Φανταστικά ερπετά στο κέντρο της αθήνας;


Αποτέλεσμα εικόνας για Αρρηφοριων

Πίσω από το γήπεδο του παναθηναϊκού βρίσκετε ένα μικρό και γραφικό εκκλησάκι, χαμένο μέσα στις πολυκατοικίες των αμπελοκήπων. Είναι οι άγιοι πάντες. το παμπάλαιο αυτό εκκλησάκι (που αναστηλώθηκε μόλις το 1957), κάθε άλλο παρά κοινό είναι.

Στην αρχαιότητα η περιοχή βρισκόταν εκτός των αθηναϊκών τειχών και το ιερό της Ουράνιας Αφροδίτης βρισκόταν στο σημείο οπού αιώνες αργότερα θα χτιζόταν το εκκλησάκι.

Αυτο δεν ηταν κατι σπανιο. Η χριστιανικη (και οχι μονο) πρακτικη αφορουσε στο χτισιμο ναων πανω στα ερειπια αρχαιων ιερων. Πολλες φορες μαλιστα, τμηματα του αρχαιου ναου ενσωματωνονταν στην λιθοδομη του χριστιανικου ναου. Υποτιθεται οτι ετσι αναδεικνυοταν ο θριαμβος της νεας θρησκειας πανω στην 'ειδωλολατρεια'.

Κανεις βεβαια δεν προσεξε οτι με τον τροπο αυτο, το μονο που γινοταν ηταν να διαιωνιζεται η ιεροτητα (και η σημαντικοτητα) του τοπου.

Αλλωστε συγκεκριμενοι τοποι φαινεται να διαθετουν δυναμη ή τελος παντων κατι που τους κανει να ξεχωριζουν λιγοτερο ή περισσοτερο απο τους υπολοιπους. Οι τοποι αυτοι ηταν κεντρα λατρειας, ιασης, γονιμότητας, μαθησης και κατεξοχην μερη οπου εκδηλωνονταν περιεργα φαινομενα.

Πλαι στον ναο της Ουρανιας Αφροδιτης λειτουργουσε και η Ελεατικη Σχολη, οπου διδαξαν προσωπικοτητες οπως ο Ξενοφανης, ο Παρμενιδης και ο Ζηνων ο Ελεατης.

Οταν το Δωδεκαθεο εσβησε, η Ελεατικη Σχολη μετατραπηκε σε Χριστιανικο Φροντιστηριο με το ονομα Μονη των Ομολογητων. Το καθολικο της μονης ηταν ο ναος των Αγιων Παντων - το μονο τμημα που απομεινε ως τις μερες μας.

Σημερα μερικα σκαλοπατια οδηγουν σε ενα σκαλισμενο στον βραχο υπογειο, κατω απο τον ναο υπαρχει μια πηγη(αγιασμα). Στην αρχαιοτητα επροκειτο για την ιερη πηγη της Αφροδιτης. Το υπογειο αυτο ηταν 'καταβασιον' οπου στην αρχαια εποχη κοπελιτσες απεθεταν προσφορες στα πλαισια των Αρρηφοριων(γιορτη αφιερωμενη στην Αθηνα). Οι προσφορες καταθέτονταν πανω σε μια ιερη πετρα η οποια βρισκεται στο εσωτερικο της εκκλησιας.

Συμφωνα με την νεοτερη παραδοση, ενα τεραστιο ερπετο φρουρουσε το 'καταβασιο' των Αγιων Παντων και οσοι το εβλεπαν ελεγαν οτι επροκειτο για ενα φιδι τεραστιων διαστασεων με κεφαλι γατας. Ενδεικτικά, ενα απο τα ιερα ζωα της Αφροδιτης ηταν και το φιδι

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013