Ο Σύγχρονος Ντοριανγκρεϊσμός

Στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ακόμη τα γηρατειά άρχιζαν με την εμφάνιση των πρώτων γκρίζων τριχών στο κεφάλι, ο όσκαρ ουάιλντ έγραψε το περίφημο, «πορτέτο του ντόριαν γκρέι», ένα βιβλίο – ωδή στη νιότη. Στο βιβλίο αυτό ο ουάιλντ θεωρούσε τη διαδικασία της γήρανσης κάτι σαν αμάρτημα, σχεδόν έγκλημα. Για τον ίδιο η γήρανση του προσώπου αντικατόπριζε τη γήρανση της ψυχής.

Ενώ λοιπόν στα τέλη του 19ου αιώνα τα γηρατειά άρχιζαν από την ηλικία των 35, σήμερα θα πρέπει να είναι κανείς 70 ετών για να θεωρείται ηλικιωμένος. Το όριο έναρξης των γηρατειών μετατοπίστηκε. Δεν υπάρχει πλέον κανένα ηλικιακό κατώφλι «παροπλισμού». Δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο κριτήριο γήρατος, εκτός κι αν δεχθούμε αυτό που είχε πει κάποτε ο γκαίτε: «η γήρανση είναι η σταδιακή απόσυρση από το φαίνεσθε».

Στις δυτικές κοινωνίες κυριαρχεί σήμερα η λατρεία των νιάτων και όλοι θέλουν να είναι «αιώνιοι έφηβοι». Ολόκληρες κοινωνίες αρνούνται να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν. Άνθρωποι άνω των 40 θεωρούν τους εαυτούς τους «όψιμους έφηβους» και προσπαθούν να σταματήσουν το «βιολογικό ρολόι» τους, τουλάχιστον εξωτερικά, κάνοντας πανάκριβες πλαστικές εγχειρήσεις, πηγαίνοντας σε γυμναστήρια και χρησιμοποιώντας χάι τεκ καλλυντικά και νεανικό ντύσιμο.

Καθόλου παράξενο που η εποχή μας έχει σταρ, όπως τον πρώην μαύρο μαικλ τζάκσον, που προσπαθεί να εξαλείψει τη «διπλή κατάρα» της ράτσας και της ηλικίας και να γίνει κάτι μεταξύ μπάρμπι και δράκουλα! Αυτοί οι δίχως ηλικία άνθρωποι, που δεν μπορούν να προσδιοριστούν χρονολογικά, αντιπροσωπεύουν το μέλλον που έρχεται και στο οποίο η βιολογική ηλικία δεν θα έχει και τόσο σημασία σε σχέση με το πόσο χρονών αισθάνεται ότι είναι κάποιος.

Τέρμα, τα γηρατειά! Αυτό υπόσχεται σήμερα η επιστήμη, αν πιστέψουμε τους τίτλους των περιοδικών. Η γενετική και οι αντιγεροντικές, ανανεωτικές θεραπείες υπόσχονται στο κοντινό μέλλον να καθυστερήσουν, αν όχι να εξαλείψουν, το «λάθος της φύσης» που λέγεται γηρατειά. Βέβαια, όλα αυτά θα κοστίζουν μια μικρή περιουσία και για αυτό θα υπάρχουν γηρατειά «δύο ταχυτήτων»: παραδοσιακά για τους φτωχούς, οι οποίοι θα μετατρέπονται σε ζαρωμένες γιαγιάδες και παππούδες και «ψευδονεανικά» για τους λίγους πλούσιους

Οι πλούσιοι θα γερνούν πλέον απελπιστικά αργά και θα πεθαίνουν σχεδόν νέοι, άσχετα αν είναι αιωνόβιοι. Αυτοί οι «νέοι» γέροι δεν θα μοιάζουν καθόλου με τους γεροτσιφούτηδες που μας συνήθισε η ιστορία, αλλά θα καλοπερνούν και θα χαριεντίζονται, ξοδεύοντας την κληρονομιά των παιδιών τους…

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013