Μυστήριο στο εξώτερο διάστημα

Άγνωστες δυνάμεις έξω από το Ηλιακό Σύστημα επιβραδύνουν τα Pioneer
πασαντίνα: Τα διαστημικά σκάφη Pioneer 1 και 2, που εκτοξεύτηκαν το 1972, άρχισαν μυστηριωδώς να επιβραδύνονται καθώς κινούνται έξω από το Ηλιακό Σύστημα.
επιστήμονες της NASA προτείνουν τώρα μια νέα αποστολή που θα διερευνήσει το ανεξήγητο φαινόμενο. . Τα Pioneer μελέτησαν τη δεκαετία του 1970 τα συστήματα του Δία και του Κρόνου και έπειτα συνέχισαν να κινούνται προς τα όρια του Ηλιακού Συστήματος.

''Oμως το 1980, όταν τα σκάφη πέρασαν την τροχιά του Ουρανού, τα ραδιοσήματα που μεταδίδουν παρουσίασαν μια μετατόπιση προς μικρότερα μήκη κύματος.

Η μετατόπιση προκαλείται από το «φαινόμενο Ντόπλερ» και υποδεικνύει ότι η ταχύτητα των διαστημικών σκαφών μειώνεται.

Η επιβράδυνση θα μπορούσε να οφείλεται στα ίδια τα σκάφη, αν για παράδειγμα υπάρχει διαροή προωθητικού αερίου.

Αν όμως δεν πρόκειται για μηχανολογικό πρόβλημα, πρόκειται προφανώς για κάποιο άγνωστο φυσικό φαινόμενο.

Η διερεύνηση του φαινομένου, σχολιάζει το Nature.com, ίσως αποκαλύψει μια άγνωστη ως σήμερα δύναμη ή νέες μορφές της ύλης.

Τώρα, ο Σλάβα Τούρισεβ του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JLP) της NASA στην Καλιφόρνια δημοσιεύει στο διαδικτυακό αρχείο Arxiv το σχέδιό του για ένα πολύ γρήγορο σκάφος που θα ακολουθήσει τα Pioneer για να ρίξει φως στο φαινόμενο.

Προκειμένου να προσφέρει οριστικές απαντήσεις τις επόμενες δύο με τρεις δεκαετίες, το σκάφος θα έπρεπε να κινείται ταχύτατα, κάτι που θα γινόταν εφικτό μόνο με τη χρήση πυρηνικού κινητήρα, όπως ο κινητήρας που θα χρησιμοποιηθεί το 2015 στο σκάφος JIMO της NASA το οποίο θα μελετήσει τα παγωμένα φεγγάρια του Δία.

Μια άλλη λύση θα ήταν να τροποποιηθεί κατάλληλα μια ήδη σχεδιασμένη αποστολή ώστε να μελετήσει την επιβράδυνση.

Το σκάφος θα έπρεπε να εξοπλιστεί με εξαιρετικά ακριβή συστήματα πλοήγησης ώστε να καταγράφει και την παραμικρή μεταβολή της ταχύτητας.

Και τα δύο Pioneer βρίσκονται πλέον υπερβολικά μακριά για να μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γη.

To Pioneer 10, με το οποίο υπήρξε επαφή για τελευταία φορά το 2003, βρίκεται τώρα 12 δισ. χιλιόμετρα μακριά και κατευθύνεται προς το άστρο Αλντεμπάραν στον αστερισμό του Σκορπιού, όπου θα φτάσει σε δύο εκατ. χρόνια.
alito team

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013