Δημιουργία βάσεων στην Σελήνη ~ Έφτασε η ώρα;

Σε τροχιά γύρω από τη σελήνη τίθεται από σήμερα το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος σμαρτ 1, που θα διερευνήσει τις συνθήκες για τη δημιουργία μιας μελλοντικής ανθρώπινης βάσης στο δορυφόρο της γης. το έδαφος για τη δημιουργία της πρώτης ανθρώπινης βάσης στη Σελήνη θα προετοιμάσει το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Σμαρτ 1, που τίθεται από σήμερα σε τροχιά γύρω από το δορυφόρο της γης.

η μη επανδρωμένη αποστολή της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας (ESA) είναι εξοπλισμένη με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και πρόκειται να εξερευνήσει την επιφάνεια της σελήνης, ώστε να ανακαλύψει την κατάλληλη τοποθεσία για μια μελλοντική σεληνιακή βάση.

απαντήσεις
παράλληλα, η αποστολή του σμαρτ 1 θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά ειδικούς αισθητήρες και φασματογράφους ώστε να καταγράψει τη χημική σύσταση της επιφάνειας της σελήνης. με τη διαδικασία αυτή, οι ευρωπαίοι επιστήμονες πιστεύουν ότι το σμαρτ 1 θα λύσει τα αναπάντητα ερωτήματα που περιβάλλουν τη δημιουργία της σελήνης.



«πιστεύουμε πως η σελήνη είναι στην πραγματικότητα γέννημα της ίδιας της γης. σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η σελήνη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,5 δισ. χρόνια, μετά από την πρόσκρουση ενός γιγαντιαίου αστεροειδούς στο μέγεθος του πλανήτη άρη με τη γη. οι εικόνες που θα συλλέξει και οι μετρήσεις που θα διεξάγει το σμαρτ 1 θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην αλήθεια», δήλωσε ο αξιωματούχος της ESA, ο γάλλος μπερνάρντ φουάνγκ.

από το 2005 το διαστημικό σκάφος θα αρχίσει να εξερευνά το έδαφος της σελήνης από τις αρχές του ιανουαρίου του 2005. τα αισθητήρια όργανα του σμαρτ 1 θα στραφούν αρχικά στο νότιο ημισφαίριο της σελήνης και συγκεκριμένα στη λεγόμενη «τρύπα του φεγγαριού». πρόκειται για έναν τεράστιο κρατήρα, η διάμετρος του οποίου ξεπερνά τα 3.000 χιλιόμετρα. έπειτα, η αποστολή θα επικεντρωθεί στο νότιο πόλο του δορυφόρου της γης, εκεί που οι επιστήμονες πιστεύουν πως επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία της μελλοντικής ανθρώπινης βάσης.

λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από την κορυφή του σεληνιακού νοτίου πόλου βρίσκεται η «πεδιάδα του αιωνίου φωτός», μια επίπεδη περιοχή δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία πιστεύεται ότι φωτίζεται διαρκώς από το φως του ηλίου.

η θερμοκρασία στη συγκεκριμένη περιοχή είναι σταθερά γύρω στους -20 βαθμούς κελσίου, ενώ σε άλλες επίπεδες περιοχές του φεγγαριού, οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από τους 120 έως τους -170 βαθμούς Kελσίου.

ο στόχος
το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του εντυπωσιακού ταξιδιού του σμαρτ 1 δεν έχει ακόμα τεθεί.

η αποστολή θα συνεχιστεί έως ότου οι πληροφορίες που θα συλλέξει το σκάφος να ικανοποιούν τις προσδοκίες των επιστημόνων της ESA. το σμαρτ 1, άλλωστε, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, καθώς θεωρείται προάγγελος των ανθρώπινων διαστημικών βάσεων.
alito team

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013