Φενγκ Σουι: Η άλυτη όψη

Ο όρος "Feng Shui" έρχεται από την Κίνα και σημαίνει "Αέρας και Νερό". Τα δυο στοιχεία της φύσης επιλέχθηκαν για να συμβολίσουν το "Τσι", την κοσμική ενέργεια, διότι και τα δυο προσπαθούν συνεχώς να κυκλοφορούν παντού, το ένα στον αέρα, το άλλο στη γη. Κατ'' επέκτασιν, Feng Shui είναι η τέχνη να βοηθήσεις την κυκλοφορία του ¨Τσι" στον περιβάλλοντα χώρο σου με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοήσει την όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα στη ζωή σου. 

Πριν από χιλιάδες ήδη χρόνια, οι Κινέζοι είχαν παρατηρήσει ότι κάποιοι χώροι ήταν καλύτεροι από κάποιους άλλους για την υγεία τους, τη διάθεση και την τύχη τους. Είχαν διαπιστώσει ότι το στυλ και ο τρόπος της διαρρύθμισης των σπιτιών τους είχαν βαθιά επίδραση στη ζωή τους. Και είχαν βρει την εξήγηση αυτών των φαινομένων μέσα στην κοσμογονική αντίληψη που είχαν για το Σύμπαν.

Γεννημένη εδώ και πάνω από 4000 χρόνια, η παραδοσιακή επιστήμη του Feng Shui, διέσχισε τους αιώνες κι΄ έφτασε ως τις μέρες μας, ως μια λεπτή τέχνη με σκοπό της να καλυτερεύει την ευδαιμονία, την υγεία και την ποιότητα της ζωής, χάριν σε τροποποιήσεις στον προσανατολισμό και στη διαρρύθμιση ενός σπιτιού, ενός διαμερίσματος, του χώρου της εργασίας, κλπ.

Η επιλογή του ονόματος "Feng Shui" δεν είναι τυχαία. Έγινε σύμφωνα πάντα με την παραδοσιακή ροπή των Κινέζων προς τους συμβολισμούς, τις αναλογίες και τις μεταφορές. Χρησιμοποίησαν λοιπόν τα δυο αυτά στοιχεία της φύσης συμπυκνώνοντας μέσα σε δυο λέξεις την επιστήμη της "καλοζωίας", κάτι δηλαδή αντίστοιχο με την περίπτωση του σταυρού, σύμβολο που συμπυκνώνει μέσα του και αντιπροσωπεύει τη χριστιανική θρησκεία.

Ο Αέρας συμβολίζει το Yang, διότι είναι του αέρος, και προσπαθεί συνεχώς να πάει προς τα πάνω. Το Νερό συμβολίζει το Yin, διότι είναι γήινο, και κοιτά να πάει συνεχώς προς τα κάτω. Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει, το Feng Shui δεν ασχολείται μόνο με φαινόμενα που διαδραματίζονται πάνω στην επιφάνεια της γης, κάτω από τα πόδια μας, αλλά επίσης και μ'' εκείνα που διαδραματίζονται στην ατμόσφαιρα, πάνω από το κεφάλι μας. Ο Αέρας και το Νερό έχουν επίδραση το ένα πάνω στ'' άλλο. Ο Αέρας προκαλεί κύματα πάνω στο Νερό, και από την άλλη, οι διαφορές της θερμοκρασίας του Νερού προκαλούν Αέρα. ΟΙ αλληλεπιδράσεις τους συμβολίζουν εκείνες ανάμεσα στο Yang και το Yin. Ο Αέρας και το Νερό βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση, εκτός κι αν μπλοκάρονται από κάποιο εμπόδιο. Η κίνηση αυτή συμβολίζει το ¨Τσι", δηλαδή την αεικίνητη κυκλοφορία και μεταβολή.

Όταν ο Αέρας και το Νερό είναι υπερβολικά δυνατοί, προκαλούν ζημιές και καταστροφές. Όταν είναι υπερβολικά αδύναμοι, πάλι έπονται κάποιες ζημίες. Όταν όμως βρίσκονται στις επιθυμητές αναλογίες, είναι ευνοϊκοί , ωφέλιμοι και καλοδεχούμενοι. Τα δυο στοιχεία λοιπόν συμβολίζουν πάλι εδώ τις πολλαπλές μορφές του Yang και του Yin, τις οποίες ο πρακτικός της τέχνης του Feng Shui οφείλει να ξεχωρίσει , κρατώντας τις καλές και απομακρύνοντας τις υπόλοιπες.

Σύμφωνα με μια από τις πιο βασικές αρχές της Κινέζικης κοσμογονίας, το Σύμπαν δεν είναι τίποτ'' άλλο από μια ταλάντευση των δυο δυνάμεων Yang και Yin. Οι Κινέζοι δεν πιστεύουν σε έναν Θεό δημιουργό του ουρανού και της γης. Γι'' αυτούς υπάρχει από την αρχή μια θετική δύναμη, που ονομάζουν "Yang", και μια αντίθετη δύναμη, αρνητική, που ονομάζουν "Yin". Οι δυνάμεις αυτές ενεργούν συνεχώς η μια πάνω στην άλλη, έλκονται και απωθούνται συνεχώς. Όταν μεγαλώνει η μια, μικραίνει η άλλη, στις ακριβώς αντίστροφες αναλογίες. Αυτές οι αιώνιες και άπειρες διαδράσεις γεννούν το Σύμπαν και διαχειρίζονται την Κοσμική Ενέργεια.

