλά έπεσε πάνω στο αγόρι που μοίραζε το γάλα, το οποίο του είπε: «τι ατυχία να πέσουν δύο επάνω μου!»...

Aleister Crowley: ο «σύμμαχος» που έγινε εχθρός

Ωστόσο, ανεξαρτήτως από την αμφιλεγόμενη επικοινωνία του Mathers με τους μυστηριώδεις Απόκρυφους Αρχηγούς, είναι αναντίρρητο το γεγονός ότι ο ίδιος υπήρξε διδάσκαλος για τον διαβόητο μάγο AleisterCrowley, ο οποίος έλαβε την πρώτη του μύηση στη Χρυσή Αυγή το 1898. Οι φιλοδοξίες όμως του Crowley ήταν πολύ μεγάλες και αρκετά σύντομα, το 1899, επικουρούμενος από τον φίλο και μέντορα του AllanBennett, έκανε την πρώτη του συνάντηση με τον Mathers στο Παρίσι, με απώτερο σκοπό την μύηση του στο 2ο Τάγμα, η οποία δεν γινόταν αποδεκτή από υψηλόβαθμα μέλη της οργάνωσης όπως οYeats. Σχετικά με τον εξαίρετο Bennett, πρέπει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι, ήταν μαθητής του Mathers στη Χρυσή Αυγή και έτρεφε τόσο μεγάλο σεβασμό γι 'αυτόν, που πολλές φορές υιοθετούσε ακόμη και το επώνυμο της φατρίας του, το γνωστό πλέον McGregor. Επίσης λέγεται ότι τον βοήθησε στη δημιουργία του «Πίνακα των Αντιστοιχιών», που αργότερα οικειοποιήθηκε και επέκτεινε ο Α. Crowley στο «Βιβλίο 777».

Πίσω στο Παρίσι, της 16ης Ιανουαρίου του 1900, ο Α. Crowley τηρώντας υποταγή και υποσχόμενος στον Samuel ότι θα τον αναγνώριζε ως τον μοναδικό αρχηγό της Χρυσής Αυγής, μυείται σε μια ημέρα και στους δύο βαθμούς του 2ου Τάγματος παρά τις έντονες αντιρρήσεις των υπολοίπων μελών. Στο τυπικό ο Mathers ως ο προεξάρχων μύστης, κείτονταν σαν σε τάφο αναπαριστώντας την στάση του θρυλικού Christian Rosenkreutz, ο οποίος υποτίθεται ότι βρέθηκε άφθαρτος 120 έτη μετά τον θάνατό του! Από εκείνη την περίοδο και έπειτα, οι σχέσεις του Mathers με τα άλλα μέλη της οργάνωσης περνούν μεγάλη κρίση, με κύριο χαρακτηριστικό την αλλεπάλληλη ανταλλαγή επιστολών, στην οποία προσπαθεί να προασπίσει την ηγετική του θέση στην οργάνωση και να δικαιολογήσει τα τυχόν λάθη του σχετικά με την αυθεντικότητα του χειρόγραφου Cypher, καθώς και με την αμφιλεγόμενη ύπαρξη της AnnaSprengel, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οWescott, ουδέποτε είχε επικοινωνία με τους Αρχηγούς.

Το αποκορύφωμα όλων αυτών των γεγονότων ήταν πως τον Απρίλιο του 1900, ο Crowley παράτησε στη μέση την προετοιμασία του για την τέλεση της μαγείας του Αμπραμελίν και την επικοινωνία με τον Φύλακα Άγγελο του, και πήγε στο Λονδίνο ως πληρεξούσιος του Mathers, για να προασπίσει τα αρχηγικά δικαιώματα του τελευταίου στην οργάνωση. Ντυμένος ως πνευματικός γιος του McGregor, φορώντας μια σκοτσέζικη φούστα, κρατώντας ένα ξιφίδιο και μια μάσκα του Όσιρι, μετά από μια σειρά κινηματογραφικά εκτυλισσόμενων γεγονότων απέτυχε να βοηθήσει τον δάσκαλο του, με αποτέλεσμα την αποβολή του Mathers από το Τάγμα του Λονδίνου. Την ίδια περίοδο σύμφωνα με τα λεγόμενα του Α. Crowley, ο McGregor, σε ένα γράμμα του, απείλησε να εξαπολύσει μια επίθεση εναντίον των επαναστατημένων μελών του Λονδίνου, «ένα φονικό και εχθρικό ρεύμα θέλησης», το οποίο θα στελνόταν από τους Αρχηγούς σε όσους αθετούσαν τους όρκους τους. Από το 1901 και έπειτα η σχέση μεταξύ των δύο μάγων όλο και χειροτέρευε. Παρόλα ταύτα ο Α. Crowley δεν ήταν ακόμη έτοιμος να έρθει σε μεγαλύτερη διαμάχη μαζί του, γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενα του έγκυρου βιογράφου του Lawrence Sutin, πίστευε ότι δεν είχε ακόμη εγκαθιδρύσει τη δική του μορφή επικοινωνίας με τους Μυστικούς Αρχηγούς.

