Κώδικας Ντα Βίντσι σε μοναστήρι της Φλωρεντίας

Θα μπορούσε ποτέ ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι να ζωγραφίζει στους τοίχους ενός μοναστηριού; Θα μπορούσε, υποστηρίζουν Ιταλοί ερευνητές οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν στο μοναστήρι της Santissima Annunziata στη Φλωρεντία ένα κρυφό εργαστήρι του.


Ένα studio με τοιχογραφίες ηλικίας 500 ετών και ένα κρυφό δωμάτιο όπου ο κορυφαίος καλλιτέχνης έκανε ανατομίες. Στο μοναστήρι αυτό, πιστεύουν οι Ιταλοί ερευνητές, είναι πολύ πιθανό ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι να γνώρισε την πιο μυστηριώδη γυναίκα στην ιστορία της Τέχνης. Τη Μόνα Λίζα. Και θεωρούν ότι εκεί μάλλον, έφτιαξε τα σχέδια των πτητικών μηχανών και άλλων συσκευών που "προανήγγειλαν" μεγάλες εφευρέσεις του 20ου αιώνα.

Η υπόθεση των Ιταλών ερευνητών

Ο Ρομπέρτο Μανεσκάλκι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι βέβαιος.

" Φαίνεται παράλογο ότι μόλις το 2005 βρήκαμε το εργαστήριο ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους του κόσμου. Αλλά είναι αλήθεια" τονίζει προβάλλοντας ως περίτρανη απόδειξη των λεγομένων του, τα "γραπτά" και συγκεκριμένα τις τοιχογραφίες που υπάρχουν στο μοναστήρι.

Τοιχογραφίες ηλικίας 500 ετών, μερικές εκ των οποίων απεικονίζουν πουλιά και φέρουν μεγάλες ομοιότητες με πειραματικά του σχέδια, όπως ένα τρίπτυχο με πουλιά σε κυκλικές κινήσεις, πάνω από μια μισοσβησμένη μορφή Παναγίας.

Ο Ρομπέρτο Μανεσκάλκι εκτιμά ότι ο Ντα Βίντσι είχε βοηθούς στο εργαστήριο του και ότι εκεί ίσως να συνάντησε τη Λίζα Γκεραρντίνι, το πιθανότερο μοντέλο για τη Μόνα Λίζα.

Αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντήθηκαν το διάστημα που ζούσε στο μοναστήρι μεταξύ 1501-1502.

" Ψάχνουμε, υπάρχουν ακόμα πολλά γραπτά του Ντα Βίντσι που δεν έχουν βρεθεί" τονίζει.




Ολίγον πειστικό

Το σενάριο των Ιταλών, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από πολλούς.Όπως από τον Τζειμς Μπεκ, καθηγητή ιστορίας της Τέχνης στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

" Πρόκειται για μία έρευνα που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο" δηλώνει τονίζοντας ότι η υπόθεση δεν είναι αρκετά πειστική.

Τα δωμάτια με τις τοιχογραφίες που σημειωτέον δεν είναι σήμερα ανοιχτά για το κοινό βρίσκονται στους υψηλότερους ορόφους του μοναστηριού, το οποίο ανήκε εκείνη την εποχή, σε μοναχούς του Τάγματος των Servi di Maria.
alito team

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013