Τα πάντα για το Stonehenge

Βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του Λονδίνου και 12,8 χιλιόμετρα βόρεια του Σώλσμπερυ. Είναι το πιο διάσημο μεγαλιθικό μνημείο της Αγγλίας, καθώς και η μεγαλύτερη προϊστορική κατασκευή της Ευρώπης. Ωστόσο να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για ένα μεγαλιθικό μνημείο που θα κατέτασσε κανείς στην ίδια κατηγορία με τα ντόλμεν, τις δυο αλάξευτες δηλαδή όρθιες πέτρες που με μια τρίτη που τοποθετείται πάνω τους σχηματίζουν Π.

Οι πέτρες που το σχηματίζουν βρίσκονται στη φυσική τους κατάσταση, αλλά έχουν τοποθετηθεί με μεγάλη τέχνη και άριστη λεπτότητα καθώς και με τεχνική αρχιτεκτονική ακρίβεια στο σχέδιό τους, στην κατασκευή και στον προσανατολισμό τους. Υπάρχουν αρκετά ακόμη μεγαλιθικά μνημεία παρόμοιας τεχνικής ανωτερότητας, όμως όπως φαίνεται το Στόουνχεντζ δεν είναι ένα απλό μεγαλιθικό μνημείο. Παρά του ότι ο ακριβής σκοπός του παραμένει άγνωστος, οι μελετητές συμφωνούν στο ότι επρόκειτο για έναν τόπο όπου πραγματοποιούνταν συναθροίσεις φυλών ή για ένα θρησκευτικό κέντρο αφιερωμένο σε αστρονομικές παρατηρήσεις.

Κτίστηκε σε διαφορετικές φάσεις, ξεκινώντας αναμφίβολα ως περίφραγμα με τάφρο και ανάχωμα για χώρο όπου πραγματοποιούνταν τελετουργίες, όπως βρίσκει κανείς πάρα πολλούς στην Αγγλία.
Θα πάρει τη χαρακτηριστική του μορφή γύρω στα 2200 π.Χ., όταν 32 ογκώδης πέτρες από μπλε ψαμμόλιθο (γαλαζόπετρες) θα μεταφερθούν στο σημείο αυτό από τα Όρη Prescelly, στα νοτιοδυτικά της Ουαλίας.

Το μνημείο που βλέπουμε σήμερα έχει κτιστεί πάνω σε προηγούμενα ιερά κτίσματα. Αυτά είναι τώρα σκεπασμένα με χώμα, έχουν μελετηθεί από αρχαιολόγους, αλλά οι περισσότεροι από τους σημερινούς επισκέπτες αγνοούν την ύπαρξή τους. Άλλωστε και το ίδιο το μνημείο έχει μερικά καταστραφεί, αφού περισσότερες από τις μισές πέτρες που το αποτελούσαν έχουν εξαφανιστεί.

Το πιο πιθανό είναι ότι επρόκειτο για έναν ηλιακό ναό, ένα είδος ιερού ασύλου. Έχει δύο κύρια χαρακτηριστικά: το πρώτο, στο οριζόντιο πεδίο, είναι το κυκλικό του σχήμα, ενώ το δεύτερο, στο κάθετο πεδίο, το σχήμα των τρίλιθων, που συνδέονται από δυο όρθιους λίθους, ενωμένους στην κορυφή με ένα επιστύλιο. Εκείνο που κάνει τη διαφορά από τους άλλους μεγαλιθικούς ναούς είναι η πολυπλοκότητά του και η σημασία που έχει δοθεί στη λεπτομέρεια.

Πότε κατασκευάστηκε;
Δεν είναι και τόσο ακριβές αλλά χρονολογείται στον 14ο ή στον 15ο αιώνα π.Χ. Χτίστηκε λοιπόν πριν από τους Κέλτες και μετά από τους Νεολιθικούς πληθυσμούς, δηλαδή την εποχή που ο σίδηρος ήταν ακόμη άγνωστος, όχι όμως και ο χαλκός και ο μπρούτζος.

Πώς κατασκευάστηκε; 
Δυο είναι τα θέματα που απασχόλησαν τους αρχαιολόγους μελετητές του . Πρώτα η αρχιτεκτονική του, δεύτερον η προέλευση των λίθων.

Πιστεύεται ότι το μνημείο κτίστηκε σε τρεις φάσεις, όπου, ξεκινώντας από ένα κυκλικό κομμάτι γης με κάποιους λάκκους σκαμμένους ολόγυρα, εξελίχθηκε σε μια πλήρως συγκροτημένη διάταξη λίθων, αποτελώντας το μνημείο που ακόμα και σήμερα παραμένει αίνιγμα υπό διερεύνηση.

