Μεταλλαγμένοι ελέφαντες

η φύση αντιδρά ενάντια στους λαθροκυνηγούς της ουγκάντα με τη δραματική αύξηση του αριθμού των ελεφάντων, που γεννιούνται χωρίς χαυλιόδοντες.



Ο δρ. eve abe, ειδικός στους ελέφαντες που εργάζεται στον οργανισμό για την προστασία της άγριας ζωής της ουγκάντα, έπειτα από λεπτομερή καταγραφή των ελεφάντων, που βρίσκονται στο εθνικό πάρκο βασίλισσα ελισάβετ, βρήκε ότι πάνω από το 30% των ενήλικων ζώων δεν έχουν χαυλιόδοντες. Η τελευταία του αναφορά βρήκε το 15,5% ολόκληρου του θηλυκού πληθυσμού χωρίς ελεφαντόδοντες. Μεταξύ των αρσενικών το αντίστοιχο ποσοστό είναι 9,5%. Μια μελέτη, που έγινε στην ίδια περιοχή το 1930, είχε βρει ότι μόνο το 1% των ελεφάντων δεν είχε χαυλιόδοντες, γεγονός που θεωρήθηκε σπάνια μετάλλαξη.

Οι λαθροκυνηγοί ως γνωστόν στόχευαν τους ελέφαντες με χαυλιόδοντες, ενώ αγνοούσαν τους υπόλοιπους. Έτσι, όσοι δε διέθεταν χαυλιόδοντες επιβίωσαν σε ασυνήθιστα μεγάλους αριθμούς και μέσω της αναπαραγωγής μεταβίβασαν τα ελαττωματικά γονίδια τους στις επόμενες γενιές. Το 1963 υπήρχαν 3.500 ελέφαντες στο πάρκο, αλλά το 1992 ο αριθμός τους είχε περιοριστεί σε περίπου 200. σήμερα ο πληθυσμός τους είναι 1,200 και αυξάνεται ταχύτατα. Η εμπορική λαθροθηρία είναι πλέον στο χαμηλότερο επίπεδό της. Το μοναδικό πρόβλημα που έχουμε είναι η λαθροθηρία από τους ντόπιους, κυρίως για τροφή, λέει ο anooti latif, φύλακας του πάρκου. Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν στην αφρική περίπου 600.000 ελέφαντες, αρκετά μεγάλος αριθμός αν σκεφτεί κανείς ότι το 1989 υπήρχαν μόνο 100.000

Φυσικά, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ελέφαντες χωρίς χαυλιόδοντες δεν είναι και κατάλληλα εξοπλισμένοι για να επιβιώσουν σεις συνθήκες τις σαβάνας. Οι χαυλιόδοντες εξυπηρετούν πολύ τα ζώα, εφόσον χρησιμοποιούνται για το τρίξιμο των δένδρων, το ξεφλούδισμα των φλοιών για τροφή, το σκάψιμο για νερό, την άμυνα απέναντι στους κυνηγούς και τις συγκρούσεις μεταξύ των αρσενικών. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτή η μετάλλαξη είναι προς όφελος των ελεφάντων ή όχι.


alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013