Κάντι Τζόουνς ~ Το τηλεκατευθυνόμενο φωτομοντέλο

Ενα φημισμένο φωτομοντέλο της δεκαετίας του 1940 υποβλήθηκε σε πλύση εγκεφάλου από τη CIA και χρησιμοποιήθηκε ως μυστικός πράκτορας. οι λεπτομέρειες της τρομακτικής αυτής ιστορίας -η οποία αποτελεί μάλλον την κορυφή του παγόβουνου- έρχονται σήμερα στο φως.

Στις 31 Δεκεμβρίου 1972, στο πολυτελές διαμέρισμα ενός φίλου του στη Νέα Υόρκη, ο 61χρονος ραδιοφωνικός παρουσιαστής Τζον Νέμπελ, παντρεύτηκε την 47χρονη Κάντι Τζόουνς, πρώην διάσημο φωτομοντέλο. Ο Νέμπελ ήταν ραδιοφωνικός σταρ πασίγνωστος στην Αμερική, με κοινό εκατομμυρίων ακροατών. Το λαμπερό πρόσωπο της Κάντι Τζόουνς είχε στολίσει τα εξώφυλλα 11 μεγάλων περιοδικών μέσα σε ένα μόνο μήνα το 1943. Στη διάρκεια της Μάχης του Ειρηνικού, η Κάντι ήταν το απόλυτο pin-up girl και οι φωτογραφίες της με μαγιό βρίσκονταν καρφιτσωμένες παντού, όπου υπήρχαν αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Όταν παντρεύτηκαν, ο Νέμπελ δεν ήξερε την Κάντι παρά μόνο 28 μέρες. Έτσι, σύντομα παρατήρησε περίεργες αλλαγές πάνω της. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Κάντι έχασε τη λάμψη και τον ενθουσιασμό της. Ακόμα και η φωνή και η στάση της άλλαξαν δραματικά. Στο γεύμα που ακολούθησε σε ένα κινεζικό εστιατόριο, η Κάντι έμοιαζε να νιώθει εξαιρετικά άβολα με το ανατολίτικο περιβάλλον και τους μεγάλους καθρέφτες που υπήρχαν στους τοίχους.

Το ίδιο βράδυ, η Κάντι άρχισε να μιλά στον Νέμπελ με διαφορετική φωνή και να συμπεριφέρεται σαν ένα άλλο άτομο. Όταν ο Νέμπελ τη ρώτησε σχετικά, η Κάντι εξεπλάγη. Δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι υιοθετούσε τον τρόπο συμπεριφοράς και την φωνή μιας φαινομενικά διαφορετικής προσωπικότητας.

Για να μπερδευτούν περισσότερο τα πράγματα, λίγες βδομάδες αργότερα η Κάντι πληροφόρησε τον Νέμπελ ότι είχε εργαστεί για λογαριασμό του FBI για ένα χρονικό διάστημα και ότι ίσως χρειαζόταν να φύγει από την πόλη περιστασιακά χωρίς να του δώσει λόγο. Ο Νέμπελ άρχισε να αναρωτιέται μήπως υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ αυτής της «άλλης» προσωπικότητας και των παράξενων ταξιδιών που έλεγε η Κάντι ότι έκανε για το FBI.

Η Κάντι Τζόουνς είχε γεννηθεί ως Τζέσικα Ουίλκοξ στο Ατλάντικ Σίτι του Νιού Τζέρσεϋ, το 1925. Μεγαλώνοντας, μεταμορφώθηκε σε μια εντυπωσιακή πανύψηλη (1, 93 μ) ξανθιά. Όμως πίσω από την εντυπωσιακή εμφάνιση της κρύβονταν βαθιά ψυχολογικά τραύματα. Όταν ήταν μικρή, έπρεπε να αντιμετωπίσει τον καταπιεστικό πατέρα και την μανιοκαταθλιπτική μητέρα της, οι οποίοι την έδερναν αλύπητα, την κλείδωναν σε σκοτεινά δωμάτια και πιθανόν την κακοποιούσαν σεξουαλικά.