Η πρώτη φάση πιστεύεται ότι ξεκίνησε γύρω στα 3000 π.Χ. Περιελάμβανε την κατασκευή 56 λάκκων οι οποίοι πιθανότατα χρησίμευσαν στο να συγκρατούν ξύλινους πασσάλους, ή όπως είπαν επίσης κάποιοι, ίσως οι άνθρωποι της εποχής να τοποθετούσαν μέσα τους τα αποτεφρωμένα λείψανα των ανθρώπων τους.

Η δεύτερη φάση φαίνεται να ξεκίνησε γύρω στα 2800 π.Χ. Περιλαμβάνει την ανόρθωση ενός διπλού πετάλου από γαλαζόλιθους, τους πιο μικρούς από τους λίθους του μνημείου.

Η τρίτη φάση ξεκίνησε γύρω στα 2200 π.Χ. Κατά τη διάρκειά της εισήχθη ο μεγαλύτερος αριθμός των λίθων που αποτέλεσαν το μνημείο. Ένα σετ από πέντε τρίλιθους ( δυο οριζόντιες κολόνες και ένα επιστύλιο στην κορυφή τους) ανορθώθηκαν σε σχήμα πετάλου. Τριάντα άλλοι λίθοι τοποθετήθηκαν κυκλικά γύρω από το πέταλο. Συνδέονταν μεταξύ τους με επιστύλια (πρέκια) και περιέκλυαν το πέταλο με ένα τέλειο κύκλο. Στον τελικό στάδιο της τρίτης φάσης της κατασκευής του μνημείου, ανάμεσα στα 2000 και 1500 π.Χ., ένα νέο πέταλο από γαλαζόλιθους προστέθηκε στο εσωτερικό του υπάρχοντος πετάλου. Άλλοι 60 γαλαζόλιθοι τοποθετήθηκαν ανάμεσα στον μεγάλο κύκλο και το πέταλο. Γύρω στα 1550 και 1100 π.Χ. έγινε και η τελευταία προσθήκη στο μνημείο, οι λάκκοι "Υ" και "Ζ" που βρέθηκαν σε δυο ομόκεντρους κύκλους γύρω από το εξωτερικό του πλατύτερου κύκλου λίθων, και οι οποίοι μάλλον φτιάχτηκαν για να υποδεχτούν επιπλέον γαλαζόλιθους, παρέμειναν όμως άδειοι.






Τώρα όσον αφορά στη μεταφορά των λίθων στη συγκεκριμένη περιοχή όπου ορθώνεται το μνημείο, πάλι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Οι λίθοι που χρησιμοποιήθηκαν για τη κατασκευή των κύκλων (όχι οι γαλαζόλιθοι) ζύγιζαν περίπου 45 τόνους έκαστος, το βάρος δηλαδή έξι περίπου ελεφάντων. Η μεταφορά τους από την περιοχή του Malborough Downs, 30 χιλιόμετρα νοτίως του Στόουνχεντζ θα ήταν σίγουρα κάτι παραπάνω από ηρωική.

Αντίθετα, οι γαλαζόλιθοι ήταν πολύ ελαφρύτεροι, περίπου τέσσερις τόνους έκαστος, μεταφέρθηκαν όμως από πολύ μακρύτερα, από τα Όρη Prescelli, 385 χιλιόμετρα μακριά, στα νοτιοδυτικά της Ουαλίας. Για τον τρόπο μεταφοράς τους πολλά έχουν ειπωθεί. Φαίνεται πως με κάποιον τρόπο οι λίθοι κυλίσθησαν ή σπρώχτηκαν στις ακτές του Welsh, στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με σχεδίες κατά μήκος του ποταμού Avon, έπειτα συνέχισαν το δρόμο τους μέσα σε μικρούς παραπόταμους του, για να καταλήξουν και πάλι σε στεριά όπου συρόμενοι ή σπρωγμένοι για μια μεγάλη απόσταση έφτασαν στην πεδιάδα του Salisbury. Μια άλλη θεωρία κάνει λόγο για λίθους που προϋπήρχαν στην περιοχή πολύ πριν την έναρξη της κατασκευής του μνημείου. Θεμέλιος λίθος της θεωρίας αυτής, η εξέταση άλλων 1300 λίθινων κυκλικών μνημείων της ίδιας περίπου εποχής στις περιοχές της Βρετανίας, Ιρλανδίας και Γαλλίας, όπου σε καμιά περίπτωση οι πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους δε μεταφέρθηκαν από απόσταση μεγαλύτερη των επτά ή οκτώ χιλιομέτρων. Εξάλλου, συνεχίζει η ίδια θεωρία, γαλαζόπετρα βρέθηκε στην περιοχή του Στόουνχεντζ, που χρονολογείται σε μια εποχή χιλιάδες χρόνια πριν χτιστεί το μνημείο, γεγονός που δείχνει ότι το είδος αυτό του λίθου προϋπήρχε στην περιοχή. Δεν είναι λοιπόν ο άνθρωπος αλλά όπως φαίνεται ένα παγόβουνο που τους μετέφερε εκεί.