Αντίθετα με μας, το δυτικό κόσμο, οι Κινέζοι δεν βλέπουν τον άνθρωπο ως μια οντότητα που νικά και κυριαρχεί το Σύμπαν, αλλά ως μια οντότητα που υποτάσσεται σ'' αυτό. Γι'' αυτούς, ο άνθρωπος είναι ένα μικροσκοπικό τμήμα του Σύμπαντος και φέρει πάνω του όλα τα χαρακτηριστικά του. Μόνο όταν ο άνθρωπος συμμορφώνεται ως προς τους νόμους του Σύμπαντος θα βρίσκει την ευτυχία και τη σωτηρία του. Αντιθέτως, είναι δυστυχισμένος και βαδίζει προς την καταστροφή του όταν παραβιάζει αυτούς τους νόμους. Με λίγα λόγια, η Φύση έχει πάντα δίκιο.

Το "Τσι" είναι η ζωτική ενέργεια που, για τους Κινέζους, βρίσκεται μέσα σ'' όλα τα πράγματα. Διότι για τους Κινέζους, τίποτα δεν είναι ανεξάρτητο. Τα πάντα συνδέονται. Είμαστε άκρως συνδεδεμένοι με το περιβάλλον μας και αυτός ο περιβάλλων χώρος μας (σπίτι, δουλειά) επηρεάζει το "Τσι". Αυτή η ενέργεια οφείλει να ρέει, χωρίς ωστόσο να κυκλοφορεί υπερβολικά γρήγορα. Γι'' αυτό πρέπει να ακολουθηθούν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι κανόνες. Στοχεύουν στο να εγκαταστήσουν μια όσο το δυνατόν καλύτερη αρμονία ανάμεσα σ'' εμάς και στο καθημερινό μας περιβάλλον. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να αποφεύγουμε ένα πολύ δυνατό φως στο υπνοδωμάτιο, ή να αποφεύγουμε κάθε ακαταστασία ή εμπόδιο που δε μας επιτρέπει να κινηθούμε άνετα μέσα σ'' ένα δωμάτιο. Όλα αυτά μπλοκάρουν την ενέργεια, δημιουργώντας στρες και αναστάτωση.

Όντας κάτι παραπάνω από ένα σύνολο τεχνασμάτων και κανόνων, το Feng Shui λαμβάνει υπ'' όψιν του μια σειρά από παράγοντες, όπως το που βρίσκεται το σπίτι, την προσωπικότητα, τις ασχολίες και την ημερομηνία γέννησης των ανθρώπων που το κατοικούν. Το Feng Shui δεν είναι ένα θαυματουργό φάρμακο, βοηθά όμως τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, να τα δούμε υπό μια νέα οπτική γωνία. Τους καλεί να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τους χώρους που ζουν.

Το Feng Shui δε θεωρείται ακόμα στις μέρες μας επιστήμη. Όμως η διεθνής επιστημονική κοινότητα δείχνει να ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο. Το Feng Shui βρίσκεται σήμερα στην ίδια θέση που βρισκόταν ο βελονισμός πριν από 50 χρόνια. Ίσως σε μερικές δεκαετίες, ίσως και συντομότερα, η τέχνη αυτή θα αναγνωριστεί κι αυτή ως μια αληθινή επιστήμη και θα διδάσκεται σε πολλά επίσημα κέντρα των δυτικών χωρών.

Να σημειώσουμε ότι το Feng Shui δεν έχει θρησκευτικούς δεσμούς, δεν έχει καμιά σχέση με θρησκευτικές δοξασίες και δόγματα. Είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση με την κινέζικη αστρολογία και τον κινέζικο βελονισμό. Οποιαδήποτε αναφορά σε θρησκευτικά δεδομένα αποτελεί παρέκκλιση και προσβολή στην πραγματική φύση του Feng Shui.

Πολλοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν όσους εφαρμόζουν την τέχνη αυτή ως τσαρλατάνους και εκείνους που πιστεύουν σ'' αυτή ως ευκολόπιστους. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε ανθρώπους, των οποίων το επιχειρηματικό πνεύμα δε θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από κανέναν, να ζητήσουν τη συνδρομή της τέχνης αυτής για την βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδιασμών. Αναφέρουμε ως παράδειγμα την British Airways που τον Δεκέμβριο του 1997 εγκαινίασε τα νέα της κεντρικά γραφεία που κόστισαν 250 χιλιάδες στερλίνες, γραφεία τα οποία σχεδιάστηκαν ολοκληρωτικά ακολουθώντας τους κανόνες του Feng Shui. Κάτι ανάλογο έγινε και με τις πολυεθνικές Marks & Spencer, Virgin, καθώς και με γνωστούς πολιτικούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Bill Clinton ενέδωσε στη "γοητεία" του Feng Shui και διαρρύθμισε το περίφημο προεδρικό οβάλ γραφείο σύμφωνα με τις επιταγές της τέχνης αυτής. Εξ'' άλλου, σήμερα, όλο και περισσότεροι αρχιτέκτονες και ντεκορατέρ σε όλον τον κόσμο στηρίζονται στους κανόνες του Feng Shui.

Το Feng Shui είναι ταυτόχρονα φιλοσοφία, επιστήμη και τέχνη που δίνει επιτυχώς τις εξετάσεις της εδώ και πάνω από 4000 χρόνια. Είναι όμως θύμα της ίδιας της της επιτυχίας, σήμερα περισσότερο από ποτέ, εξαιτίας των μοντέρνων τρόπων επικοινωνίας. Για να ξεχωρίσει κανείς το αυθεντικό Feng Shui από το φολκλορικό Feng Shui, πρέπει πάνω απ'' όλα να είναι επιφυλακτικός και κυρίως με κριτικό πνεύμα.
alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013