Γιγαντιαία καλαμάρια

Για αιώνες οι Ευρωπαίοι υποτίθεται ότι έβλεπαν στα αντοικτά των ακτώ του ατλαντικού ωκεανού επικίνδυνα θαλάσσια τέρατα, τα οποία καραδοκούσαν για να επιτεθούν σε όσα πλοία επιχειρούσαν να τον διασχίσουν. Αυτός ο φόβος δεν ήταν αναίτιος: πήγαζε κυρίως από το δέος που προκαλούσε η θέα των τεράστιων φαλαινών του ατλαντικού, ενδεχόμενη σύγκρουση με τις οποίες θα απέβαινε μοιραία για τα ξύλινα καράβια της εποχής εκείνης.


Εκτός από τις ιστορίες με επικίνδυνες φάλαινες οι ευρωπαίοι «μινχάουζεν» διηγούνταν και ιστορίες με γιγαντιαία καλαμάρια, που τα μακριά πλοκάμια τους μπορούσαν να παρασύρουν τα καράβια τους στο βυθό του ωκεανού. Ως πρόσφατα υπήρχε η άποψη ότι τα γιγαντιαία καλαμάρια ήταν μυθικά όντα, πλάσματα της ανθρώπινης φαντασίας.

Κι όμως αποδείχθηκε ότι οι λιγότερο παρατραβηγμένες ιστορίες με γιγαντιαία καλαμάρια βασίζονταν σε αληθινά γεγονότα. Πρόσφατα εντοπίστηκαν στο Νότιο ατλαντικό, ακόμη και μέσα σε στομάχια φαλαινών (!), καλαμάρια μήκους 30 μέτρων: αρκετά μεγάλα για να προκαλούν δέος, αρκετά μικρά όμως για να είναι επικίνδυνα για τη ναυσιπλοΐα. Για τα πληρώματα όμως των ξύλινων καραβιών των προηγούμενων αιώνων, αυτά τα γιγαντιαία καλαμάρια, φάνταζαν το λιγότερο τρομακτικά.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013