Η χαμένη ζωή της ερήμου γκόμπι


Η έρημος γκόμπι παραμένει με μια ανεξήγητη επιμονή εδώ και πολλά χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Κάποιες αόρατες συντεταγμένες οδηγούσαν ανέκαθεν εκεί, λες και κάτι μέσα στο χρόνο προσπαθεί σταθερά να αποκαλυφθεί: από την εκστρατεία του μεγάλου αλεξάνδρου, που πολλοί πιστεύουν ότι για πραγματικό του σκοπό είχε να κλείσει την αποφράδα πύλη, μέχρι το ουράνιο, μυθικό βασίλειο της σαμπαλά, που τόσο επίμονα αναζήτησε ο νίκολας ροεριχ. Αλλά και τη γήινη αγκάρθα, που οι εναπομείναντες ατλάντιοι έκτισαν μέσα στη γη, μέχρι τη λευκή νήσο, έδρα της παγκόσμιας κυβέρνησης της έλενα μπλαβάτσκι.


Μπορεί να μην αποδειχθεί ποτέ ότι οι φοβεροί γκόρος ζουν εκεί σε υπόγειες, σκοτεινές στοές. Όμως αρχαιολογικές και παλαιοντολογικές ανακαλύψεις φέρνουν στο φως μοναδικά ευρήματα, που μαρτυρούν την ιδιαιτερότητα του τόπου. Πρόσφατα ο παλαιοντολόγος luis chiappe του μουσείου φυσικής ιστορίας της νέας υόρκης βρήκε το κρανίο ενός νέου είδους πουλιού, που ο ίδιος το ονόμασε shuvuuia deserti (από τη μογγολική λέξη shuvuu, που σημαίνει πουλί)



Το shuvuuia έχει κάτι το μοναδικό: ενώ μοιάζει με δεινόσαυρο – γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψη των περισσοτέρων σύγχρονων επιστημόνων για την καταγωγή των πτηνών από τα τεράστια προϊστορικά ζώα – διαθέτει σαγόνια, που κινούνται ανεξάρτητα από το υπόλοιπο κρανίο, ενώ οι δεινόσαυροι δεν είχαν. Όλα δείχνουν ότι στο μέλλον η γκόμπι θα αποδειχθεί άξια τους ονόματός της ως έρημος των μυστηρίων και ως τόπος γνώσης πάνω στα μυστήρια του κόσμου.

Δεν μένει παρά να περιμένουμε…

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013