Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Μπερκενς Τιντεντε, ο καθηγητής Χενρικ φον Ατσεν αποφεύγει να εργάζεται στο μουσείο τα βράδυα, εωώ υπάρχουν φήμες ότι τα σαμπτι κινούνται μέσα στις γυάλινες προθήκες στις οποίες φυλάσσονται.
Ο Ριτσαρντ Σαουρ, φύλακας του μουσείου, ήταν ο πρώτος που παρατήρησε την ασυνήθιστη συμπεριφορά των αγαλματιδίων. Αρχικά, όπως αναφέρει, τα αγαλματίδια ήταν συσκευασμένα και βρίσκονταν στην αποθήκη του μουσείου. Το 2001, όμως, τα μετέφεραν στις κύριες αίθουσες του μουσείου για να εκτεθούν και τότε άρχισαν να παρουσιάζονται τα.. προβλήματα. Την επόμενη ημέρα της μεταφοράς τους, τα αγαλματίδια είχαν σκορπιστεί σε διάφορα σημεία του μουσείου, εκτός από δύο, τα οποία ήταν αντίγραφα. Ακόμη όμως και όταν τοποθετήθηκαν στις προθήκες τους, δεν σταμάτησαν να κινούνται. Παρότι την ημέρα δείχνουν ως συνηθισμένα, ακίνητα εκθέματα, τη νύχτα αρχίζουν τη δράση τους.Αν και οι γυάλινες προθήκες, στις οποίες φυλάσσονται, είναι σφραγισμένες και κλειδωμένες, το πρωί οι εργαζόμενοι τα βρίσκουν να έχουν περιστραφεί από την αρχική τους θέση, σε ορισμένες περιπτώσεις έως 90 μοίρες!!
Η επίσημη ερμηνεία για την κίνηση των σαμπτι είναι ότι αφείλεται σε δονήσεις του πατώματος. Ομως, οι εργαζόμενοι του μουσείου την αμφισβητούν εφόσον κανένα άλλο από τα εκθέματα, συμπεριλαμβανομένων και των δύο "αντιγράφων - σαμπτι", δεν παρουσιάζει ανάλογη συμπεριφορά.
Από τη μεριά του ο καθηγητής Ατσεν δεν έχει να πει κάτι που να φωτίζει το μυστήριο. "Κάποιος τα κατασκεύασε και τα τοποθέτησε σε έναν τάφο", λέει ο καθηγητής. "Τώρα βρίσκονται έξω από το σκοτάδι του τάφου. Τί κάνουν; Αν τα ρωτήσουμε, ίσως απαντήσουν. Αυτή είναι η μαγεία του μουσείου".
alito team