Η μυστηριώδης σκοτεινή ύλη του Σύμπαντος


Ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε σμήνος από σκοτεινά, νεκρά αστρικά σώματα που ποτέ έως σήμερα δεν είχαν εντοπιστεί στις άκρες του γαλαξία μας. Η πρωτοποριακή αυτή ανακοίνωση ίσως να βοηθήσει στην επίλυση του μυστηρίου της «χαμένης» ή σκοτεινής ύλης του σύμπαντος.

Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν στην εργασία τους ότι τα 38 ουράνια σώματα, τα οποία εντόπισαν έπειτα από εντατική έρευνα με τηλεσκόπιο στο αστεροσκοπείο Cerro Tololo της Χιλής, είναι άσπροι νάνοι (αστέρες στα τελευταία στάδια της ζωής τους) σε απόσταση 450 έτη φωτός.

Ο καθένας από αυτούς αποτελεί ένα συμπαγές απομεινάρι ενός ετοιμοθάνατου άστρου στο μέγεθος της Γης.

«Ο πληθυσμός των άσπρων νάνων που ανακαλύψαμε στην -αόρατη για το ανθρώπινο μάτι- σφαιρική άλω γύρω από το γαλαξία μας είναι πραγματικά εντυπωσιακός» δήλωσε ο υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας, Μπεν Ρ. Οπενχάιμερ.

«Τα νεκρά αυτά άστρα φαίνονται να είναι αρχέγονα απολιθώματα και πιθανότατα να δέσποζαν στις αρχικές στιγμές του σύμπαντος πριν από περίπου 10 δισ. χρόνια» προσέθεσε.

Στη δεκαετία του ''30 εξετάστηκε για πρώτη φορά η πιθανότητα ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων κάποιας αόρατης μάζας γαλαξιών από τον Ελβετό αστρονόμο Φριτς Τσουίκι (1898-1974), ο οποίος -μελετώντας το σμήνος γαλαξιών της Παρθένου- υπολόγισε ότι η παρατηρούμενη και ανιχνεύσιμη μάζα των γαλαξιών του δεν επαρκούσε, προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική συνοχή του σμήνους.

Πράγματι, οι γαλαξίες περιστρέφονταν ο ένας γύρω από τον άλλον ταχύτερα απ'' ό,τι θα επέτρεπαν οι νόμοι της Φυσικής, πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχουν εξακοντιστεί στις παρυφές του σύμπαντος, εκτός εάν η έλξη κάποιας αόρατης ύλης τούς συγκρατούσε στη θέση τους.

Ως συμπέρασμα αυτής της παρατήρησης, ο Ελβετός αστρονόμος διατύπωσε την υπόθεση της κρυμμένης, μέσα στο σμήνος των γαλαξιών, μάζας.

Επί δεκαετίες οι αστρονόμοι απέρριπταν αυτήν τη θεωρία, όμως τα τελευταία χρόνια οι απόψεις άλλαξαν και οι ερευνητές πείστηκαν ότι όχι μόνον υπάρχει σκοτεινή ύλη, αλλά ότι βρίσκεται και σε μεγάλες ποσότητες.

Ήδη, έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες σχετικά με τη σκοτεινή ύλη.
Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μεσοαστρική σκόνη, πλανήτες, νεκρά άστρα ή αέρια που αποτελούνται από πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια.

Αλλοι διατείνονται ότι το μεγαλύτερο μέρος της σκοτεινής ύλης περιέχει άγνωστα μέχρι στιγμής σωματίδια.

Είναι πολύ πιθανόν αυτή η σκοτεινή ύλη να αποτελείται από υποατομικά σωματίδια, μαύρες τρύπες, μικρά στερεά σώματα ή ακόμη και από λεπτές λωρίδες καθαρής ενέργειας που έχει απομείνει στο Διάστημα από την εποχή της Μεγάλης Έκρηξης.

Πάντως, «τα ευρήματα του Οπενχάιμερ αποτελούν ως σήμερα τα καλύτερα αποδεικτικά στοιχεία ότι οι άσπροι νάνοι της γαλαξιακής μας άλω είναι πολλοί περισσότεροι απ'' ό,τι πίστευαν οι αστρονόμοι» τόνισε ο καθηγητής Μπόχνταν Παστσίνσκι

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013