Νέος δορυφόρος για την Γη μας;

Οι επιστήμονες έχουν εδώ και λίγους μήνες εντοπίσει τον αστεροειδή ΑΑ29, που ακολουθεί τροχιά ταυτόσημη με αυτή της γης και εδώ και πολλές εκατονταετίες παίζει ένα είδος διαστημικού κυνηγητού με τον πλανήτη μας. την τετάρτη ο ΑΑ29 βρέθηκε σε απόσταση 5, 9 εκατ. χιλιομέτρων από τη γη και θα τη συναντήσει ξανά στο τέλος του 21ου αιώνα, το 2098 για να είμαστε ακριβείς. 

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης του ΑΑ29 με την Γη, αφού το βαρυτικό πεδίο της τελευταίας κρατά τον αστεροειδή σε απόσταση ασφαλείας. Ωστόσο οι διαστημικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο έχουν εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον για τον.. ξάδελφο του πλανήτη μας και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποσταλούν αστροναύτες για να Εξερευνήσουν την επιφάνεια του. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του ΑΑ29 είναι ότι κάπου στο 2600 (αρκετά μακριά για τα δικά μας δεδομένα, εκτός και αν η επιστήμη πραγματοποιήσει σύντομα μερικά άλματα) θα μεταβληθεί προσωρινά σε φυσικό δορυφόρο της Γης, καθώς θα «παγιδευτεί» από την έλξη του πλανήτη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστρονόμων ο αστεροειδής θα πραγματοποιεί μια περιστροφή γύρω από τη Γη σε διάστημα ενός έτους και θα παραμείνει σε αυτή την τροχιά περίπου 50 χρόνια, κάνοντας.. παρέα στη Σελήνη. Στο μεταξύ, η δύναμη που ασκεί πάνω του ο Ήλιος θα επικρατήσει τελικά, με αποτέλεσμα ο ΑΑ29 να ξεκινήσει ξανά την ελεύθερη τροχιά του. Φινλανδοί αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αστεροειδής είχε μετατραπεί σε δορυφόρο τουλάχιστον άλλη μια φορά, το 550 μ.Χ.

Η πορεία που διαγράφει ο ΑΑ29 γύρω από τον Ήλιο και σε σχέση με τη Γη, θυμίζει το όχημα του πετάλου. Ο αστεροειδής πλησιάζει τον πλανήτη μας και συναντά την αντίσταση του βαρυτικού του πεδίου για να επιστρέψει, περίπου όπως μια μπάλα αναπηδά όταν χτυπήσει σε τοίχο. Ακολούθως διαγράφει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο, συναντά τη Γη από την άλλη της πλευρά, πέφτει στον «τοίχο» της βαρύτητας κ.ο.κ. Ο ΑΑ29 είναι το πρώτο ουράνιο σώμα που διαπιστώνεται ότι ακολουθεί τη Γη, αντιγράφοντας εν μέρει π) δική της πορεία γύρω από τον Ήλιο. Μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ότι 1.600 παρόμοια σώματα ακολουθούν τον Δία, μόλις 6 τον Άρη, ενώ την Πέμπτη ερευνητές από τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν την 0-παρξη ενός που ακολουθεί τον Ποσειδώνα.
alito team

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013