Ποιοί ήταν οι κατασκευαστές του;
 Ακολουθώντας τη διαδοχή των πληθυσμών που κατοίκησαν την περιοχή κατά τη Νεολιθική εποχή, θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως δημιουργούς του τους πολιτισμούς των κατοίκων του Λόφου Γουίντμιλ, τον πολιτισμό των Μπήκερς και, τέλος, τον πολιτισμό του Γουέσεξ. Σ' αυτούς μπορούμε να αποδώσουμε τα διάφορα στάδια του Στόουνχεντζ. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η αρχαία θρησκεία των Δρουίδων συνδέεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο με την κατασκευή του. Ο John Aubrey, ένας συλλέκτης αρχαιοτήτων του 17ου αιώνα ήταν ο πρώτος που έκανε λόγο για το ότι οι δρουίδες ήταν εκείνοι που έφτιαξαν το μεγαλιθικό μνημείο, γεγονός το οποίο δείχνει να έχει κάποια βάση μιας και πιθανότατα ο Κέλτικος πολιτισμός βρήκε τη αρχαία αυτή θρησκεία να υπάρχει στις περιοχές αυτές όταν έφτασε εκεί, παρόλο που ακόμα οι δρουίδες δεν ήταν γνωστοί μ' αυτό το όνομα, ήταν όμως ένας λαός που θεοποιούσε τη Γη και τη Φύση και έκτιζε λίθινα μνημεία όπου λειτουργούσε τις τελετουργίες της.

Το Στόουνχεντζ βεβηλώθηκε από τους Ρωμαίους οι οποίοι έριξαν κάποιους λίθους σε μια εποχή ανάμεσα στο 55 π.Χ. και στο 410 μ.Χ.

Ένας από τους τρίλιθους στη δυτική μεριά του βωμού έπεσε τον Ιανουάριο του 1797 και ένας άλλος το 1900. Ξανατοποθετήθηκαν όμως τη θέση τους το 1958, δίνοντας στο μνημείο τη μορφή που είχε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κατοχής.

Το 1953 βρέθηκαν σκαλίσματα πάνω σε κάποιες από τις πέτρες που είχαν πέσει και που παρίσταναν σιδερένια τσεκούρια σαν και αυτά που χρησιμοποιούνταν στα βρετανικά νησιά μεταξύ του 1600 και του 1400 π.Χ. καθώς και ένα στιλέτο με χειρολαβή σαν και αυτά που χρησιμοποιούσαν στις Μυκήνες της αρχαίας Ελλάδας, μεταξύ του 1600 και του 1500 π.Χ.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, είχε χαθεί κάθε πληροφορία σχετικά με τους προϊστορικούς ανθρώπους που είχαν κατασκευάσει το Στόουνχεντζ. Έτσι κυκλοφορούσαν κάθε λογής τρομακτικοί θρύλοι σχετικά με το μνημείο. Λεγόταν ότι οι όρθιοι επιβλητικοί λίθοι ήταν στην πραγματικότητα μαρμαρωμένες χορεύτριες που χόρευαν σε μια κυκλική τελετουργία. Λεγόταν επίσης ότι το είχαν φτιάξει γίγαντες από την Ιρλανδία, και ότι ο μάγος Μέρλιν, ο προσωπικός μάγος του βασιλιά Αρθούρου, τις είχε μεταφέρει ως εκεί με κάποιο μαγικό τέχνασμα αλλά και με τη βοήθεια του διαβόλου.

