Άγιος Ιωσήφ του Κοπερτίνο

Ο χριστιανισμός στο αγιολόγιο έχει να επιδείξει πάμπολα περιστατικά ανθρώπων που στη συνέχεια για τη δράση τους ανακηρύχθηκαν άγιοι. Ο Ιωσήφ Ντέζα όπως είναι το πραγματικό του όνομα αποτέλεσε όμως ξεχωριστή περίπτωση, καθώς είχε παρουσιάσει έντονο το φαινόμενο της αιώρησης.

Γεννήθηκε το 1603 στο Κοπερτίνο ένα μικρό χωριό ανάμεσα στο Πρίντεζι και στο Οτράντο. Ο πατέρας του Φελίτσε ήταν ένας φτωχός ξυλουργός που πέθανε πριν τη γέννηση του Ιωσήφ. Τα χρέη που έμειναν πίσω, ώθησαν τους πιστωτές να διώξουν από το σπίτι τη μητέρα του Φραντσέσκα που υποχρεώθηκε να γεννήσει το παιδί σε ένα σταύλο. Από μικρή ηλικία ήρθε αντιμέτωπος με τα προβλήματα και τις δυσκολίες της ζωής. Τίποτα όμως δεν επηρέασε τον άκρως ευλαβικό του χαρακτήρα που αποτέλεσε και το υπόδειγμα προς τους συμμαθητές του.

Μαρτυρίες της εποχής αναφέρουν ότι ο νεαρός Ιωσήφ έδειχνε σημάδια νοητικής καθυστέρησης ενώ κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο για ότι ήταν απλώς αργόστροφος με μαθησιακές δυσκολίες, γεγονός που συνέβαλε στο ότι καμιά εκκλησία και μοναστήρι δεν τον δεχόταν στους κόλπους της για πολλά χρόνια.

Στην ηλικία των οκτώ είχε ένα εκστατικό όραμα που τον έκανε να ονειροπολεί. Αυτό ήταν αρκετό για να τον ονομάσουν τα υπόλοιπα παιδιά 'Bocca Aperta' δηλ 'Στόμα που χάσκει', αν και κάποιοι έλεγαν ότι το παρατσούκλι αυτό του κόλλησε διότι περπατούσε με το στόμα του συνεχώς ανοιχτό, απόρροια των διανοητικών του προβλημάτων.

Η εγκράτεια και η προσευχή ήταν βασικά στοιχεία που επέβαλλε ολοένα και περισσότερο στον εαυτό του. Όταν έγινε έφηβος κυκλοφορούσε με τρίχινα ενδύματα και δεν αποχωριζόταν σχεδόν ποτέ τον αγιασμό με τον οποίο κατά καιρούς ράντιζε το φαγητό του για να συντηρείται πιο φρέσκο.
Γρήγορα αποφάσισε να κλειστεί στο μοναστήρι και να αφιερώσει τη ζωή του στις υπηρεσίες του τάγματος των καπουτσίνων. Αρχικά έκανε τον τραπεζοκόμο αλλά εξ αιτίας της απροσεξίας του, κατέληξε στην κουζίνα βοηθός μάγειρα. Αφού ούτε εκεί κατάφερε να αποδώσει αυτό που έπρεπε, εγκατέλειψε το μοναστήρι και επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Εκεί εισχώρησε στους κόλπους του τάγματος των Φραγκισκανών και ασχολήθηκε με την συντήρηση των μουλαριών
Στην Γκροτάλιε πολύ κοντά στο μέρος που γεννήθηκε υπήρχε άλλο μοναστήρι στο οποίο και μπήκε σε ηλικία 22 ετών. Έγινε ιερέας περνώντας από υποτυπώδεις εξετάσεις και ο επίσκοπος τον εμπιστεύθηκε μαζί με πολλούς άλλους νέους που πέτυχαν για τον ίδιο σκοπό.

Η μοναχική του ζωή πήρε διαφορετική τροπή όταν ο Ιωσήφ αποφάσισε να αφιερωθεί με όλο του το είναι στην αυστηρότατη ζωή που τόσο επεδίωκε. Εκδήλωσε τα στοιχεία των μεγάλων αρετών της ταπεινότητας, υπακοής και υπερβολικής αγάπης της τιμωρίας Έτσι άρχισε να υποβάλλει τον εαυτό του σε διάφορες δοκιμασίες τόσο σκληρές που έφτανε σε σημείο να αυτομαστιγώνεται και να πιτσιλάει τους τοίχους του κελιού του με αίμα. Επέλεγε το φαγητό που έτρωγε να είναι τόσο ανιαρό και σε πολλές περιπτώσεις αηδιαστικό. Σχεδόν απομονωμένος στον ιδιαίτερο χώρο του μοναστηριού, έπεφτε σε όλο και περισσότερες εκστάσεις

