Υπερθέρμανση της Γης

'Ισχυρά στοιχεία για την υπερθέρμανση της Γης ανακάλυψαν επιστήμονες, ύστερα από έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, καταρρίπτοντας έτσι το κύριο επιχείρημα όσων αμφισβητούν την ύπαρξη του φαινομένου του θερμοκηπίου.
 Νέα στοιχεία από δορυφόρους αποκαλύπτει ότι οι θερμοκρασίες σε μια κρίσιμη ζώνη της ατμόσφαιρας αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πίστευαν οι ειδικοί, σύμφωνα.

Παρ'' όλο που είναι γενικά αποδεκτό ότι οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της Γης αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 0,17 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, οι δορυφόροι δεν καταγράφουν ανάλογη τάση στην τροπόσφαιρα. Το γεγονός αυτό προβληματίζει εδώ και χρόνια τους επιστήμονες και αποτελεί το κύριο επιχείρημα μιας μειοψηφίας επιστημόνων που αμφισβητούν την ύπαρξη του φαινομένου. Τη λύση του αινίγματος δίνει τώρα μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ με επικεφαλής τον Τσιανγκ Φου.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις αρχές του 1979 έως το τέλος του 2001 από δορυφόρους της Αμερικανικής Εθνικής Ατμοσφαιρικής και Ωκεάνιας Υπηρεσίας. Οι δορυφόροι αυτοί χρησιμοποίησαν ειδικά όργανα για να μετρήσουν την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα μόρια οξυγόνου και να υπολογίσουν έτσι τη θερμοκρασία. Τα πρώτα στοιχεία έδειχναν ότι η θερμοκρασία στην τροπόσφαιρα δεν αυξάνεται. Ο δρ.Τσιάνγκ διαπίστωσε ωστόσο, ότι περίπου το ένα πέμπτο του σήματος προερχόταν από τη στρατόσφαιρα -το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας που βρίσκεται από 10 έως 50 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Το γεγονός αυτό διαστρέβλωνε τα στοιχεία, καθώς είναι γνωστό ότι η στρατόσφαιρα ψυχραίνεται με ταχύ ρυθμό.

Μόλις εντοπίστηκε το σφάλμα, αποκαλύφθηκε ότι η τροπόσφαιρα θερμαίνεται σχεδόν όπως προβλέπουν τα μοντέλα: κατά περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία. Οι δορυφόροι δεν έχουν ανιχνεύσει την τάση αυτή λόγω της σύγχυσης από ψυχρότερες θερμοκρασίες στο ανώτερο ατμοσφαιρικό στρώμα. Ασφαλώς, τα νέα αυτά στοιχεία δεν υποδηλώνουν ότι ο πλανήτης θερμαίνεται με μεγαλύτερο ή μικρότερο ρυθμό.

Ο συνδυασμός στοιχείων, όπως υψηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της γης, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, υποχώρηση των παγετώνων και αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον των ζώων, δικαιώνει την πλειοψηφία των επιστημόνων που ζητούν τη λήψη μέτρων για να σταματήσει η υπερθέρμανση της Γης.


alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013