Παραπληγικό άτομο στέλνει e-mail με την σκέψη του

Ένα τσιπ σε μέγεθος χαπιού έχει επιτρέψει σε ένα πραπληγικό άτομο να ελέγξει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του και να παίξει παιχνίδια στον υπολογιστή του χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του. Η συσκευή μπορεί να ελέγχει εκατό νευρώνες τη φορά, και είναι το πιό περίπλοκο μόσχευμα που εξετάζεται στους ανθρώπους μέχρι τώρα. Ένα τσιπ σε μέγεθος χαπιού έχει επιτρέψει σε ένα πραπληγικό άτομο να ελέγξει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του και να παίξει παιχνίδια στον υπολογιστή του χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του. Η συσκευή μπορεί να ελέγχει εκατό νευρώνες τη φορά, και είναι το πιό περίπλοκο μόσχευμα που εξετάζεται στους ανθρώπους μέχρι τώρα.

Κύματα εγκεφάλου
Ο μικροσκοπικός αισθητήρας αποτελείται από μια σειρά 100 ηλεκτροδίων για να συλλάβει τα σήματα από τον εγκέφαλο.

Πολλοί παραλυμένοι άνθρωποι ελέγχουν τους υπολογιστές με τα μάτια ή τη γλώσσα τους. Αλλά η λειτουργία των μυών τους περιορίζει αυτές τις τεχνικές, και απαιτούν πολλή εκπαίδευση για να κουνήσουν τα χέρια η τα πόδια τους. Για μια δεκαετία οι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να βρούν έναν τρόπο να ελένξουν άμεσα τις σκέψεις.

Τον Ιούνιο του 2004, οι χειρούργοι εμφύτευσαν μια συσκευή που περιέχει 100 ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο ενος πραπληγικού που είχε 24 χρόνια την ασθένεια αυτη. Η συσκευή, που ονομάζεται BrainGate, αναπτύχθηκε από την επιχείρηση Cyberkinetics, που βασίστηκε στο Foxborough της, Μασαχουσέτης. Κάθε ηλεκτρόδιο μπορεί να ελένξει και απο έναν νευρώνα στον εγκέφαλο του ασθενή.

Το BrainGate επέτρεψε στον ασθενή να ελέγξει έναν υπολογιστή ή μια τηλεόραση χρησιμοποιώντας το μυαλό του, ακόμα και κάνοντας άλλα πράγματα συγχρόνως. Οι ερευνητές αναφέρουν παραδείγματος χάριν ότι θα μπορούσε να ελέγξει την τηλεόρασή του μιλώντας και κινώντας το κεφάλι του.

Η ομάδα προγραμματίζει τώρα να εμφυτεύσει τις συσκευές σε τέσσερις ασθενείς ακομα.

Ο έλεγχος των αντικειμένων με τη σκέψη γίνεται μια πραγματικότητα.


Αλλά οι δημιουργοί του BrainGate''s υποστηρίζουν ότι τέτοιες τεχνικές δίνουν μόνο μια γενική εικόνα της δραστηριότητας του εγκεφάλου, και ότι η αμεσότερη προσέγγιση επιτρέπει στα πιό πολυάριθμα και πιό συγκεκριμένα σήματα να μεταφραστούν. "Αυτή η σειρά έχει 100 ηλεκτρόδια, έτσι ενα μπορεί θεωρητικά να ελένξει 100 νευρώνες," λέει ο Jon Mukand, ένας εμπιρωγνόμονας απο την ομάδα που εδρεύει στο κέντρο αποκατάστασης Sargent στη Ρόδο.

Αυτό καθιστά την τεχνολογία γρηγορότερη και πιό εύκαμπτη, υποστηρίζει. "Είναι πολύ πιό ευπροσάρμοστο όταν μπορεί να πάρει κάποιος έναν μεγαλύτερο αριθμό νευρώνων."

Αλλά ο stephen Roberts, ένας μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, , που έχει εργαστεί στις διεπαφές εγκέφαλο-υπολογιστών, λέει ότι ο τομέας περιμένει ακόμα μια σημαντική ανακάλυψη. "Πρέπει να κάνουμε κάτι που η εργασία αυτή να λειτουργεί άνετα και χωρίς πολύ επιστημονική κατάρτιση, "Οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές λειτουργούν καλά σε ένα μικρό υποσύνολο των ασθενών, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο πρίν μπορέσουν και λειτουργήσουν οι συσκευές αυτές για το γενικό πληθυσμό."

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013