Το φαινόμενο "Super Moon"

Η 6η Μαΐου του 2012, είναι μία δυναμική, έντονη, ξεχωριστή αλλά και μοναδική ημέρα, όχι μόνο γιατί είναι οι προγραμματισμένες Εθνικές μας εκλογές, αλλά επειδή πραγματοποιείται η θεαματική Μαγιάτικη Πανσέληνος, η οποία αυτή τη φορά συνδυάζεται και με το φαινόμενο Super Moon (Σούπερ Σελήνη).


Το φαινόμενο Super Moon (Σούπερ Σελήνη), πραγματοποιείται 4-6 φορές το χρόνο, σε περιόδους που έχουμε Νέα Σελήνη ή Πανσέληνο. Είναι τις στιγμές που το φεγγάρι κατά την ελλειπτική του τροχιά πραγματοποιεί την πιο κοντινή του προσέγγιση στην Γη.   Ο αστρονομικός όρος του φαινομένου είναι «περίγειο συζυγία». Περίγειο είναι το πιο κοντινό σημείο της τροχιάς που προσεγγίζει η Σελήνη τη Γη και «συζυγία» είναι όταν πραγματοποιείται η ευθυγράμμιση της Γης, της Σελήνης και του Ήλιου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόσταση που προσεγγίζει η Σελήνη τη Γή, διαφέρει ανά μήνα και κυμαίνεται ανάμεσα στα 357.000 χλμ με 406.000χλμ. Όταν λοιπόν η Σελήνη κάνει την προσέγγιση στη Γή σε λιγότερο από 361.585 χλμ τότε πραγματοποιείται το φαινόμενο του Super Moon (Σούπερ Σελήνης).


Παρόλο που το Super Moon (Σούπερ Σελήνη), είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά, δεν έχει πάντα την ίδια δυναμική αλλά και την ίδια ένταση στην επίδρασή του. Η φετινή πανσέληνος της 6ης Μαΐου, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στον επιστημονικό χώρο, δεδομένου ότι αυτή τη φορά το φαινόμενο SuperMoon (Σούπερ Σελήνη), θα είναι το πιο ισχυρό των τελευταίων ετών. Το μέγεθος της Σελήνης θα είναι 14% μεγαλύτερο, ενώ η λάμψη του, θα είναι 30% πιο έντονη.
Η «ιστορία» του φαινομένου SuperMoon (Σούπερ Σελήνη).

Η πρώτη καταγραφή του φαινομένου έγινε τον 2ο αιώνα π.Χ από τον αρχαίο Έλληνα Αστρονόμο, τον Ίππαρχο, ο οποίος ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι το φεγγάρι ήταν πιο κοντά στη Γη αλλά και πιο λαμπερό. Αργότερα η θεωρία του Ίππαρχου, αναπτύχθηκε και τεκμηριώθηκε από τον Πτολεμαίο. Ο όρος Super Moon (Σούπερ Σελήνη), δόθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόουλι, που έπειτα από πολυετής μελέτες, υποστήριξε ότι το φαινόμενο αυτό ευθύνεται για αρκετές μεγάλες φυσικές καταστροφές που έχουν γίνει στον πλανήτη μας.

Στην πορεία των ετών, σε περιόδους που πραγματοποιείται το φαινόμενο, έχουν παρατηρηθεί αρκετά δυσάρεστα και ανατρεπτικά συμβάντα αλλά και φυσικές καταστροφές. Παρόλο που δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, σίγουρα όλους μας, μας βάζει σε σκέψεις το γεγονός ότι όταν είχαμε Super Moon (Σούπερ Σελήνη), προέκυψαν τα ακόλουθα γεγονότα:
    Βύθιση Τιτανικού: Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση των Αστρονόμων του Τέξας, οφειλόταν στην ενίσχυση της παλίρροιας, η οποία προκύπτει από το φεγγάρι.
    Οι δύο πιο ισχυροί σεισμοί στην Ν. Ζηλανδία, το 1931 και το 2011
    Πλημμύρες στην Αυστραλία (1954)
    Ο σεισμός στην Ινδονησία (2005)
    Ο Σεισμός / τσουνάμι στην Ιαπωνία (2011)
    Τυφώνες στις ΗΠΑ
    Έκρηξη υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων στον κόλπο του Μεξικού, που προκάλεσε μεγάλη οικολογική καταστροφή.
Με ποιον τρόπο μας επηρεάζει

Όταν η Σελήνη πραγματοποιεί μία τόσο στενή προσέγγιση στη Γη και συμβαίνει το φαινόμενο Super Moon (Σούπερ Σελήνη), η βαρυτική έλξη επηρεάζει τον φλοιό της Γης και κατά επέκταση την φύση. Έτσι λοιπόν μπορεί να παρατηρηθούν στην φύση:
    Ακραία καιρικά φαινόμενα (παλίρροια, ισχυρό χαλάζι, ανεμοτρόβιλος κτλ)
    Σεισμικές δονήσεις
    Ηφαιστειογενής Εκρήξεις
Εκτός από τα φυσικά φαινόμενα, έχει παρατηρηθεί ότι της περιόδους που λαμβάνει χώρα το φαινόμενο, επηρεάζεται έντονα και η ανθρώπινη συμπεριφορά. Έτσι λοιπόν με το φαινόμενο Super Moon (Σούπερ Σελήνη), παρατηρούμε:
    Αύξηση βίας / εγκληματικότητας
    Ένταση / παραφροσύνη
    Έντονες ψυχολογικές διακυμάνσεις
    Ισχυρούς καβγάδες / χωρισμούς
    Ατυχήματα
    Έλλειψη Διαύγειας

















Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013