Η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει κατασκευάσει ολόκληρα κτίρια, οπότε και πλέον διερευνάται το εάν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή μίας σεληνιακής αποικίας.
Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές δεν παύουν να εκπλήσσουν με την πρόοδο που παρουσιάζεται στο χώρο τους, παρουσιάζοντας όλο και πιο εντυπωσιακά και μεγαλόπνοα προγράμματα.
Ωστόσο, λίγα είναι αυτά που μπορούν να συγκριθούν με το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, διερευνά τις δυνατότητες τρισδιάστατης εκτύπωσης μίας…σεληνιακής βάσης, μέσω της χρήσης πρώτων υλών από το σεληνιακό έδαφος.
Η ESA συνεργάζεται με τους αρχιτέκτονες της Foster + Partners. Όπως λέει ο Λορέν Παμπαγκιάν, υπεύθυνος του project από πλευράς της ESA, η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει κατασκευάσει ολόκληρα κτίρια, οπότε και πλέον διερευνάται το εάν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή μίας σεληνιακής αποικίας.
Θεωρείται πως η βάση θα επιτυγχάνει ένα μοναδικό συνδυασμό αντοχής και χαμηλού βάρους, και ο σχεδιασμός έχει γίνει έχοντας κατά νου τα χαρακτηριστικά του σεληνιακού εδάφους, που θα χρησιμοποιηθεί και ως η «πρώτη ύλη» για την εκτύπωση.
«Η τρισδιάστατη εκτύπωση αποτελεί ενδεχομένως ένα μέσον επίτευξης του αποικισμού της Σελήνης με μειωμένη λογιστική υποστήριξη από τη Γη» είπε σχετικά ο Σκοτ Χόβλαντ, της ομάδας επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων της ESA.
«Οι νέες δυνατότητες που ανοίγονται μπορούν να θεωρηθούν από τις διαστημικές υπηρεσίες παγκοσμίως ως τμήμα της ανάπτυξης μίας κοινής στρατηγικής διαστημικής εξερεύνησης».
Από πλευράς του, ο Ξαβιέ ντε Κεστελιέ, της Foster + Partners, θεωρεί πως η απόσταση μεταξύ του σχεδιασμού κτιρίων για περιοχές με ακραίες κλιματικές συνθήκες δεν απέχει πολύ από αυτόν ενός κτιρίου για τη Σελήνη. «Είμαστε συνηθισμένοι στο να σχεδιάζουμε για ακραία κλίματα στη Γη και να εκμεταλλευόμαστε τα οφέλη που παρέχει το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας ‘τοπικά’, ανανεώσιμα υλικά. Η σεληνιακή αποικία ακολουθεί μία παρόμοια λογική» λέει σχετικά.
Τον εκτυπωτή D-Shape παρείχε η βρετανική Monolite. Πρόκειται για ένα μηχάνημα το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή γλυπτών, καθώς και για την προστασία ακτών από κύματα, μέσω τεχνητών κοραλλιογενών υφάλων.
Στο πλαίσιο δοκιμών για τη σεληνιακή βάση έχει παραχθεί ένα δομικό «μπλοκ» 1,5 τόννων. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την κατασκευή ενός ολόκληρου κτιρίου, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Monolite, Ενρίκο Ντίνι, είναι μία εβδομάδα.