Αντιστροφή των Γήινων μαγνητικών πόλων

Θα μπορούσε να ήταν και σενάριο ταινίας: όμως οι πυξίδες θα δείχνουν νότο, στην πραγματικότητα θα είναι βορράς.

Το γήινο μαγνητικό πεδίο - η δύναμη που μας προστατεύει από τη θανατηφόρα κοσμική ακτινοβολία - αποδυναμώνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η δύναμή του έχει μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων αιώνων και θα μπορούσε να εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια των επόμενων 1.000 ετών. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά. Ισχυρές κοσμικές εκρήξεις, που κανονικά δεν αγγίζουν ποτέ την ατμόσφαιρα, θα υπερθερμάνουν τα ανώτερα στρώματά της, προκαλώντας κλιματολογικές αλλαγές.

Οι διάφοροι δορυφόροι, τα γήινα μάτια και αυτιά, θα καταστραφούν προκαλώντας μεγάλη σύγχυση. Το "γήινο μαγνητικό πεδίο έχει εξαφανιστεί πολλές φορές παλαιότερα, όταν ο βορράς γινόταν νότος κι αντίστροφα", είπε ο Dr. Alan Thomson της βρετανικής Geological Survey, στο Εδιμβούργο. "Οι αντιστροφές των πόλων συμβαίνουν περίπου κάθε 250.000 χρόνια και δεδομένου ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμμία εδώ και ένα εκατομμύριο χρόνια, πιστεύουμε ότι θα γίνει σύντομα".

Για περισσότερο από 100 χρόνια, οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι η δύναμη του γήινου μαγνητικού πεδίου έχει μειωθεί, αλλά έχουν διαφωνήσει στην ερμηνεία του φαινομένου. Μερικοί είπαν πως η ελλάτωση είναι πρόδρομος της αντιστροφής, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η μεταβολή είναι πολύ μικρή. Αλλά τώρα ο Gauthier Hulot του Γεωφυσικού Ιδρύματος Παρισιού, έχει ανακαλύψει ότι το γήινο μαγνητικό πεδίο εξαφανίζεται με γρηγορότερους ρυθμούς κοντά στους πόλους, ένα σαφές σημάδι ότι η αντιστροφή μπορεί να γίνει σύντομα. Χρησιμοποιώντας δορυφορικές μετρήσεις των πεδίων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 20 ετών, ο Hulot σχεδίασε τα ρεύματα του λειωμένου σιδήρου που παράγουν σε μεγάλο βάθος το γήινο μαγνητισμό και επισήμανε τις τεράστιες σπείρες κοντά στους πόλους. Ο Hulot θεωρεί ότι αυτές οι δίνες περιστρέφονται σε μια κατεύθυνση που ενισχύει ένα αντίστροφο μαγνητικό πεδίο, και καθώς αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται αυτοί οι στρόβιλοι θα αποδυναμώσουν το κυρίαρχο πεδίο: "τα πρώτα βήματα προς μια νέα πολικότητα αρχίζει". Μάλιστα αυτή η ερμηνεία ενισχύεται από τις μελέτες προσομοίωσης στους υπολογιστές.

Δεν είναι ακριβώς καθορισμένο πόσο μπορεί να διαρκέσει μία αντιστροφή. Μερικοί υποστηρίζουν ότι διαρκεί χιλιάδες χρόνια, κάποιοι άλλοι μιλούν για μερικές εβδομάδες. Τι ακριβώς θα συνέβαινε εάν αντιστρέφονταν οι μαγνητικοί πόλοι ούτε αυτό είναι σίγουρο.

Το βέβαιο είναι πως οι πυξίδες θα έδειχναν το λανθασμένο πόλο, ενώ οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς θα εκτίθονταν στις ηλεκτρομαγνητικές επιδράσεις και θα καταστρέφονταν. Επιπλέον, πολλά είδη μεταναστευτικών ζώων που στηρίζουν την έμφυτή τους ικανότητα στο γήινο μαγνητικό πεδίο, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετώπιζαν τραγικές συνέπειες. Όσον αφορά στους ανθρώπους, ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα προερχόταν από τις έντονες εκρήξεις κοσμικής ακτινοβολίας. Ο Dr. Paul Murdin, του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Καίμπριτζ λέει: "Στον Άρη, όταν κατέρρευσε το μαγνητικό του πεδίο πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, δημιουργήθηκε η παρούσα κατάσταση, μία θερμότατη ατμόσφαιρα, κάτω από την οποία είναι αδύνατον αν ζήσουν οι σημερινοί γήινοι οργανισμοί".

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013