Μπορεί να υπάρξει Matrix;

Κορυφαίοι Βρετανοί επιστήμονες αναρωτιούνται: Μήπως η ζωή μας δεν είναι παρά ένα όνειρο; . Η ιδέα ότι η ζωή και το σύμπαν δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση είναι σχεδόν συνομήλικη του ανθρώπου.

Όμως, ακόμα και σήμερα περιορίζεται στη θεωρία και την επιστημονική φαντασία.

Ή μήπως όχι...;

Από την αρχαία Ελλάδα, ως τη σύγχρονη επιστημονική φαντασία, αιώνες ο άνθρωπος ασχολείται με το πρόβλημα της φύσης της ανθρώπινης υπόστασης, ή αλλιώς το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα «η ζωή, το σύμπαν και τα πάντα».

Από τους πρώτους που θεώρησαν ότι το σύμπαν θα μπορούσε να είναι μια εξομοίωση κατασκευασμένη από μηδέν και ένα στον εγκέφαλο ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ήταν ο συγγραφέας Douglas Adams, «πνευματικό τέκνο» του οποίου είναι ο Deep Thought, ένας υπέρ-υπολογιστής που πρωταγωνιστεί στο βιβλίο «The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy».

Τις τελευταίες δεκαετίες, με την εξάπλωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και την πρόοδο της τεχνολογίας πίσω από τα συστήματα αυτά, γεννήθηκε μια ακόμα θεωρία: ότι το σύμπαν δεν είναι παρά ένα περιβάλλον δημιουργημένο σε γλώσσα μηχανής

Τώρα φαίνεται ότι ήρθε η ώρα της επιστήμης να ακολουθήσει στα μονοπάτια της επιστημονικής φαντασίας για άλλη μια φορά. Ο καθηγητής Sir Martin Rees του πανεπιστημίου του Cambridge έρχεται να δηλώσει ότι υπάρχει πιθανότητα να κατασκευαστούν υπολογιστές τόσο ισχυροί ώστε να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο σύμπαν

Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, τότε μπορούμε να φανταστούμε υπολογιστές που θα μπορούν να εξομοιώσουν κόσμους ίσως ακόμα και πιο περίπλοκους από αυτόν στον οποίο νομίζουμε ότι ζούμε»

«Έτσι εγείρεται μια φιλοσοφική ερώτηση: θα μπορούσαμε και εμείς οι ίδιοι να ζούμε σε ένα τέτοιου είδους ομοίωμα και αυτό που νομίζουμε ότι είναι το σύμπαν.

Κατά μια έννοια θα μπορούσαμε εμείς οι ίδιοι να είμαστε τα πλάσματα μέσα σ’ αυτό το ομοίωμα.»

Η ιδέα ότι η ζωή και το σύμπαν δεν είναι παρά μια παραίσθηση συναντάται στη φιλοσοφία από πολύ νωρίς.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κινέζου Chuang Tzu, ο οποίος απεβίωσε το 295π.Χ. και οποίος αναρωτιόταν αν όλη μας η ζωή δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα όνειρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος συναντάμε και τον René Descartes, το Γάλλο φιλόσοφο του δεκάτου εβδόμου αιώνα.

Η απάντηση που έδωσε ο γάλλος διαφωτιστής στα ερωτήματα αυτής της φύσεως είναι η γνωστή φράση τους «σκέφτομαι άρα υπάρχω».
alito team

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013