0 «μαγικός» αριθμός 4, κινητήρας της ζωής

Μέσα στην πολυπλοκότητα και την χαοτική κατάσταση που φαίνεται να χαρακτηρίζει τη δομή και τη λειτουργία του σύμπαντος, ο ανθρώπινος νους, προσπαθώντας να βάλει μια τάξη, έχει ανακαλύψει κάποιες μαθηματικές αρμονίες που διέπουν το σύμπαν. ετσι ο νους βάζει τάξη στο χάος και κατανοεί τη φύση.

Έτσι τα τελευταία χρόνια, η σύγχρονη επιστήμη, μέσω της παρατήρησης της φύσης, έχει αναπτύξει θεωρίες όπως η Θεωρία του Χάους ή αυτή των Fractals (που τόσο αρμονικά συνδυάζονται μεταξύ τους), προσπαθώντας να κατανοήσει το «ακατανόητο». Μια τέτοια μελέτη δείχνει ότι οι βιολογικοί οργανισμοί και η ανάπτυξή τους βασίζεται κατά πολύ στον αριθμό 4.

Ο ρόλος του αριθμού 4, είναι φανερός στη φύση και είχε επισημανθεί και στην αρχαιότητα. Το έτος διαιρείται σε 4 εποχές, 4 είναι τα σημεία του ορίζοντα, 4 είναι οι φάσεις της Σελήνης, ενώ 4 ήταν και τα στοιχεία της φύσης όπως τα έβλεπαν οι αρχαίοι Έλληνες (και όχι μόνο): Γη, Νερό, Αέρας και Φωτιά.

Επιστρέφοντας στη σύγχρονη εποχή, ο Geoffrey West, ερευνητής του επιστημονικού εργαστηρίου του Los Alamos, ανακάλυψε ένα άλλο ρόλο του αριθμού 4, μελετώντας την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό των ζωντανών οργανισμών. Ο West μελέτησε πώς κάποιοι μηχανισμοί στα ζώα . όπως ο μεταβολισμός . διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος του κάθε είδους.

Ένα συμπέρασμά του ήταν ο ρυθμός της αύξησης του μεταβολισμού (δηλ. ο ρυθμός με τον οποίο τα κύτταρα καταναλώνουν ενέργεια), περνώντας από τα μικρά ζώα στα πιο μεγαλόσωμα, έχει μια σχέση αναλογίας 3 προς 4 (3/4). Έτσι τελικά επιβεβαίωσε το γεγονός ότι 1 γραμμάριο (απ' το σώμα) ενός ποντικού καταναλώνει τρεις φορές περισσότερη ενέργεια ανά δευτερόλεπτο, από 1 γραμμάριο σκύλου και εννιά φορές περισσότερη ενέργεια ανά δευτερόλεπτο από ενός ελέφαντα !!!

Καθώς επίσης τα ζώα μεγαλώνουν, ο καρδιακός ρυθμός τους πέφτει, εκθετικά, με βάση το 4. Ένα ζώο 10.000 φορές βαρύτερο από κάποιο άλλο έχει καρδιακό παλμό 10 φορές πιο αργό από το μικρότερο ζώο. Αποτέλεσμα; Θα ζήσει περίπου δεκαπλάσιο χρόνο απ' το μικρό!

Η έρευνα του West επεκτάθηκε και σε άλλα βιολογικά συστήματα και οδήγησε στη διατύπωση μιας σειράς Νόμων που ονόμασε «Νόμους αλλομετρικής κλίμακας». Σε όλους αυτούς τους νόμους θεμελιώδη ρόλο παίζει πάντα ο αριθμός 4. Όλοι οι οργανισμοί συμπεριφέρονται σαν να ζουν σ' ένα χώρο όχι τριών διαστάσεων όπως κοινώς αντιλαμβανόμαστε, αλλά τεσσάρων όπως προβλέπει και η Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Ο West θεωρεί ότι ίσως η φύση να εκφράζεται μέσα από τον αριθμό 4 και γενικά μέσα από «τέταρτα», προσπαθώντας να ταιριάξει σ' ένα χώρο τεσσάρων διαστάσεων στον οποίο ζούμε.

Μήπως τελικά να μην χαρακτηρίζονταν άδικα τα μαθηματικά, μια Ιερή Επιστήμη, από κάποιους αρχαίους πολιτισμούς; Ίσως στους αριθμούς να βρίσκεται το κλειδί για την κατανόηση της ζωής σ' όλα της επίπεδα, όπως δίδασκε πριν 2.500 χρόνια ο Πυθαγόρας.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013