Η κορύφωση της διαμάχης τους επέρχεται το 1903 όταν ο Mathers ξεκινάει μαγικό πόλεμο εναντίον του Α. Crowley, ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα τραγελαφικά έγραφε στις «Εξομολογήσεις» του, κατά το χρονικό διάστημα της διαμονής του στο Boleskine, είδε τα περισσότερα από τα κυνηγόσκυλα του να σκοτώνονται με μαγικό τρόπο από τον Mathers και την εγκυμονούσα σύζυγο του Rose να δέχεται επίθεση με καμάκι από ένα εργάτη, ο οποίος υποτίθεται ότι είχε μαγευτεί από τον πρώην φίλο και δάσκαλο του. Επιπλέον σε κάποιο άλλο σημείο των «Εξομολογήσεων», κάνει λόγο για τη συνήθεια του Mathers να παίζει εικονικό σκάκι απέναντι σε διάφορους παγανιστικούς θεούς. Για τον εαυτό του διάλεγε τα λευκά πιόνια και αφού έκανε την κίνηση του, κοίταζε για λίγο στην άδεια καρέκλα απέναντι του περιμένοντας να του υποδειχθεί το επόμενο «βήμα» και συνέχιζε με την κίνηση του «αντιπάλου» του. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά του Α. Crowley στο ίδιο έργο, σχετικά με μια συνάντηση του με το ζεύγος Mathers, στο Παρίσι του 1903, κατά την οποία ισχυρίζεται πως είδε τη Moina πασαλειμμένη με μέικ-απ, αφού προηγουμένως είχε υποχρεωθεί από τον McGregor, να ποζάρει γυμνή σε μια αισχρή παράσταση στη Μονμάρτη. Εν ολίγοις, ο Α. Crowley υποστήριζε ψευδέστατα, ότι η Moina είχε μεταβληθεί σε πόρνη με το Mathers προαγωγό της. Κατά τα λεγόμενα του Sutin, αυτή η πράξη του Α. Crowley δείχνει τη χειρότερη πλευρά του χαρακτήρα του, σε ένα κείμενο που επιπροσθέτως σπίλωνε με αχαρακτήριστο τρόπο τη μνήμη του ζευγαριού, εφόσον δημοσιεύθηκε μετά το θάνατο τους.