Τα ψυχολογικά τραύματα έκαναν την Κάντι να δημιουργήσει αυτό που στην ψυχολογία ονομάζεται «φανταστικοί σύντροφοι». Μία από αυτούς ήταν η «Αρλίν», την οποία η Κάντι φανταζόταν πως έβλεπε μέσα σε έναν μεγάλο καθρέφτη. Σε αντίθεση με τους άλλους φανταστικούς συντρόφους, η Αρλίν δεν εξαφανίστηκε με την ενηλικίωση της Κάντι. Η Αρλίν ενσωματώθηκε στην Κάντι ως δεύτερη προσωπικότητα, κατοπτρικά αντίθετη με εκείνη της Κάντι: ήταν σκληρή, ανελέητη και σαρκαστική και μιλούσε με βαριά φωνή εντελώς διαφορετική από τη φωνή της Κάντι.

Ήταν η προσωπικότητα που είχε εκδηλωθεί λίγο μετά το γάμο της. Όταν η Κάντι ήταν οι εαυτός της, ήταν αξιαγάπητη, κοινωνική και γοητευτική. Όταν γινόταν Αρλίν, μετατρεπόταν σε επικίνδυνο άτομο. Κάποια νύχτα μάλιστα αποπειράθηκε να στραγγαλίσει ;με άψογο επαγγελματικό τρόπο- τον Νέμπελ. Ο τελευταίος άρχισε να υποψιάζεται ότι κάποιος είχε «παίξει» με την ψυχοσύνθεση της γυναίκας του. Η Κάντι έμοιαζε να φοβάται κάθε τι κινέζικο. Επιπλέον εκδήλωνε παθολογική φοβία για τους γιατρούς, τους ψυχιάτρους και τους οδοντιάτρους ;και ιδιαίτερα τα φάρμακα. Όταν αναφερόταν ακόμα και η λέξη «φάρμακο», η προσωπικότητα της Αρλίν έβγαινε αμέσως στην επιφάνεια.

Ο Νέμπελ ανακάλυψε πως η ιστορία της Κάντι είχε βαθιές ρίζες και τα ίχνη οδηγούσαν σε έναν απίστευτο προορισμό: στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, την πασίγνωστη CIA. Ο Νέμπελ ήταν ερασιτέχνης υπνωτιστής. Έτσι υπέβαλλε σε ύπνωση την Κάντι και της έκανε διάφορες ερωτήσεις ;για να πάρει τις πιο εκπληκτικές απαντήσεις. Έτσι άρχισε μία από τις πιο περίεργες και καταπληκτικές ιστορίες στα χρονικά των μυστικών υπηρεσιών.

Η Κάντι αναδεικνύεται νικήτρια σε διαγωνισμούς ομορφιάς ήδη από την εφηβική της ηλικία. Το 1941 ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη όπου γνωρίζει τον άντρα φωτομοντέλο Χάρρυ Κόνοβερ και υπογράφει συμβόλαιο με το πρακτορείο του. Μόλις δυο χρόνια μετά έχει αναδειχθεί σε μοντέλο της χρονιάς κερδίζοντας το υψηλότατο για την εποχή ποσό των 35 δολαρίων την ώρα. Μέσα σε μια νύχτα η Κάντι έχει μεταμορφωθεί σε διασημότητα.

Στη διάρκεια περιοδείας της σε αμερικανικές βάσεις του Ειρηνικού, το 1945, η Κάντι αρρωσταίνει σοβαρά στις Φιλιππίνες και νοσηλεύεται. Εκεί συναντά κάποιον δρα Γκίλμπερτ Τζένσεν, ένα νεαρό αξιωματικό, ο οποίος της σώζει τη ζωή με ενέσεις βιταμινών. Ο Τζένσεν της αφήνει την κάρτα του και λέει ότι ελπίζει να την ξαναδεί κάποια στιγμή.

