Ποιός ειναι ο El Chapo και πώς έγινε σκοτεινός θρύλος στο Μεξικό


Στο Σικάγο τον συγκρίνανε με τον Al Capone. Το περιοδικό Forbes τον κατέταξε σας έναν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου. Και στο Μεξικό, ήταν ένας αποστάτης του νόμου, του οποίου τα αδραγαθήματα έγιναν θρύλοι και τραγούδια.

ο Joaquin “El Chapo” Guzman, ένας από τους μεγαλύτερους βαρόνους ναρκωτικών, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, όντας καταζητούμενος για περισσότερα από δέκα χρόνια. Μπορούσε να ξεφεύγει από τις αρχές, χάρη στην ικανότητά του να χτίζει μυστικά τούνελ από τα κρησφύγετά του στα βουνά, τα σπίτια στην πόλη, και τα παραθαλάσσια διαμερίσματα, καθώς επίσης και τις ικανότητές του να δωροδοκεί,  να δελεάζει και να σκοτώνει. 

Συνελήφθει τον περασμένο Φεβρουάριο, από Μεξικανούς Πεζοναύτες, για να αποτελέσει μια μεγάλη νίκη της Μεξικάνικης Κυβέρνησης.

Κάποια στιγμή ο Guzman δραπέτευση από την φυλακή υψίστης ασφαλείας για δεύτερη φορά, διαφεύγοντας σε ένα άλλο τούνελ, ένα πέρασμα διαφυγής μήκους 1,5 χιλιομέτρου, προς ένα νεόχτιστο σπίτι 50 μίλια δυτικά της προτεύουσας.

Εξαφανίστηκε ξανά.

Ο Guzman είναι ο επικεφαλής του καρτέλ Sinaloa, του πιο ισχυρού οργανισμού διακίνησης ναρκωτικών, στην κοινωνία του Μεξικού.

Ήταν το καρτές Sinaloa, υπό την καθοδήγηση του Guzman, που τελειοποίησε την στρατιγική συμφωνία με τους Κολομβιανούς παραγωγούς, ώστε να γίνει ανακατανομή διανομών, ολόκληρου του συστήματος των ναρκωτικών, η οποία τους έκανε τους μεγαλύτερους ενδιάμεσους μαριχουάνας, κοκαϊνης και ηρωίνης που εξαγόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη μέχρι και Αυστραλία. Αυτό εξολοκλήρου έκανε τους Μεξικανούς διακινητές, τους κυρίαρχους παίχτες στο παγκόσμιο παράνομο παιχνίδι ναρκωτικών.

Το τούνελ διαφυγής του Μεξικανού Βαρόνου ναρκωτικών Guzman είναι ένα μικρό αριστούργημα αρχιτεκτονικής.

Το παρατσούκλι του, El Chapo, σημαίνει "μικρός" και προέρχεται από την μικρή σωματοδομή του. Δεν ξεπερνάει το 1,50 μ. Εικάζεται ότι ειναι 56, παρόλα αυτά υπάρχουν αποκλίσεις σχετικά με την ηλικία του. Έχει κάνει τουλάχιστον τρεις γνωστούς γάμους, μέχρι την εως πρότεινως βασίλισσας της Sinaloa, με την οποία απέκτησε δίδυμα κορίτσια, σε ένα νοσοκομείο του Λος Αντζελες το 2011

Ο αγρότης επιχειρηματίας, Guzman, πρωτο συνελλήφθηκε το 1993, εκδόθηκε στο  Μεξικό και δικάστηκε για 20 χρόνια φυλάκιση. 8 χρόνια αργότερα πλήρωσε τους φρουρούς και έφυγε κρυμμένος μέσα σε ένα κοντέινερ, ή τουλάχιστον έτσι αναφέρει ο θρύλος. (μερικές αναφορές λένε ότι απλά έφυγε από την εμπρός πόρτα)




Ο μύθος του 'El Chapo' Guzman

Καθόσον ήταν φυγάς, διάφορες μαρτυρίες για τον El Chapo ήταν κοινές. Η πιο συχνή αναφορά ήταν ότι έμπαινε με τους μπράβους του σε ένα εστιατόριο, διέταζε όλους να κλείσουν τα τηλέφωνά τους, μετά έτρωγε και πλήρωνε τον λογαριασμό από όλους τους παρόντες.

Ομοσπονδιακά κατηγορητήρια για διακίνηση ναρκωτικών, και σχετικές εγκληματικές κατηγορίες, απαγγέλθησαν εναντίον του Guzman σε Καλιφόρνια και Σικάγο, όπου οι αρχές τον χαρακτήρησαν νο 1 κακοποιό, όπως και τον Al Capone.

Όταν οι Times επισκέφτηκαν την γεννέτειρά του στο Badiraguato, στα υψίπεδα της Sinaloa, το 2011, ένα μαύρο SUV αμέσως καταδίωξε τον δημοσιογράφο και τον κάμεραμαν. Οι άνθρωποι ήταν απρόθυμοι να μιλήσου με τον Guzman, ή του μιλούσαν υπο όρους. Όταν ένας άλλος δημοσιογράφος των Times επέστρεψε πέρισι μετά την σύλληψη του Guzman, οι κάτοικοι φοβήθηκαν για κύμα ανέργων και οικονομική πτώση.

Αυτό ειναι το χάρισμά του, ένας στιγνός εγκληματίας για κάποιους, ένας μεγάλος ευεργέτης για κάποιους άλλους.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013