Η τρέλα της χιλιετίας


1999 η τρέλα της χιλιετίας λίγο πριν τη χαραυγή της τρίτης χιλιετίας ένα εσχατολογικό ιουδαιοχριστιανικό σύνδρομο, που αναφέρεται στην αποκάλυψη και στο τέλος του κόσμου, έχει καταλάβει το δυτικό κόσμο.

Αυτή η δυτική τρέλα της χιλιετίας κοντεύει μάλιστα να κατακτήσει κι ολόκληρο τον πλανήτη. Δεκάδες βιβλία δημοσιεύονται σχετικά με αυτό το φαινόμενο ομαδικής παράκρουσης, με τίτλους όπως: το τέλος του αιώνα (hillel Schwartz), αυγή της χιλιετίας (konor cruise o brien), τα στερνά της γης (Robert Kaplan) κ.α. Η περίφημη malaise de siecle, η μελαγχολία για το τέλος του αιώνα και μαζί της το τέλος της χιλιετίας συντροφεύει το δυτικό άνθρωπο, που αισθάνεται να τον πολιορκούν ασφυκτική οικολογική καταστροφή, η φτώχεια, οι ανεξέλεγκτες πληθυσμιακές μετακινήσεις, η αυξανόμενη εγκληματικότητα, οι πόλεμοι, οι επιδημίες, το φάσμα της ανεργίας και η υποβάθμιση της ζωής στις πόλεις.

Παρατηρώντας αυτήν τη ζοφερή κατάσταση και με μια διάθεση απαισιοδοξίας, που πηγάζει κι από τη συμβουλή του Λούθηρου (να σκέφτεσαι τα πάντα μέσα από την προοπτική του χειρότερου), ο δυτικός άνθρωπος τείνει να πιστεύει σε διάφορες ετερόκλητες προφητείες, που μιλούν για τη συντέλεια και το τέλος του κόσμου.

Παρόμοιο φαινόμενο ομαδικής παράκρουσης, που πήγαζε κι αυτό από την τρέλα της χιλιετίας, εμφανίστηκε στην Ευρώπη και το 999 μ.Χ. Εκείνη τη χρονιά αρκετός κόσμος στη χριστιανική Ευρώπη πίστευε ότι πλησίαζε το πλήρωμα του χρόνου και ότι θα γινόταν η δευτέρα παρουσία. Για αυτό και παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι πλούσιοι να μοιράζουν τις περιουσίες τους στους φτωχούς, όλοι να αλληλοσυγχωρούνται, ο κόσμος να συρρέει στις εκκλησίες… Βέβαια, την επόμενη της 31ης Δεκεμβρίου του 999 μ.Χ. η κατάσταση επανήλθε στο status quo ante και οι πλούσιοι ξαναπήραν πίσω τα κτήματά τους., που οι ίδιοι είχαν προηγουμένως χαρίσει!

Όπως και η παράνοια του 999μ.Χ. έτσι και η σημερινή τρέλα της χιλιετίας τροφοδοτείται κυρίως από αιρετικούς και παραθρησκευτικούς κύκλους, καθώς κι από εκείνους τους επιτήδειους που γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο φόβος πουλάει. Από κάθε άποψη πάντως οι καιροί που ζούμε είναι άκρως ενδιαφέροντες… και ίσως τελικά κάτι να ετοιμάζεται για το τέλος του αιώνα, που όλα δείχνουν ότι θα είναι ένα πολύ καλοστημένο και παράξενο σώου.


alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013