Τον επόμενο χρόνο, η Κάντι παντρεύεται τον Χάρρυ Κόνοβερ και το 1947 στήνουν μαζί ένα πρακτορείο μόδας. Το πρακτορείο θα εξελιχθεί αργότερα σε σπουδαία σχολή η οποία επί είκοσι χρόνια θα δίνει οδηγίες και συμβουλές ομορφιάς και μόδας. Ο γάμος όμως δεν φαίνεται να πετυχαίνει ιδιαίτερα. Το 1958 ο Κόνοβερ το σκάει με τα χρήματά τους όταν αποκαλύπτεται ότι είναι ομοφυλόφιλος. Τελικά καταλήγει στη φυλακή για απάτη και το διαζύγιο είναι αναπόφευκτο. Η Κάντι, που στο μεταξύ είχε αποκτήσει τρεις γιους, αναλαμβάνει τη διεύθυνση της επιχείρησης του Κόνοβερ στη Νέα Υόρκη.

Κάποια στιγμή, το 1960, ένας παλιός της γνώριμος, πρώην στρατηγός, περνά από το γραφείο για να τη δει. Στην κουβέντα που ακολουθεί, τη ρωτά εάν το FBI θα μπορούσε να χρησιμοποιεί το γραφείο της ως σημείο παράδοσης επιστολών. Η Κάντι δέχεται, και μάλιστα συμφωνεί να μεταφέρει ταχυδρομείο για λογαριασμό του FBI όταν ταξίδευε για δουλειές. Εκείνη την εποχή, η Κάντι πίστευε ότι εκτελούσε ένα απλό πατριωτικό καθήκον. Όμως η αλήθεια θα ήταν πολύ διαφορετική.

Μία από τις πρώτες αποστολές της αφορά την παράδοση μιας επιστολής στο Σαν Φρανσίσκο σε ένα άτομο που αποδεικνύεται ότι είναι ο Γκίλμπερτ Τζένσεν. Οι δυο τους δειπνούν μαζί στις 16 Νοεμβρίου 1960 και ο Τζένσεν της αποκαλύπτει ότι εργάζεται για λογαριασμό της CIA και ότι αν αυτή θέλει, μπορεί να συνεργαστεί ;με το αζημίωτο φυσικά. Έχοντας να σπουδάσει τους τρεις γιους της, η Κάντι δέχεται την πρόταση.

Ο Τζένσεν υπνωτίζει την Κάντι και ανακαλύπτει την προσωπικότητα της Αρλίν. Με ειδική αγωγή και λήψη φαρμάκων, η Αρλίν μεταβάλλεται σε κυρίαρχη προσωπικότητα. Ο Τζένσεν έχει δημιουργήσει την τέλεια πράκτορα. Στέλνει την Κάντι (ως Αρλίν) σε διάφορες δοκιμαστικές αποστολές στην Αμερική και στο εξωτερικό. Η Κάντι αλλάζει την εμφάνισή της φορώντας περούκα και διαφορετικό μακιγιάζ. Ο Τζένσεν φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν «τέλειο αγγελιαφόρο» που δεν θα αποκάλυπτε ποτέ τίποτα ;ούτε με βασανιστήρια.

Η επιχείρηση είναι καλά οργανωμένη. Η Κάντι-Αρλίν μελετάται εξονυχιστικά και εκπαιδεύεται στη χρήση όπλων, εκρηκτικών, στην μάχη σώμα με σώμα, σε τεχνικές απόκρυψης, μεταμφίεσης και επικοινωνιών. Μαθαίνει να σκοτώνει με γυμνά χέρια, να αντέχει στον πόνο και να αντιστέκεται στην ανάκριση. Ο Τζένσεν την «επιδεικνύει» σε διάφορες περιπτώσεις ως το «τέλειο όπλο». Σε ένα περιστατικό, μπροστά σε ένα κοινό 24 γιατρών στο αρχηγείο της CIA στη Βιρτζίνια, ο Τζένσεν χώνει ένα αναμμένο κερί στο αιδοίο της Κάντι για να δείξει ότι η κοπέλα δεν νιώθει πόνο ή φόβο.

