Κανιβαλισμός

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο ταμπού, που θυμίζει στον άνθρωπο την ταπεινή, ζωώδη καταγωγή του. Αν και ο πολιτισμός μας τον απαγορεύει ρητά, χρησιμοποιώντας μάλιστα και θρησκευτικές απαγορεύσεις, εντούτοις ο κανιβαλισμός έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Δεν είναι μόνον ο Κρόνος που έτρωγε τα παιδιά του, αλλά και οι σπηλαιόβιοι πρόγονοί μας που με την πρώτη ευκαιρία κατασπάραζαν ο ένας τον άλλο. Από τη στιγμή ωστόσο που ο άνθρωπος ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της γης και ιδιαίτερα μόλις δημιουργήθηκαν τα πρώτα οργανωμένα κράτη, ο πατροπαράδοτος κανιβαλισμός πέρασε στην παρανομία.



Και ο λόγος είναι προφανής: οι αιχμάλωτοι πολέμου, που θεωρούνταν ως τότε κινούμενη τροφή, απέκτησαν μεγαλύτερη αξία ως δούλοι, που καλλιεργούσαν τη γη και πληρωτές φόρων, παρά ως μεσημεριανό γεύμα.





Παρόλο όμως τον εκπολιτισμό του ανθρώπου ο κανιβαλισμός δεν εξαλείφθηκε ποτέ. Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί ότι οι κάτοικοι της σκυθίας ήταν ανθρωποφάγοι, επειδή συνήθιζαν να τρώνε τους εχθρούς τους. Οι ρωμαίοι κατηγορούσαν τους κέλτες της Βρετανίας και της Ιρλανδίας ότι επιδίδονταν σε κανιβαλισμό και ανθρωποθυσίες. Το μεσαίωνα πολλοί έλεγαν ιστορίες για τους τρομερούς μογγόλους της στέπας, που έτρωγαν το ωμό κρέας των θυμάτων τους. Την ίδια περίοδο οι αζτέκοι, που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι κανίβαλοι της ιστορίας, θυσίαζαν χιλιάδες αιχμαλώτους τους πάνω σε αιμοσταγείς βωμούς και στη συνέχεια, αφού ο αρχιερέας έβγαζε την καρδιά τους για να την προσφέρει στους θεούς, τα σώματά τους γίνονταν ένα οργιαστικό κανιβαλιστικό τσιμπούσι.

Σε πρωτόγονες φυλές και σε περιοχές, όπου οι πηγές πρωτεϊνών σπάνιζαν, ο κανιβαλισμός ήταν μια συνηθισμένη πολεμική πρακτική. Στα νησιά της Χαβάης η λέξη άνθρωπος σημαίνει ακόμη «όρθιος χοίρος», ενώ μια φυλή της νέας γουινέας ονομάζει τον εαυτό της ασμάτ, που σημαίνει άνθρωποι, σε αντίθεση με όλους τους άλλους, τους οποίους αποκαλεί μανόουε, δηλαδή «φαγώσιμους»! και πριν από δύο μόλις αιώνες οι ιθαγενείς μαόρι της νέας γουϊνέας συνήθιζαν πριν εκστρατεύσουν να μένουν για μέρες νηστικοί, ενώ στο δρόμο για τη μάχη μιλούσαν για τη γλυκιά γεύση που θα είχε το κρέας των εχθρών τους….


Ο κανιβαλισμός, που δεν πρέπει να σχετίζεται με την ανθρωποφαγία, μια πρακτική συχνή στους αποκλεισμένους και πολιορκημένους που έχει να κάνει με την έλλειψη τροφής και με το πανίσχυρο ένστικτο της επιβίωσης, έδωσε το παρόν του και στη διάρκεια του αιώνα μας. Το 1967 στην επαρχία guangxi της νότιας κίνας, κατά τη διάρκεια της λεγόμενης πολιτιστικής επανάστασης, χιλιάδες υποτιθέμενοι αντιφρονούντες φαγώθηκαν από πρωτεϊνοβόρα, στελέχη του κόμματος. Περιπτώσεις δράκων, που δολοφονούσαν κι έτρωγαν τα αθώα θύματά τους έχουν εμφανιστεί και στην πρώην ΕΣΣΔ, καθώς και σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας. Η συχνότερη πάντως στην εποχή μας μορφή κανιβαλισμού είναι ο λεγόμενος ψυχοπαθολογικός κανιβαλισμός, που σχετίζεται με ψυχικές διαταραχές και παράνοια. Έτσι, ακόμη και η πιο πολιτισμένη κοινωνία, έχει το δικό της χάνιμπαλ λέκτερ, για τον οποίο ακόμη κι ένας απλός στατιστικολόγος είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών: ένας στατιστικολόγος προσπάθησε κάποτε να μη στατιστικολογήσει κι εγώ έφαγα το συκώτι του με μπόλικη σαλάτα και φασόλια (Ε. Χαρρις, η σιωπή των αμνών).