Στο Wiltshire, οι άνθρωποι του λαού προσέδιδαν θεραπευτικές ιδιότητες στους μεγαλίθους, και πιστεύουν ακόμα και σήμερα ότι αποτελεί έργο των δρουίδων, κάτι το οποίο συντηρούν και οι σημερινοί δρουίδες οι οποίοι συναντιούνται κάθε χρόνο στο Στόουνχεντζ, την ημέρα του Αγίου Ιωάννη.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι πέτρες του Στόουνχεντζ έχουν τοποθετηθεί πάνω στον άξονα του ανατέλοντος ήλιου κατά το θερινό ηλιοστάσιο, και οι περισσότεροι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα μεγαλιθικά μνημεία δεν ήταν απλά και μόνο ναοί προϊστορικών θεοτήτων αλλά επίσης αστρονομικά παρατηρητήρια που χρησιμοποιούσαν για τη μελέτη του ουρανού, για τις προβλέψεις και για τη δημιουργία ημερολογίου. Σχεδιάστηκαν κατά πάσα πιθανότητα από μάγους-ιερείς, οι οποίοι είχαν βαθιά γνώση της αστρονομίας, των μαθηματικών και της γεωμετρίας.

Κάποιοι μελετητές επισημαίνουν ότι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Στόουνχεντζ αποδεικνύει ότι είναι έργο ενός μόνο ανθρώπου και ότι ο άνθρωπος αυτός είναι ξένος προς την περιοχή του Σώλσμπερυ. Ναι μεν οι άνθρωποι της περιοχής ήταν εκείνοι που ως εργατικό δυναμικό κατασκεύασαν το μνημείο, όμως δεν ήταν εκείνοι που συνέλαβαν το σχέδιο. Κι' αυτό διότι ανάμεσα στον πολιτισμό τους και σε αυτόν που κατασκεύασε το Στόουνχεντζ, υπάρχει πολιτιστική διαφορά τουλάχιστον χιλιετίας. Το ερώτημα είναι από που ήρθε αυτός ο εκπληκτικός μάγος ή αρχιτέκτονας; Τι σχέση έχει το χαραγμένο σ' έναν από τους τριλίθους του Στόουνχεντζ στιλέτο του μυκηναϊκού πολιτισμού; Τι σχέση έχει το σύμπλεγμα των τριάντα λίθων στις Φερρές της Θεσσαλίας, δίπλα στο άγαλμα του Ερμή που περιγράφει ο Παυσανίας; Πρέπει μήπως να υποθέσουμε ότι ο εκπληκτικός μάγος ήρθε από κάποια από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου όπου όπως είναι γνωστό η γεωμετρία, η αστρονομία και η αρχιτεκτονική είχαν από καιρό αναπτυχθεί σε ικανοποιητικά για το επίτευγμα μεγάλο βαθμό;

Κι 'έπειτα, ίσως φανεί ως απλή σύμπτωση, όμως είναι αλήθεια ότι δέκα φορές η περίμετρος του Σάρσεν Κύκλου, δηλ. του μεγάλου κύκλου των πετρών του Στόουνχεντζ, ισούται με την περίμετρο της Μεγάλης Πυραμίδας. Όπως άλλωστε είναι αλήθεια ότι τριάντα φορές το ύψος του μνημείου ισούνται προς το ύψος της ίδιας πυραμίδας. Όπως επίσης ότι η περιφέρεια του Σάρσεν Κύκλου είναι ίση με το μισό λεπτό του τόξου σε έναν μεσημβρινό της γης. Τι θα μπορούσαν να σημαίνουν όλα αυτά; Πως, όπως είπε ένας μελετητής, το βέλος του Απόλλωνα πάνω στο οποίο λέγεται ότι ταξίδεψε ο μάγος Άβαρης πάνω από τη γη, είχε περιληφθεί στο ναό με έναν κωδικοποιημένο τρόπο; Πως ο υπολογισμός του της περιφέρειας της γης από τον Ερατοσθένη είχε υπολογιστεί τελικά δεκαέξι αιώνες πριν; Μας είναι άγνωστο. Ίσως η αρχαιολογία του Αύριο μας δώσει τελικά μια εξήγηση. Προς το παρόν οι πέτρες του Στόουνχεντζ παραμένουν ακόμα ένας θρύλος. Και όπως όλοι οι θρύλοι έχουν στο βάθος τους μια μακρινή κρυφή αλήθεια έτσι και αυτό μια μέρα ίσως μας αποδείξει ότι δε στέκεται εκεί ως ένα ακόμα πολύπλοκο ηλιακό μνημείο, αλλά ως ένας κρίκος ανάμεσα σ' εμάς και σε μια άγνωστη πτυχή του κόσμου που μας περιβάλλει.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013