Η Κάντι, ως Αρλίν, στέλνεται στην Ταϊβάν τουλάχιστον δυο φορές, στα πλαίσια δοκιμαστικών αποστολών. Εκεί βασανίζεται με ηλεκτροσόκ για να ελεγχθεί εάν θα «έσπαζε». Στα πλαίσια των τεστ, την γδύνουν, την δένουν σε ένα κρεβάτι, τη ναρκώνουν και την βασανίζουν ή την υποβάλλουν σε εξουθενωτικές ανακρίσεις.

Ο Τζένσεν είναι περήφανος για το δημιούργημα του, αλλά έχει πάρει τρομερό ρίσκο. Δεν μπορεί να είναι σίγουρος εάν η Αρλίν δεν θα εκδηλωνόταν απρόσμενα στην καθημερινή «κανονική» ζωή της Κάντι. Βεβαίως τελικά αυτό θα συμβεί, διαφορετικά η ιστορία της Κάντι Τζόουνς θα παρέμενε ακόμα άγνωστη. Η Κάντι δεν έχει ιδέα για τη μυστική της ζωή, πέρα από το ότι επισκέπτεται τον Τζένσεν παραδίδοντας επιστολές. Τα υπόλοιπα είναι ένα κενό μνήμης. Όταν τα τεστ τελειώνουν, ο Τζένσεν την μετατρέπει πάλι σε Κάντι, και η Κάντι συνεχίζει την κανονική της ζωή.

Όλα αυτά έγιναν γνωστά από τις μαγνητοταινίες στις οποίες μιλά η Κάντι Τζόουνς ενώ βρίσκεται υπό ύπνωση, περιγράφοντας τις τρομερές εμπειρίες της. Από κάμποσες τέτοιες ταινίες, ο συγγραφέας Ντόναλντ Μπέιν καταφέρνει να σκιαγραφήσει την όλη ιστορία και να την περιγράψει σε βιβλίο με τίτλο The Control of Candy Jones, που κυκλοφορεί το 1976. Ο Νέμπελ, έξαλλος, έχει αποφασίσει να σκοτώσει τον Τζένσεν ;που ήταν υπαρκτό πρόσωπο- αλλά ο Μπέιν τον μεταπείθει. Τ

ο πιο δύσκολο πρόβλημα στην αποκάλυψη της όλης ιστορίας ήταν τα «ψυχολογικά λουκέτα» που είχε επιδέξια τοποθετήσει ο Τζένσεν στο νου της Κάντι. Ο Νέμπελ προσπαθούσε να υποδυθεί τον Τζένσεν ενώ υπέβαλε ερωτήσεις στην υπνωτισμένη Κάντι. Όμως η «Αρλίν» αντιλαμβανόταν αυτή την τεχνική και έλεγε στον Νέμπελ ότι ήξερε πως προσπαθούσε να την ξεγελάσει. Η «Αρλίν», σε αντίθεση με την Κάντι, συμπαθούσε τον Τζένσεν. Ο Νέμπελ είχε καλύτερα αποτελέσματα όταν υποδυόταν την «Αρλίν». Τότε η Κάντι μιλούσε πιο άνετα.

Ο Ντόναλντ Μπέιν υποψιάζεται ότι η Κάντι έχει πραγματοποιήσει πολύ περισσότερες αποστολές για λογαριασμό του Τζένσεν απΆ όσες ανακαλύφθηκαν τελικά. Όντως, επί μία δεκαετία, η Κάντι έλειπε συχνά από το γραφείο της με πρόσχημα δουλειές, σε ταξίδια τα οποία προφανώς μόνο επαγγελματικά δεν ήταν. Οι περιπέτειες της Κάντι εκτυλίχθηκαν μεταξύ 1960 και 1971, αλλά ο Νέμπελ και ο Μπέιν δεν ήταν καθόλου σίγουροι εάν οι μυστικές επαφές με τη CIA είχαν συνεχιστεί και αργότερα, στο διάστημα της γ**** ζωής της. Ο Νέμπελ θα πεθάνει από καρκίνο το 1978, χωρίς να καταφέρει να βρει όλες τις απαντήσεις σχετικά με την μυστική ζωή της γυναίκας του.