σύγχρονοι κανίβαλοι

Ο 26χρονος guilaume potiez, από τη Λιέγη του Βελγίου, εξομολογήθηκε ότι στραγγάλισε τον 38χρονο philippe van der stratenwaillet και στη συνέχεια μαγείρεψε ένα τμήμα του σώματός του και το έφαγε. Ο potiez ήθελε να τιμωρήσει τον μέχρι πρότινος φίλο του, επειδή έριξε φως στη γενοκτονία της Ρουάντα. Γεννημένος στο Μπουρούντι, ο potiez ισχυρίστηκε ότι ο κανιβαλισμός του ήταν εμπνευσμένος από αφρικανικές τελετουργίες.

Ο 33χρονος georg hasselburg, από το Μόναχο της Γερμανίας, παραδέχτηκε ότι έφαγε τα εντόσθια του 81χρονου εραστή του, αλλά απέμενε ότι αυτός πέθανε από φυσικό θάνατο. Τελικά του φορτώθηκε η κατηγορία του φόνου και του κανιβαλισμού του ανθρώπου με τον οποίο διατηρούσε σεξουαλικές σχέσεις επί δεκαπέντε χρόνια.

Ο 36χρονος Rodney hines έκλεψε τα αποτεφρωμένα υπολείμματα τεσσάρων ανθρώπων από μια τεφροδόχο στο κοιμητήριο του chico της Καλιφόρνια και τα έφαγε ελπίζοντας ότι έτσι θα κέρδιζε την αιώνια ζωή. Όπως είπε στην αστυνομία, ρούφηξε λίγη στάχτη από τη μύτη του, ενώ διασκόρπισε την υπόλοιπη μέσα στο φαγητό του.

Ο joseph garner, 37 χρονών από την ιντιανάπολη των ηπα, κάρφωσε τον 76χρονο πατέρα του paul στην πλάτη κι αφού διαμέλισε το σώμα του έφαγε ένα τμήμα του εγκεφάλου του. Σύμφωνα με την αστυνομία, ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να ελευθερώσει το πνεύμα που κρυβόταν μέσα στο κρανίο του πατέρα του. «άκουγε αυτό το διαβολικό πνεύμα, που του έλεγε να το βοηθήσει να ελευθερωθεί», δήλωσε η αστυνομία.

Μουσουλμάνοι αντάρτες, στις 4 απριλίου του 1995, έσφαξαν 53 ανθρώπους και ισοπέδωσαν το χωριό τους στο νησί Mindanao των Φιλιππίνων. Σύμφωνα με τον 50χρονο fancisco babor, έναν από τους λίγους χωρικούς που κατάφεραν να ξεφύγουν και να γλιτώσουν το βέβαιο θάνατο, οι αντάρτες αποκεφάλισαν έναν νεαρό, γύρω στα 14, έθαψαν το κεφάλι και τα εντόσθια του κι έκαναν κιμά το υπόλοιπο κρέας του, τρώγοντας ένα τμήμα του ωμό και το υπόλοιπο ψητό. Αυτή η μακάβρια ιστορία υποστηρίχτηκε κι από άλλους αυτόπτες μάρτυρες.

Η filita malishipa, μια ηλικιωμένη γυναίκα από το solwezi της ζαμπία, παρέδωσε τον εαυτό της στις αρχές παραδεχόμενη ότι δολοφόνησε επτά από τα εννέα παιδιά της κι έφαγε τη σάρκα τους σε μια τελετή μαύρης μαγείας που κληρονόμησε από τη μητέρα της. Έκανε τις δολοφονίες με τη βοήθεια του άνδρα της, χρησιμοποιώντας έναν δαίμονα που ονομάζεται tuyobela. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι απέκτησε τη δύναμή της ικανότητας να κάνει τους ανθρώπους νάνους. Στο μεταξύ επέδειξε τη μαγεία της στο δικαστήριο με μια αλοιφή χάρη στην οποία η malishipa ταξίδεψε 700 χλμ, στην πρωτεύουσα λουσάκα για να δει το ένα από τα δύο ζωντανά παιδιά της. Τελικά καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση για μαγεία, εφόσον ήταν πολύ δύσκολο να αποδειχτεί η κατηγορία της δολοφονίας.


alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013