[video] To δρακόσπιτο της Όχης

To σημαντικότερο και εντυπωσιακότερο, είναι το Δρακόσπιτο της Όχης, χωρίς αυτό να μειώνει την αξία των άλλων Δρακόσπιτων, όπως π.χ. αυτού των Καψάλων, που βρίσκεται μισή ώρα από τα Στύρα, στη διαδρομή προς την Κάρυστο, σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από τον ασφαλτόδρομο.


Αρκετά εντυπωσιακά είναι και τα τρία Δρακόσπιτα στη θέση Πάλλη Λάκα Δραγκό, έξω από τα Στύρα. Το όρος Όχη, με υψόμετρο 1.399 μέτρων, δεσπόζει στη νότια Εύβοια. Από κάτω του βρίσκεται ο κόλπος της Καρύστου με την ομώνυμη πόλη. Στις πλαγιές της Οχης είναι χτισμένο από το 1962 το καταφύγιο Οχης της Ομοσπονδίας Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος. Το μονοπάτι που υπάρχει οδηγεί εκτός από την κορυφή του όρους και στο περίφημο Δρακόσπιτο της Οχης.



Χτισμένο σε υψόμετρο άνω των 1.300 μέτρων, ανάμεσα στις "μύτες" των δύο κορυφών του βουνού, το Δρακόσπιτο αυτό εντυπωσιάζει με τον όγκο του. Δεν θα ήταν υπερβολή να κάνουμε λόγο για ένα θαύμα της αρχιτεκτονικής. Εκεί κοντά του βρίσκεται και η μικρή, λιθόχτιστη εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Το κτίσμα δεν έχει ούτε μια καμπύλη γραμμή.Είναι χτισμένο από μεγάλους μονοκόμματους ογκόλιθους που τέμνονται κάθετα μεταξύ τους, δίνοντας στο οικοδόμημα μια μοναδική βαρύτητα μορφής και κατασκευής. Το πρώτο επιβλητικό στοιχείο είναι η πύλη του, η οποία αποτελείται από τρεις μεγάλιθους εφαρμοσμένους τέλεια μεταξύ τους σε σχήμα "Π". Ο όγκος τους είναι εντυπωσιακός.


Μόνο ο ένας από τους δύο κάθετους μεγάλιθους έχει βάρος που ξεπερνά τους 2 τόνους! Το ύψος του φτάνει τα 2.ίο μέτρα, το πλάτος του τα 1.40 μέτρα και το πάχος του τα 0.25 μέτρα.Το δεύτερο πιο εντυπωσιακό κομμάτι του οικοδομήματος βρίσκεται ακριβώς πάνω από την πύλη και πρόκειται για μία εντυπωσιακών διαστάσεων μεγαλιθική πλάκα που αποτελεί μέρος της εξίσου εντυπωσιακής οροφής. Το μήκος της πλάκας αυτής φτάνει τα 4 μέτρα, το πλάτος της τα 2.5 μέτρα και το πάχος της τα 0.40 μέτρα, ενώ το βάρος της ξεπερνάει τους 10 τόνους!



Αμέσως γεννιέται το ερώτημα, ποιοι και με ποιο τρόπο ανέβασαν αυτήν την πλάκα σε ύψος 2.5 μέτρων από το έδαφος. Η απάντηση ακόμη δεν έχει δοθεί. Ένα άλλο θαυμαστό στοιχείο του Δρακόσπιτου είναι η τέλεια ισορροπία που κρατάει τόσες χιλιάδες χρόνια τις μονολιθικές πλάκες της οροφής στην θέση τους. Δεν υπάρχει καμία υποστηρικτική κολόνα, η στέγη όμως παραμένει στη θέση της με αξιοθαύμαστη ισορροπία.

Ένα μικρό τμήμα της μόνο έχει καταπέσει, χωρίς να γνωρίζουμε το πότε και το γιατί.


alito team

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013