Το μυστήριο των ηφαιστιακών αστραπών

Όταν το ηφαίστειο Βεζούβιος εξερράγη κατά το έτος 79, θάβοντας την πόλη της Πομπηίας με τέφρα, o ιστορικός Πλίνιος ο Νεότερος καταγράφει, ότι το ηφαίστειο έστειλε τρομακτικά σκοτεινά σύννεφα με κεραυνούς, που εκτοξεύθηκαν στον ουρανό αποκαλύπτοντας τεράστιες φλόγες.

Ήταν η πρώτη περιγραφή ενός φαινομένου που, σχεδόν 2.000 χρόνια αργότερα, είναι οι τωρινές φωτογραφίες που βλέπουμε στο Διαδίκτυο: αστραπές που σχίζουν το μαύρο βουνό τέφρας κατά τη διάρκεια των ηφαιστειακών εκρήξεων.

Ένα φαινόμενο που έχει, προβληματίσει τους επιστήμονες, είναι πώς δημιουργείται ακριβώς η αστραπή . Δύο νέα έγγραφα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Geophysical Research Letters, έχουν αποσαφηνίσει τη διαδικασία, εντοπισμού δύο ανταγωνιστικών σκέψεων.

Τα σωματίδια μέσα σε ένα σύννεφο γίνουν ηλεκτροφόρα, δημιουργώντας ένα πεδίο στο οποίο οι θετικές και αρνητικές επιβαρύνσεις διαχωρίζονται, και η αστραπή επαναφέρει τη φόρτωση για εξισορρόπηση. Στις καταιγίδες, οι παγοκρύσταλλοι είναι ηλεκτρισμένα σωματίδια. Αυτό που είναι άγνωστο ήταν αν απαιτείται, ο πάγος και για τις ηφαιστειακές αστραπές, ή αν η τριβή μεταξύ των σωματιδίων της τέφρας πραγματοποιεί αυτό το ρόλο. Οι νέες μελέτες δείχνουν ότι και οι δύο μπορεί να ισχύουν, ανάλογα με την κατάσταση.

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013