Όμως το αστείρευτο μίσος του Α. Crowley δεν σταμάτησε εκεί, αφού στο μυθιστόρημα του "Moonchild" του 1929, «φωτογραφίζει» ξεκάθαρα τον Mathers, στο ρόλο του κακού αλκοολικού μαύρου μάγου Douglas (S.R.M.D), που εκδίδει τη γυναίκα του, την οποία στη συνέχεια θυσιάζει σε μια ανίερη τελετή, ενώ τελικά καταλήγει και ο ίδιος νεκρός ως προδότης εν καιρώ πολέμου, με το κατακρεουργημένο κουφάρι του να σαπίζει μέσα στους δρόμους. Μάλιστα για τον εαυτό του προτιμά το ρόλο του λευκού μάγου CyrilGrey και σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα αποκαλύπτει το τι πραγματικά ήθελε να κάνει με τον McGregor και τη Χρυσή Αυγή. Μεταφράζω και παραθέτω τα σχετικά αποσπάσματα: « Ο CyrilGrey, όταν ήταν μόνο 20 χρονών, ένας ανεξάρτητος μάγος, εισήλθε στη Στοά, που λειτουργούσε προσελκύοντας αθώους ανθρώπους με δόλια μέσα υπό το πρόσχημα της σοφίας και της αρετής. Ο Cyril ανακαλύπτοντας το κόλπο(...) έπαιξε το παιχνίδι της Στοάς και έγινε το δεξί χέρι του Douglas(...) και το αποτέλεσμα της παρέμβασης του Cyril ήταν να διαλύσει το όλο οικοδόμημα. Ο Douglas είδε το κύρος του να χάνεται μαζί με το εισόδημα του.» Το 1904 ο Α. Crowley έστειλε μια επιστολή στον Mathers, με την οποία τον ενημέρωνε ότι οι Μυστικοί Αρχηγοί τον έχουν ορίσει ως την ορατή κεφαλή του Τάγματος, ενώ κάποια χρόνια αργότερα άρχισε να δημοσιεύει τα τυπικά και τις διδασκαλίες της Χρυσής Αυγής, στο περιοδικό του «Ισημερία».

Ο Mathers μέσα από τα μάτια του ποιητή W.B.Yeats

Μια σημαντική και ιδιαίτερη σχέση φαίνεται ότι είχε αναπτυχθεί μεταξύ του Mathers και του νομπελίστα ποιητή W.B.Yeats, ο οποίος ήταν και υψηλόβαθμο μέλος της Χρυσής Αυγής. Η πρώτη φορά που αντίκρισε τον Samuel, ήταν ένα απόγευμα του 1887 στο βρετανικό Μουσείο, όπου ως συνήθως χανόταν ανάμεσα σε σωρούς βιβλίων βυθισμένος στις εσωτερικές του μελέτες. Ένα σημαντικό και εκ βαθέων αποκαλυπτικό μικρό χρονικό της φιλίας των δύο ανδρών, είχε δώσει με αριστουργηματικό τρόπο οYeats σε κάποιους στίχους του ποιήματος του έτους 1928, που αποτέλεσε και τον επίλογο του έργου του «Ένα Όραμα», με τίτλο "AllSouls' Night"(Η Νύχτα Όλων των Ψυχών), τους οποίους και κρίνω αναγκαίο να παραθέσω:

«... Και καλώ τον Μακ Γκρέγκορ απ' τον τάφο,

γιατί στην πρώτη και σκληρή μου άνοιξη ήμασταν φίλοι,

αν και δεν πάει πολύς καιρός που ψυχραθήκαμε.

Μισόν τρελό και μισόν κατεργάρη τον είχα

και του το ' πα, όμως ποτέ η φιλία δεν τελειώνει

και τι κι αν αλλαγμένος ο νους μοιάζει

και μοιάζει αλλαγμένος με το νου,

όταν ακάλεστες ανεβαίνουν σκέψεις

για τα γενναία που έπραξε

κι εγώ μισοευχαριστιέμαι τυφλός να 'μαι!

Πολλή φιλοπονία έδειχνε σ 'ότι ξεκινούσε

και θάρρος μεγαλόστομο, προτού η μοναξιά

τον σπρώξει στην τρέλα

γιατί οι στοχασμοί σε σκέψεις άγνωστες

λιγοστεύουν ολοένα την ανθρώπινη επικοινωνία

κι ούτε πληρώνονται ούτε παινούνται.

Αλλά αυτός αντιλέγει με τον οικοδεσπότη

για το ποτήρι, γιατί δικό μου ήταν ποτήρι

των φαντασμάτων ήταν εραστής

κι ίσως η υπεροψία του να μεγάλωσε

αφού είναι φάντασμα.»