Ο Γκίλμπερτ Τζένσεν ;το πιθανότερο είναι να πρόκειται για ψευδώνυμο- είναι μια εξαιρετικά αινιγματική προσωπικότητα. Πιθανόν να επρόκειτο για έναν από τους πρωτεργάτες των μυστικών πειραμάτων για τον έλεγχο του νου που πραγματοποιούνταν στην Αμερική στις δεκαετίες του 1950 και 1960 με την ονομασία-ομπρέλα Σχέδιο MK-Ultra. Η ύπαρξη του Mk-Ultra ήρθε στο φως στη δεκαετία του 1970 και μαζί του και πολλές συγκλονιστικές λεπτομέρειες για πειράματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πάνω στην κατασκευή άβουλων εκτελεστικών οργάνων και τον έλεγχο της σκέψης και ψυχισμού γενικότερα.

Όμως η τραγική ιστορία της Κάντι Τζόουνς μπορεί να προχωρά ακόμα πιο πέρα. Κάποιοι παραλλήλισαν τη ζωή της Κάντι με εκείνη της γνωστότερης Μαίρυλιν Μονρόε: ίσως και οι δυο τους να ήταν πειραματόζωα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης αυτών που αποκαλούνται «μη-θανατηφόρα όπλα». Η Μαίρυλιν Μονρόε αυτοκτόνησε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και οι σχέσεις της με τον Τζον Κέννεντυ και άλλα σημαίνοντα άτομα ήταν πασίγνωστες. Η Κάντι Τζόουνς θα επιβίωνε από μια έκρηξη υγραερίου στην πολυκατοικία της τον Ιούλιο του 1980. Θα πέθαινε τελικά στις 18 Ιανουαρίου 1990, από καρκίνο, σε ηλικία 64 ετών σε ένα νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

Αλήθεια, πόσο «μοναδική» ήταν η Κάντι Τζόουνς; Πόσοι άλλοι Τζένσεν δραστηριοποιήθηκαν πλάθοντας μυστικούς πράκτορες-ζόμπι με πρώτη ύλη προβληματικές και τραυματισμένες προσωπικότητες; Ο πασίγνωστος στο χώρο του ψυχολόγος δρ Τζωρτζ Εσταμπρουκς, ήδη από το 1943 είχε διακηρύξει ότι οι ιδανικοί πράκτορες και αγγελιαφόροι μπορούν να δημιουργηθούν μόνο με τη μέθοδο της ύπνωσης. Το 1971 παραδέχτηκε ότι είχε «κατασκευάσει» τέτοιους πράκτορες με απόλυτη επιτυχία.

Πόσο «μοναχικοί δράστες» ήταν κάποια άτομα που άλλαξαν, ή κόντεψαν να αλλάξουν, την ιστορία; Πόσο «μοναχικά» έδρασε ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ όταν δολοφόνησε τον Τζων Κέννεντυ το 1963 και πόσο «μοναχικός εκδικητής» ήταν ο Τζακ Ρούμπι που δολοφόνησε τον Όσβαλντ προτού αυτός δικαστεί (αργότερα ο Ρούμπι θα πέθαινε κι αυτός στη φυλακή). Πόσο «ανεξάρτητα» και «μοναχικά» έδρασαν ο Σιρχάν-Σιρχάν που δολοφόνησε τον Μπομπ Κέννεντυ, ο Μαρκ Τσάπμαν που εκτέλεσε τον Τζων Λέννον, ο Τζέημς Ερλ Ρέι που εξόντωσε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Τζων Χίνκλεϋ που αποπειράθηκε να σκοτώσει το Ρόναλντ Ρέιγκαν;

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013