Μια θάλασσα στον Άρη

Πολύς λόγος έχει γίνει για τον Κόκκινο Πλανήτη …τη μορφή και σύστασή του και το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής.

Κάτι όχι απίθανο αν όντως στον Άρη υπάρχει μια υπόγεια θαλάσσια έκταση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Ευρωπαίων επιστημόνων, κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη ’ρη υπάρχει μια τεράστια παγωμένη θάλασσα.

Το συμπέρασμά του βασίζεται σε φωτογραφίες από την περιοχή Elysium κοντά στον ισημερινό του πλανήτη.

Η ομάδα των επιστημόνων πιστεύει ότι κάποιο καταστροφικό γεγονός ήταν η αιτία να πλημμυρίσει η περιοχή πριν από πέντε εκατομμύρια χρόνια και μετά να παγώσει.

Όπως αναφέρουν στο περιοδικό Nature, ιζήματα κάλυψαν τον πάγο διατηρώντας τον έτσι ανέπαφο.

Μεγάλα αποθέματα πάγου (από νερό) είναι γνωστό ότι υπάρχουν στους πόλους του ’ρη, αν όμως η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιωθεί από επόμενες μελέτες, θα είναι πρωτοφανές φαινόμενο για μια περιοχή με τόσο μικρό γεωγραφικό πλάτος.

Επικάλυψη σκόνης

"Είχε προβλεφθεί εδώ και πολλά χρόνια ότι θα βρούμε νερό κοντά στην επιφάνεια του ’ρη στην περιοχή του ισημερινού, " αναφέρει ο Jan-Peter Muller, από το πανεπιστήμιο College του Λονδίνου.

"Είναι μια περιοχή όπου υπάρχουν πολλά στοιχεία ποταμών όμως κανείς δεν έχει δει μέχρι τώρα θάλασσα, και φυσικά κανείς δεν έχει δει ξανά επίθεμα πάγου."

Η εξήγηση που δίνεται βασίζεται σε εικόνες που έχουν αποτυπωθεί από την υψηλής ευκρίνειας κάμερα του Ευρωπαϊκού διαστημοπλοίου Mars Express.

Οι εικόνες αυτές δείχνουν εκτεταμένες επίπεδες περιοχές που θυμίζουν του όγκους πάγου που βρίσκουμε στις πολικές περιοχές της γης.

Το να βρεθεί εκτεθειμένος πάγος στον ισημερινό είναι απίθανο.

Οι πολύ χαμηλές πιέσεις στον πλανήτη θα οδηγούσαν σε εξαΰλωση του – ο πάγος θα διαβρωνόταν με τον καιρό μέχρι που το νερό θα εξατμιζόταν.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον John Murray, του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Αγγλίας, επισημαίνει ότι μια κρούστα σκόνης και ηφαιστειακής στάχτης, πάχους μερικών εκατοστών, έχει αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.

"Τα πράγματα έχουν γίνει πιθανότατα ως εξής: μετά από κάποιο καταστροφικό γεγονός, η επιφάνεια πλημμύρισε με νερό.



Η επιφάνεια του νερού πάγωσε και έσπασε με αποτέλεσμα όλος ο σχηματισμός αυτός να παγώσει εξ ολοκλήρου, " εξηγεί ο καθηγητής Muller.

"Μεγάλες ποσότητες σκόνης έπεσαν έπειτα πάνω στην συγκεκριμένη περιοχή και κάλυψαν τον πάγο, κάτι που εξηγεί και την διαφορετική απόχρωση που έχει το επίθεμα του πάγου σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή γύρω του."

Κανάλια δημιουργίας

Το νερό που δημιούργησε τη θάλασσα στη νότια περιοχή του Elysium, πέντε μοίρες βόρεια του ισημερινού, φαίνεται να έχει προκύψει κάτω από την επιφάνεια του ’ρη, ξεσπώντας από μια σειρά καταγμάτων γνωστά σαν τα Cerberus Fossae.

Περισσότερα στοιχεία απαιτούνται για να υποστηριχθούν οι αρχικές παρατηρήσεις όμως ήδη άλλοι επιστήμονες θεωρούν απόλυτα λογικά τα συμπεράσματα αυτά.

"Θεωρώ ότι είναι αρκετά λογικό, " σχολιάζει ο Michael Carr, ειδικός στα θέματα γύρω από το νερό στον ’ρη, αν και δεν ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Όπως δήλωσε στο περιοδικό New Scientist, είχαν υποπτευθεί και παλιότερα την ύπαρξη μιας πηγής νερού βόρεια από το Elysium.

"Ξέρουμε από πού προέρχεται το νερό …Μπορεί κανείς να εντοπίσει τις πεδιάδες που έχει σμιλεύσει το νερό σε αυτή την περιοχή."

Το διαστημόπλοιο Mars Express βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο πλανήτη εδώ και ένα χρόνο.

Έχει ήδη επιβεβαιώσει τις αμερικανικές παρατηρήσεις σχετικά με την ύπαρξη πάγου στους πόλους του πλανήτη, με σύσταση μόνο από νερό ή και αναμειγμένο με διοξείδιο του άνθρακα και σκόνη.

Ο στόχος

Το εξερευνητικό όχημα θα χρησιμοποιήσει σύντομα το όργανο Marsis (Mars Advance Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding) instrument, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει μόνιμα παγωμένες περιοχές στο υπέδαφος του πλανήτη.

Ο υπόγειος αυτός πάγος θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο απόθεμα νερού στον ’ρη μέχρι σήμερα.

Παρολ’ αυτά, ο τρόπος που το όργανο αυτό είναι κατασκευασμένο ίσως να μην του επιτρέψει να δει τη θάλασσα του Elysium απλά γιατί είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια.

Μόνο αν η μάζα του πάγου επεκτείνεται σε βάθος πολλών δεκάδων μέτρων θα μπορέσει να εντοπίσει τα σύνορα με τον πυθμένα της θάλασσας.

Η παρουσία τόσο πρόσφατου (σε γεωλογικό χρόνο) υγρού νερού θα ξεσηκώσει θεωρίες σχετικά με την ύπαρξη μορφών ζωής στην περιοχή αυτή.

"Το γεγονός ότι έχουν υπάρξει θερμές και υγρές περιοχές κάτω από την επιφάνεια του ’ρη πριν ακόμα και από την ύπαρξη ζωής στη γη, μερικές από τις οποίες ίσως υπάρχουν ακόμα, σημαίνει ότι είναι πιθανό να ζουν σήμερα στον πλανήτη πρωτόγονοι μικροοργανισμοί, " επισημαίνει ο Murray.

«Η αποστολή αυτή έχει αλλάξει πολλές από τις έως τώρα σταθερές μου απόψεις για τον πλανήτη Άρη.

Πρέπει να πάμε εκεί και να ελέγξουμε κάθε πιθανότητα.»

Ο καθηγητής Muller προσθέτει:

"Αυτό που θέλαμε είναι η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (Esa), με τη στήριξη της Βρετανίας, να προσεδαφίσει εκεί την επόμενη αποστολή της."

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013