Η συμπεριφορά του αυτή που ξένιζε τους υπόλοιπους μοναχούς, δεν άργησε να απασχολήσει τις εκκλησιαστικές αρχές. Οδηγήθηκε στη Νάπολη και ήρθε αντιμέτωπος με τους ιεροεξεταστές. Αντί όμως να του επιβληθεί κάποια τιμωρία, τα μέλη της Ιεράς εξέτασης δεν βρήκαν κάτι το επιλήψιμο και τον προσκάλεσαν σε συνεργασία στην εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου της Αρμενίας.
Εκεί συνέβη για πρώτη φορά το εξής παράδοξο. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της προσευχής του σε ένα σημείο της εκκλησίας, υψώθηκε στον αέρα δίχως προειδοποίηση και βγάζοντας μια περίεργη κραυγή άρχισε να πετάει έχοντας όρθιο το σώμα του και τα χέρια τεντωμένα στο πλάι. Μόλις οι υπόλοιποι μοναχοί πρόσεξαν τι είχε συμβεί, δημιουργήθηκε μια αναταραχή από φόβο μην αρπάξει φωτιά καθώς πέταγε κοντά στα μανουάλια με τα αναμμένα κεριά. Πριν προλάβουν να αντιδράσουν ο Ιωσήφ συνέχισε να πετάει ώσπου προσγειώθηκε ομαλά και γονατιστός στο πάτωμα του ναού.
Τα ίδια συνέβησαν και μπροστά στον πάπα της Ρώμης Ουρβανό τον 8ο . Ο Ιωσήφ σε κανονισμένη επισκεψή του στον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, αφού έπεσε σε έκσταση άρχισε να υψώνεται και να αιωρείται καταπλήσσοντας τον Άγιο πατέρα. Μετά από το περιστατικό ο πάπας πείστηκε για το χάρισμα του Ιωσήφ και είπε ότι θα γινόταν ο ίδιος μάρτυρας για όσα είδε αν εγκατέλειπε τα εγκόσμια πριν από εκείνο.

Η ζωή του όμως πήρε άλλη τροπή όταν το 1639 κλήθηκε στην Ασίζη από το ομώνυμο τάγμα προκειμένου να λογοδοτήσει τόσο για τις εκστάσεις όσο και για το φαινόμενο της αιώρησης που τον διακατείχε. Εκεί η συμπεριφορά των μελών του τάγματος απέναντι του, ήταν πολύ άσχημη και η κριτική που ασκήθηκε αυστηρότατη. Αφού τον αμφισβήτησαν τον εξευτέλισαν δημόσια αποκαλώντας τον υποκριτή. Η υπομονή του και τα πλούσια ψυχικά αποθέματα που διέθετε τον βοήθησαν να αντέξει την ίδια κατάσταση για δύο χρόνια τουλάχιστον.

Στην συνέχεια κλήθηκε στη Ρώμη από τον ηγούμενο του Τάγματος για να επιστρέψει στην Ασίζη δικαιωμένος από τον λαό που του επεφύλαξε ενθουσιώδη υποδοχή. Τότε άνοιξε ένας νέος κύκλος των εκστάσεων και των αιωρήσεων που συνέβαιναν πλέον σε μεγαλύτερη συχνότητα. Εκείνο που του προκαλούσε την διάθεση για να έρχεται σε αυτή την κατάσταση, ήταν η μουσική. Οι μελωδίες κυρίως οι εκκλησιαστικές που άκουγε είτε σε κάποιο ιερό χώρο είτε εκτός, έκαναν τον άγιο αρχικά να χορεύει και στη συνέχεια μετά τη γνωστή κραυγή, να υψώνεται ακόμα και είκοσι γυάρδες από το έδαφος και να αιωρείται.

Η περίεργη και ασυνήθιστη εικόνα που παρουσίαζε ο Ιωσήφ, έκανε πολύ κόσμο να θελήσει να έρθει κοντά του και να τον συναντήσει. Ανάμεσα τους ήταν και ο δούκας του Μπρούνσβικ, Γιόχαν Φρίντριχ. Το 1651 επισκέφθηκε στην Ασίζη τον περίεργο καλόγηρο. Τον παρακολούθησε κρυφά σε ώρα λειτουργίας και τον είδε να βγάζει τη γνωστή κραυγή και να αιωρείται γονατιστός ενώ βρισκόταν σε έκσταση για αρκετή ώρα. Τα ίδια συνέβησαν και στις επισκέψεις προς τον άγιο τόσο του Ισπανού πρεσβευτή στην αγία έδρα υψηλού Ναύαρχου της Καστίλλης με τη σύζυγο του όσο και του δούκα του Αννόβερου.

Η ζωή του ήταν μια σειρά οραμάτων και έκστασης. Ο Ιωσήφ εγκατέλειψε τη ζωή στις 18 Σεπτεμβρίου του 1663 ψιθυρίζοντας λέξεις που είχαν σχέση με τους ύμνους και με τους ήχους που τον ανέβαζαν στην κυριολεξία στα ύψη.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013