Ένα μόριο πιθανή αιτία της σχιζοφρένειας

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, ένα και μοναδικό μόριο ίσως είναι υπεύθυνο για την εκδήλωση των ψυχωτικών συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας.
Η αιτία της σχιζοφρένειας δεν έχει εντοπιστεί ακόμη, όμως οι χημικές ενώσεις στον εγκέφαλο θεωρούνται κλειδί για την έρευνα.

Τρεις κεντρικοί χημικοί «αγγελιοφόροι», με το όνομα «νευροδιαβιβαστές», θεωρούνται επίσης ένοχοι.

Διαφορετικοί ερευνητές, στην πάροδο του χρόνου, έχουν ρίξει ευθύνες για την ύπαρξη της ασθένειας σε καθένα από τα τρία.

Όπως δήλωσε ο P. Greengard του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, επικεφαλής της έρευνας: «Αυτή η μελέτη υποδεικνύει κάτι που και οι τρεις “σχολές” θα είχαν θεωρήσει σωστό».
H ομάδα του Greengard χορήγησε σε ποντίκια αμφεταμίνες που επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία -LSD ή PCP.

Κάθε φάρμακο στόχευε συγκεκριμένα σε ένα από τους «ύποπτους» νευροδιαβιβαστές, αλλά είχε και παρόμοια αποτελέσματα στην εγκεφαλική λειτουργία εν γένει και τη συμπεριφορά.
Κάθε παραισθησιογόνο είχε επιρροή στην ίδια μυστηριώδη πρωτεΐνη, την DARPP-32, όπως παρατήρησε η ερευνητική ομάδα.

Τα τρωκτικά άρχισαν να αναπτύσσουν συμπτώματα σχιζοφρένειας.
Η ακριβής αιτία που προκάλεσε την αστάθεια του νευροδιαβιβαστή είναι ακόμα άγνωστη. Όμως, το αποτέλεσμα υποδεικνύει ότι ίσως εν τέλει και οι τρεις χημικές ουσίες επιδρούν στην DARPP-32, με αποτέλεσμα τη σχιζοφρένεια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ίσως συμβάλλουν στην παραγωγή νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων για τη θεραπεία της ασθένειας, καθώς τα ποντίκια με έλλειψη DARPP-32 ήταν σχεδόν απρόσβλητα στην ψυχωτική συμπεριφορά λόγω των παραισθησιογόνων.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013