Το "καταραμένο χωριό" της Ισπανίας


12844elgr

Εκ πρώτης όψεως το χωριό αυτό δεν έχει κάτι που να κριθεί ως αξιοσημείωτο στον απλό επισκέπτη. Ωστόσο το χωριό Trasmoz που βρίσκεται στην Αραγονία της Ισπανίας κουβαλάει μία παράξενη κατάρα ανά τους αιώνες. Κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα, πολλοί κάτοικοι του χωριού ασχολήθηκαν συστηματικά με την πλαστογραφία και συγκεκριμένα με τη κατασκευή πλαστών νομισμάτων, στο απόμερο κάστρο στην άκρη της πόλης. Προκειμένου να καλύψει τον εκκωφαντικό θόρυβο κατά τη διάρκεια των παράνομων εργασιών τους, σύσσωμη η κοινωνία του χωριού διέρρευσε εσκεμένα ότι στο εν λόγω κάστρο κατοικούσαν μοχθηρές μάγισσες, ώστε κανείς ποτές να μην το ξαναπλησιάσει. 
 
Έτσι λοιπόν τα χρόνια που ακολούθησαν το θέμα αφήθηκε από τους ξένους στην τυχη του, κάνοντας πάμπλουτο και αυτάρκη το χωριό και δημιουργώντας μία αντιπαλότητα με την ρωμαιοκαθολική εκκλησία και τον τοπικό αρχιεπίσκοπο που είχε φυσικά να κάνει με το χρήμα. 
 
Μάλιστα η "άγια ρωμαιοκαθολική εκκλησία" δεν άφησε το θέμα έτσι και επέτρεψε να διαβαστεί ο περιβόητος ψαλμός 108, ο οποίος ουσιαστικά πρόκειται για μια κατάρα προς όλο το χωριό!
Να σημειωθεί πως τον ίδιο αιώνα το κάστρο μυστηριωδώς κάηκε ολοσχερώς, ο ενεργός του πληθυσμός (εβραϊκής καταγωγής) έφυγε επίσης μυστηριωδώς και αν δει κάποιος σήμερα φωτογραφίες του θα ισχυριστεί ότι το Trasmoz δεν έχει ξαναδεί από τοτε άσπρη μέρα.

prisonplanet

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013