(μετάφραση: Αντώνης Δεκαβάλλες)

Είναι γεγονός πως ο Yeats στην αυτοβιογραφία του δήλωνε ότι, κυρίως λόγω της επιρροής του Mathers, ξεκίνησε ορισμένες μελέτες και κατάφερε να συνειδητοποιήσει μέσω διάφορων εμπειριών, πως οι εικόνες εμφανίζονται στα μάτια του μυαλού, από μια εσώτερη πηγή και όχι από τη συνειδητή ή υποσυνείδητη μνήμη. Ωστόσο αν και είχε βοηθηθεί από τον McGregor στην πορεία του στην αποκρυφιστική ατραπό, τα όσα τον έβλεπε κατά καιρούς να λέει και να πράττει του φάνταζαν είτε εκκεντρικά, είτε τρελά. Μάλιστα μια φορά που τον συνάντησε στο δρόμο ντυμένο με τα ρούχα των Highlands και με μαχαίρια στη κάλτσα του, αυτός του είπε ότι ενδεδυμένος με αυτόν τον τρόπο ένοιωθε σαν μια κινούμενη φωτιά. Bέβαια, αν και ο Yeats έλεγε πως ό,τι έκανε ο Mathers, ήταν πράγματι μια προσπάθεια να νοιώσει σαν μια κινούμενη φωτιά, εντούτοις πίστευε ότι βαθιά μέσα του ήταν ήρεμος και συνεσταλμένος. Σχετικά με το θέμα του πιθανού αλκοολισμού του McGregor, ήταν της άποψης ότι αν και κάποιες φορές είχε την τάση να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες αλκοόλ, παρόλα αυτά ποτέ του δεν έφτανε στο σημείο να μεθύσει Ο Yeats, για την περίοδο που ο Mathers ήταν επικεφαλής στη Χρυσή Αυγή, υποστήριζε ότι βρισκόταν σε αρμονία μυαλού, προσώπου και σώματος, θυμίζοντας την αμετάβλητη γηραιά νεότητα του Φάουστ, παρόλο που αργότερα τρελάθηκε, όπως τρελάθηκε ο Δον Κιχώτης, γιατί παρέμεινε περήφανος αν και αντιμετώπισε μεγάλη φτώχεια. Σχετικά με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και την αξιοπρέπεια του McGregor,oYeats είχε πει πως κάποτε είχε συναντήσει κάποιον που πυγμαχούσε μαζί του κάθε βράδυ, που του διηγήθηκε ότι για ένα διάστημα αρκετών εβδομάδων τον νικούσε, παρόλο που ο Mathers ήταν δυνατότερος, και πως πολύ αργότερα έμαθε ότι εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο αυτός λιμοκτονούσε...

Εν κατακλείδι, φθάνοντας στο τέλος της βιογραφίας ενός αινιγματικού ανθρώπου που διαμόρφωσε, κατά ένα μεγάλο μέρος, την εικόνα και την ουσία της σύγχρονης Δυτικής Εσωτερικής Παράδοσης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν εκκεντρικός, πολυπράγμων, αυταρχικός, τίμιος, ιδιοφυής και ταυτόχρονα εύπιστος, λόγω της παράξενα παιδικής αγνότητας του. Αλλά πάνω απ' όλα ήταν αθεράπευτα ονειροπόλος, ακόμη και σε πείσμα των καιρών του, και ίσως να υπήρξε, ο Τελευταίος Ρομαντικός Μάγος.

---------------------------------

(*) Πρόκειται, φυσικά, για το γνωστό εσωτερικό τάγμα και όχι τη σημερινή ομώνυμη οργάνωση.

(Πηγές: Modern Ritual Magic, F.King (Avery Publishing Group) – Magicians of the Golden Dawn, Ellic Howe (Routledge & Keagan Paul) – Moonchild, Aleister Crowley (Weiser Books) – The Confessions of A.Crowley, an Autobiography, A.Crowley (Arkana) – Sword of Wisdom, McGregor Mathers and the Golden Dawn, Ithell Colpuhoun (Putnam, N.York) – The Golden Dawn, Israel Regardie (Llewellyn's Golden Dawn Series) – W.B.Yeats, A life I: The Apprentice Mage 1865-1914, vol.1, R.F.Foster (Oxford University Press) – W.B.Yeats, Ποιήματα(Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης).

! O Γιώργος Αρώνης αρθρογραφεί στο περιοδικό Ιλισός της Θεοσοφικής Εταιρείας στο οποίο και έχει δημοσιευθεί το κείμενο.

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013